skupno podjetje parov
skupno podjetje parov

Številni pari se zaradi praktičnosti in skupnih interesov odločijo, da se bodo skupaj podali v posel. Želijo si ustanoviti svoje podjetje, kjer bodo odgovarjali sami sebi in bodo lahko skupaj delali in lažje načrtovali prosti čas. Skupno podjetje parov izgleda kot unikatna, popolna različica dela, ki združuje vse: posel, ljubezen in svobodo. Sliši se super, kajne?

Sta s partnerjem iz pravega testa za skupen posel?

Ne glede na to, kako lepo se sliši imeti skupno podjetje, pa je smiselno, da pred tem premislite o določenih zadevah. Preden se odločite, da se želite s svojim partnerjem podati v skupen posel, vam priporočamo, da rešite spodnji test.

Kako uspešno menite, da ste zmožni opravljati sledeče obveznosti skupaj s svojim partnerjem:

  • Razpravljati o strategiji in viziji vajinega podjetja?

  • Postaviti na stran oseben ponos in na stvari pogledati s perspektive partnerja?

  • Zanesti se na partnerja, še posebej ko so v igri časovni roki?

  • Odpraviti napake drug drugega na učinkovit in prijazen način?

  • Razrešiti konflikte in biti hkrati fokusirana na posel?

  • Obvladati stres in napor, ne da bi se “spravljali” na partnerja?

  • Priznati svoje slabosti in izpostaviti svoje moči?

  • Preživeti nestrinjanje in skupno sprejemanje odločitev za rast posla?

  • Spoštovati način dela svojega partnerja in sodelovati na projektih?

Kako mislite, da boste sposobni opravljati vse to, hkrati pa ohranjati ljubezen, srečo in spoštovanje v partnerski zvezi? Če do sedaj temu niste posvečali pretirane pozornosti, je čas, da razmislite še enkrat. Dodajanje tako kompleksnega elementa, kot je podjetje, v romantično zvezo, zahteva globoko razumevanje vašega partnerja in pametno sprejemanje odločitev.

Preživetvena pravila za skupno podjetje parov

Veliko parov skoči v priložnost skupnega podjetja, ker so nagrade tako velike in privlačne. A te dobite le, če veste, kako uspešno voditi zvezo in kako prehajati med ljubezensko in poslovno zvezo, brez da bi žrtvovala drug drugega.

Resnica je ta, da niso vsi pari dobri poslovni partnerji. Po čem se torej ločijo med sabo pari, ki imajo uspešno skupno podjetje od tistih, ki si to le želijo? Razkrivamo, na kaj morate biti pozorni, da skupno podjetje ne bo uničilo vajinega zakona.

Tukaj so preživetvena pravila za skupno podjetje parov. Ko boste osvojili ta pravila preživetja v skupnem poslu, se bosta pričela zabava in svoboda.

1. Za vzpostavitev skupnega podjetja morata imeti partnerja enak skupen zakaj in enako gorečo strast.

Eden drugega vprašajta, zakaj si želita skupaj podati v posel in se nato poslušajta. Imata enako močne razloge? Je samozaposlitev resnično prava za oba? Imata vsaj en velik skupen razlog zakaj?

Če skupen posel načrtujeta zgolj zato, da bosta lahko ves čas skupaj in ker verjameta, da vama bo to prineslo svobodo, je morda bolje, da premislita še enkrat. Za uspešen posel morata imeti več kot to. Morata si deliti skupen cilj, skupno željo, skupno vizijo. Imeti morata podoben način razmišljanja, hkrati pa morata ugotoviti, ali se dovolj dopolnjujeta, da lahko gradita skupen posel.

skupno podjetje parov_skupen zakaj
Direktor Facebooka, Mark Zuckerberg in njegova žena Priscilla Chan imata številne razloge zakaj.

Preden se torej s partnerjem podata v skupen posel, premislita zakaj si to želita.

Več:

2. Za uspešno delovanje skupnega podjetja mora biti med partnerjema prisotno prijateljstvo, zaupanje in spoštovanje.

Nekatere romantične zveze so samo ljubezen in romanca. Pari so v bistvu zgolj ljubimci in hranijo prijateljstvo samo za svoje prijatelje. Takšne zveze lahko čisto normalno funkcionirajo. Včasih pa zveze izhajajo ravno iz prijateljstev. Prijatelji se zaljubijo in v njihovi zvezi se prijateljstvo in ljubezen prepletata. Nekateri pari so celo bolj prijatelji kot ljubimci, a se vseeno globoko ljubijo in srbijo drug za drugega.

Kakorkoli, zveze so nekaj zelo osebnega in zasebnega. Če ustreza vam takšna kot je, potem deluje.

skupno podjetje parov_zaupanje
Skupno podjetje parov zahteva zaupanje, prijateljstvo in spoštovanje.

Ko pa je govora o poslu, je prvo pravilo za njegovo preživetje vsekakor prijateljstvo. Zaupanje je osnova za skupno podjetje parov. Romanca je tu le postranska stvar, še posebej med diskutiranjem in pogajanjem za dober posel ali pri odločitvah glede proračuna. S temi lastnostmi lahko s partnerjem v poslu skupaj premikata gore.

Več:

3. Za rast podjetja morata imeti partnerja delovno etiko, meje in biti prilagodljiva.

Odločili ste se torej, da bosta s partnerjem ustanovila skupno podjetje. Sedaj je čas, da se pripneta in zajahata valove. Podajta si roke in pričnita s poslom. Pričenja se morda najtežji del posla – vsakodnevno skupno delo in skupno sprejemanje odločitev. Da bi vama to uspevalo, morata oba imeti osnovne delovne vrednote.

Delati s partnerjem je lahko zabavno, hkrati pa je to tudi zelo zahtevno. Sploh na začetku, ko se posel šele vzpostavlja, lahko pričakujete ogromno dela in prilagajanj. Zato so potrebni dobra delovna etika, vztrajnost, disciplina in prilagodljivost. Partnerju je potrebno zaupati in spoštovati njegov način dela. Pri tem je dobro, da se vajine sposobnosti in način dela dopolnjujejo, saj si lahko tako lažje porazdelita delo in obveznosti.

skupno podjetje parov_delovna etika
Skupno podjetje parov zahteva delovno etiko, meje in prilagodljivost.

S partnerjem morata predelati tudi temo postavljanja mej. Ko je čas za delo, se dela. Več, kot dovoljujeta osebnim stvarem, da se mešajo v posel, več posla bo prihajalo v vajino zasebno življenje. Bolj, kot se osredotočita na delo in spoštujeta meje drug drugega, več in hitreje lahko naredita in ostane vama več časa za prosti čas.

Ko boste delali s svojim partnerjem, se lahko zgodi, da boste spoznali določene osebnostne lastnosti partnerja, za katere prej niste vedeli. Skupno podjetje parov je namreč zelo specifično okolje, kjer se človek vede nekoliko drugače kot v zasebnem življenju. Zato morate biti izredno prilagodljivi in zaupljivi. Ne osredotočajte se na malenkosti, ki lahko povzročijo samo prepir. Ne dovolite egu, da najde pot med vaju. S partnerjem imata pomembnejše stvari.

Več: Najpomembnejše osebnostne lastnosti partnerja.

 

Vir: Prolific living

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekKakšen je prispevek uma pri doseganju največjih športnih uspehov?
Naslednji članekZanetite strast v dolgotrajnem razmerju
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.