motivacija za zgodnje vstajanje

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki si enostavno ne predstavlja, da bi postal jutranjik in meni, da je to preprosto nemogoče? Naj vas razočaram. Je mogoče. Motivacija za zgodnje vstajanje ni enaka motivaciji postati profesionalni košarkaš pri 160 cm višine. Gre za poskus spremembe sistema prepričanja in postavitev navad. Lahko vam uspe, če ste načrtni in imate motivacijo za uspeh.

Motivacija za zgodnje vstajanje

Najbrž se sprašujete, zakaj bi si kdorkoli sploh želel vstajati zgodaj. Razlogi za to so precej prepričljivi. Jutranjiki:

  • služijo več denarja,
  • so bolj produktivni,
  • so bolj zdravi in živijo dlje,
  • so bolj srečni in zadovoljni s svojim življenjem.

Toda kako dejansko postati jutranja oseba, če ste trenutno daleč od tega? Predstavljamo vam deset korakov, ki jih lahko pričnete izvajati že danes. Zagotavljamo vam, da bo vaša motivacija za zgodnje vstajanje rasla iz dneva v dan.

1. Spremenite svojo zgodbo

Veliko ljudi reče: “Nisem jutranja oseba,” kot da bi to bilo nespremenljivo dejstvo. Je morda mogoče, da za to ne obstaja biološkega dokaza?

Kaj če bi ugotovili, da je to zgolj preferenca in leta prakticiranja? Kaj bi se zgodilo, če bi svojo zgodbo spremenili in si pričeli govoriti: “Sem jutranja oseba. Z veseljem vstajam zgodaj. Moja motivacija za zgodnje vstajanje je visoka.” Običajno prilagodimo svoje vedenje tako, da ustreza naši zgodbi.

2. Določite, kaj je na kocki

Kadarkoli si zastavite nek cilj v življenju ali kadar želite nekaj spremeniti, pričnite proces tako, da razdelate sami s seboj zakaj je to sploh pomembno. Napišite na list papirja, kakšne možnosti in priložnosti bi vam prineslo zgodnje vstajanje. Nato pa zapišite še, kaj tvegate, če ne pričnete vstajati zgodaj.

To je priporočljivo narediti takrat, ko je vaša motivacija za zgodnje vstajanje visoka. Resnična vrednost tega koraka pa je to, da vas bo gnalo naprej tudi takrat, ko boste izgubili začetniško navdušenje.

3. Načrtujte vaš spanec

Tako kot spreminjanje katerekoli druge navade, se morate tudi za zgodnje vstajanje programirati za uspeh. Najbrž ne morete pričeti hoditi v posteljo ob istem času kot sedaj in pričeti vstajati bolj zgodaj. Zaradi pomanjkanja spanca se bo pričelo vaše telo upirati.

Če veste, da potrebujete sedem ur spanca in si želite vstati ob 5 h zjutraj, si enostavno preračunajte ure in določite, kdaj morate v posteljo. Načrtujte vaš spanec.

4. Uporabite budilko

Po letih zgodnjega vstajanja, bo to za vas postala vgrajena navada. Ob določeni uri zjutraj se boste zbudili brez budilke. V primeru, da pa do sedaj niste bili jutranja oseba, boste budilko po vsej verjetnosti morali uporabiti.

Gre za del mentalnega in fizičnega treninga. Ne glede na to, kakšno budilko uporabite – svoj pametni telefon ali klasično budilko – jo postavite na drugo stran sobe. Tako boste zjutraj morali vstati, da bi jo ugasnili.

5. Spijte kozarec vode

Če boste takoj zjutraj spili velik kozarec vode, se boste hitreje zbudili, hkrati pa boste poskrbeli tudi za svoje zdravje, saj boste telesu omogočili rehidracijo. Voda bo spodbudila vaš metabolizem in vas prečistila. Če si želite telo spodbuditi še k kurjenju maščob in ga nevtralizirati, dodajte v vodo še žličko jabolčnega kisa.

Trik z vodo za zgodnje vstajanje je tudi, da jo spijete pred spanjem. Tako vas bo proti jutru pričelo tiščati na wc in boste imeli najboljšo motivacijo, da vstanete.

6. Prižgite vse luči

Okolje zagotavlja vašemu telesu nežne namige, da potem ve, kako se odzvati. Ko je temno, se vaše telo po naravi prične pripravljati za spanje (razen če ste ga naučili drugače). Ko postane svetlo, se vaše telo po naravi prične prebujati.

Če želite pospešiti ta proces in svojemu telesu signalizirati, da je čas za bujenje, potem simulirajte močno dnevno svetlobo. Prižgite vse luči v sobi.

7. Pripravite si oblačila

Če ste slabotni, ko zjutraj vstanete, potem si zagotovite čim manj jutranjih izbir. Zato sprejmite odločitev o tem, kaj boste oblekli že prejšnji večer. Če se takoj, ko vstanete oblečete, je veliko manjša možnost, da boste oblačila slekli in se vrnili nazaj v posteljo.

Najboljša možnost pa je celo takšna, da si zjutraj takoj oblečete športna oblačila, vključno s čevlji in se odpravite na rekreacijo ali le kratek sprehod.

8. Popijte skodelico kave

Kava je po vseh možnih dosedanjih raziskavah koristna v zmernih količinah. Vsekakor pa je koristna kot pomoč pri ohranjanju budnosti pri zgodnjem vstajanju. Za nekatere je že vonj po jutranji kavi sam po sebi odlična motivacija za zgodnje vstajanje. Postanite eden izmed njih.

9. Vključite zanesljivega partnerja

Ne glede na to ali gre za mentorja ali sodelavca, najdite nekoga, ki razume pomen zanesljivosti. Seznanite ga s svojim ciljem, razložite mu, zakaj je za vas pomemben in mu nato dajte dovoljenje, da vas po domače povedano gnjavi.

Naj vas zjutraj ob dogovorjeni uri pokliče ali pa se dogovorita za skupno kavico pri enem ali drugem. Pomembno je, da je ta partner resnično zanesljiv.

10. Zavežite se k 21 dnem

Priporočamo vam, da se trudite biti jutranja oseba tri tedne in se nato odločite ali bo to za vas postala stalnica. Raziskave sicer govorijo, da oblikovanje navade običajno zahteva več časa, vendar vam bodo trije tedni zagotovili zadostno predstavo.

Če v tem času motivacija za zgodnje vstajanje ne bo dovolj visoka, potem vam najbrž res ne bo uspelo te navade privzeti na dolgi rok. Vsaj ne na način, da bi bili ob tem srečni. Kakorkoli, tudi če vam ne uspe, lahko vsaj rečete, da ste poskusili. Če pa vam bo uspelo, imate novo navado, ki vam bo dobro služila preostanek življenja. Čestitke!

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?