Anja Baš
Anja Baš

Kdo je Anja Baš?

Anja Baš je nadarjena pevka, tekstopiska in umetnica. Svojo pevsko kariero je pričela v šovu Bitka talentov, kjer je nastopala skupaj z nekaterimi znanimi pevci, kot je Omar Naber. Od takrat je bila tri leta frontwoman skupine Rock Partyzani, nastopala je v številnih vlogah bekvokala, kot solistka je pela na Slovenski Popevki, EMI, Viktorjih in nastopala v ogromno oddajah na nacionalni in ostalih televizijah. Kratek čas je bila frontgirl skupine Angee, ustanovila pa je tudi žensko glasbeno skupino Bejbe. Je avtorica glasbe in tekstov svojih pesmi, kot tudi pesmi drugih slovenskih pevk (npr. Alye in Alenke Godec). Marca 2015 je izdala debitantski, povsem avtorski album “Punca iz tvoje ulice”.  

Vendar pa njena pot ni bila vedno tako bleščeča. V najstniških letih je namreč zbolela za bulimijo, iz katere ji ni mogel pomagati nihče. Kot pravi, je bila edino glasba tista, ki ji je odprla oči, da je pristala na zdravljenje. Da bi javnost opozorila na problematiko bulimije in jo seznanila s težavami, s katerimi se bolniki soočajo, je napisala avtobiografijo z naslovom Lačna življenja. Rešitev za izhod iz psihičnih stisk vidi v postavitvi prioritet. Za izkušnjo je nenazadnje hvaležna, saj jo je, kot pravi, naučila razumeti, da so nam kontrasti v življenju dani zato, da lažje razumemo celoto življenja.

Vabimo vas k branju odkritega, navdušujočega in optimizma polnega intervjuja.

Uvod

Kdo je Anja Baš v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Anja Baš: Nobene razlike ni med mano na očeh javnosti in mano doma v dnevni sobi. Sem, kar sem. Seveda si prizadevam biti vedno boljša oseba, se izpopolnjevati, a mask za druge ne nosim več. To sem delala v mlajših letih, ker sem mislila, da moram. Tega ne mislim več 😉

Navdušuje me kreativa. Vse, kar lahko ustvarim iz nič. Kri po žilah mi poženejo izzivi – kaj narediti tako, kot nihče pred mano. Inspirirati ljudi. Pa razni adrenalinski športi, recimo kajtanje in vožnja s kolesom po trailih – za oboje me je navdušil moj fant, ki je pravi adrenalin junkie.

Lačna življenja

Napisala si avtobiografijo Lačna življenja, ki govori o tvoji izkušnji z bulimijo in spoznanjem, da je lahko življenje vendarle lepo in vredno življenja. Javno razkriti tako osebno izkušnjo in se popolnoma razgaliti je res občudovanja vredno. To je bila verjetno ena najpogumnejših potez v tvojem življenju? Kaj ti ta knjiga pomeni? Kaj si želela z njo sporočiti svetu?

Anja Baš: Hvala za kompliment. 😉 To, da sem napisala to knjigo, je bila čista inspirativna akcija – brez preračunljivosti, brez „kaj bo, če bo“, nisem imela pojma, kako (če sploh) jo bom prodala, vedela sem samo, da želim deliti svojo zgodbo – iz preprostega razloga. Ko sem sama imela bulimijo, sem iskala pomoč in predvsem razumevanje nekoga, ki je šel čez isto. Imela sem občutek, da me nihče ne razume – zdelo se mi je, da bi me razumel samo kdo z enako izkušnjo.

Ko sem imela bulimijo, sem imela občutek, da me nihče ne razume.

Sklepala sem, da pri ostalih obolelih ni kaj dosti drugače in voila – rodila se je ideja za knjigo. Na nek zanimiv, berljiv način sem želela analizirati svojo preteklost in potegniti vzporednice z razvojem bolezni. Cilj mi je bil ponuditi možne razlage vzrokov bolezni, predvsem pa obolelim ponuditi neko idejo, kako okrevati. Knjiga je nekakšna fuzija priročnika in romana. Res sem ponosna nanjo, saj iz odzivov bralcev vidim, da jim dejansko pomaga razumeti sebe.

Kakšen je odziv ljudi na izid tvoje knjige? Dobiš kdaj tudi kakšen očitek v smislu, da svojo zgodbo izkoriščaš za prepoznavnost?

Anja Baš: Niti enkrat samkrat še nisem dobila takega komentarja. Veliko je bilo pohval, tudi kakšna konstruktivna kritika. Resno jemljem samo komentarje, ki mi jih dajo ljudje z imenom in priimkom. Seveda sprejmem tudi kritiko, če je konstruktivna. Kar se tiče komentiranja na spletu pod psevdonimi, pa – če nekdo nima niti toliko poguma, da bi mi v obraz povedal svoje mnenje, zaradi mene lahko piše, kar želi. Jaz takih ne jemljem resno.

Anja Baš_Lačna življenja
Anja Baš in njena avtobiografija Lačna življenja (Vir: osebni arhiv)

Kako napreduje izzid knjige Lačna življenja v angleščini?

Anja Baš: E-knjiga je bila v angleškem jeziku izdana januarja, trenutno pa pripravljam tiskano verzijo knjige. Svoj instagram profil sem pred cca. 2 tednoma v celoti posvetila promociji angleške knjige. Prvi rezultati so že vidni, saj se mi je v dveh tednih pridružilo več kot 3000 novih sledilcev. Na tem področju je še veliko planov, predvsem pa želim knjigo razširiti med mlado populacijo s tem problemom, za kar je Instagram idealna platforma.

Na tvoji spletni strani piše, da se obeta izid še dveh knjig. Katerih? O čem bosta govorili?

Anja Baš: Trenutno še ne morem povedati nič konkretnega. 🙂

 


Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…