Anjina pevska kariera

Kakšna izkušnja je bil zate šov Bitka talentov? Si z udeležbo pridobila pomembna poznanstva in izkušnje za nadaljnjo karierno pot?

Anja Baš: To je bila odskočna deska za vse, kar sem danes. Nastop v oddaji je bil resnično nekaj najboljšega, kar sem si takrat dovolila in prinesel mi je tako dobre kot slabše izkušnje. Predvsem sem se naučila spopadati s prvimi kritikami, bolj kot vse pa sem takrat dojela, da je petje resnično nekaj, kar me opredeljuje, kar sem resnična jaz in da se zaradi petja moram potruditi in se pozdraviti (takrat sem še imela bulimijo).

Bila si frontgirl skupine Angee, kjer si sodelovala s samimi fanti, na drugi strani pa si ustanovila skupino Bejbe, kjer si pela s samimi puncami. Obe skupini sta žal razpadli. Ne bomo spraševali o razlogih, ker niso pomembni. Zanima nas pa, kaj je po tvojem pomembno, da neka ekipa dobro deluje in sodeluje. Kakšno vlogo imajo pri tem karakterji udeležencev, motivacija, okolje idr.?

Anja Baš: Ekipa dobro funkcionira, če so odnosi znotraj nje v redu. Kot pri ljubezenskih partnerjih, kot pri prijateljih – pomembna je iskrenost, spoštljivost, medsebojno zaupanje članov, isti cilji, pripravljenost vložiti čas, delo, denar… Podpora staršev in okolice.

Eden največjih sovražnikov dobrih odnosov je previsok ego. Nič pa na mlado ekipo ne deluje bolj rušilno kot pametnjakoviči brez referenc. Takih je bilo v mojem okolju v času Angee precej. Zgleda smo to potrebovali. Edini nasvet mladim ustvarjalcem, ki bi ga danes lahko dala – ne poslušajte ljudi brez referenc. Če pravijo, da vse vejo, naj vam najprej pokažejo svoje uspehe. Šele potem jim zaupajte.

Eden največjih sovražnikov dobrih odnosov je previsok ego.

Kje črpaš inspiracijo za glasbo in besedila, ki jih pišeš?

Anja Baš: Iz osebnih izkušenj.

Kako se lahko posloviš od pesmi, ki jih napišeš za druge izvajalce. Te ne prime, da bi jih obdržala zase? Kakšne občutke doživiš, ko slišiš “svojo pesem” na radiu?

Anja Baš: Saj bi lahko pesmi, ki sem jih oddala, posnela tudi sama – v drugačnem stilu. Tako dela Sia, in zdi se mi, da to določeno pesem samo obogati. Sicer pa je nekaj najlepšega na radiu slišati svoje avtorsko delo.

Anja Baš_EMA
Anja Baš na tekmovanju EMA 2016 (Vir: esctoday.com)

Petje na velikih odrih (EMA, Viktorji, Slovenska popevka) ti gre več kot odlično. Kaj je najboljši nasvet, ki ga lahko daš nekomu, katerega delo vključuje javne nastope?

Anja Baš: Hvala. 🙂 Najboljši nasvet? Ne trudite se biti popolni. Ker ravno takrat ne boste.

Najboljši nasvet? Ne trudite se biti popolni. Ker ravno takrat ne boste.

Motivacija

Življenje je ena velika sestavljanka in potrebno je sprejeti vse koščke, da jo sestavimo – tako dobre kot slabe. Kako si se naučila sprejemati poraze, ki so sestavni del življenja? Kako se motiviraš, da nadaljuješ, ko nekaj ne gre po tvojih načrtih?

Anja Baš: Kot sem omenila, sem dojela, da mi porazi služijo kot protiutež uspehov. Zaradi porazov uspehe bolj cenim. Bolj, kot padem, višje se lahko potem povzpnem. Ker to vem, me ni več strah. Dolgo časa sem bila obremenjena s tem, da „moram“ za seboj pustiti neko noro zapuščino, doseči uspeh na svetovnem področju itd. Saj si tega želim, a s tem nisem več obremenjena. Zdaj predvsem sledim inspiraciji in ko pridejo dnevi, ko se mi gleda film, pač gledam film. 🙂 Ko pa začutim željo po tem, da bi nekaj naredila, me nič ne ustavi.

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Anja Baš: Iskreno rečeno, včasih me zmanjka, sesedem se na kavč in si mislim, ne da se mi več, kar prenehala bom z vsem, dovolj imam. In ravno takrat v moj inbox pride kakšno lepo sporočilo bralke moje knjige, mogoče se v mojem naročju zvije ena od mojih muck, ali pa me kakšna prijateljica povabi na kavo.

Če se ne zgodi nič od tega, pa ni nič narobe, če si kdaj pa kdaj dovolim biti slabe volje. Saj nisem superčlovek! In tudi solze so lahko zelo očiščevalne. Včasih se moraš prepustiti slabi volji in ji pustiti, da ti pove, kaj je narobe. Šele takrat problem lahko rešiš. Sicer pa se v momentih, ko nimam inspiracije, poslužujem tapkanja.

Včasih se moraš prepustiti slabi volji in ji pustiti, da ti pove, kaj je narobe. Šele takrat problem lahko rešiš.

Zaključek

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

Anja Baš: Biti zvesta sebi, biti srečna, pomagati ljudem z motnjami hranjenja. Pisati dobro glasbo, potovati, predavati, izobraževati mlade. Biti to kar sem, brez omejitev in zavor 😉

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki si želi izboljšati svoje življenje? Poleg tvoje, seveda 🙂

Anja Baš: Debbie Ford – Temna plat iskalcev svetlobe. Ta knjiga je – uf. Nujno branje!

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Anja Baš: Prvi stavek v moji knjigi je: „Nikoli si nisem mislila, da bo moja največja bolečina postala moja največja inspiracija.“ Kadarkoli je težko, se spomnim, da sem najhujše že prestala in da tudi če me še kdaj čaka kaj podobnega, je to samo priložnost, da postanem boljša oseba.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂