Motivacija za učenje
Motivacija za učenje

Motivacija za učenje lahko pomembno pozitivno vpliva na študentovo sposobnost in zavzetost pri učenju ter posledično na njegove ocene. Motiviranemu študentu bo lažje narediti nekaj več in opraviti vsa potrebna opravila, ki preprosto morajo biti opravljena, da bi si zagotovil uspeh. Prava motivacija omogoča študentom bolj osredotočeno učenje, z veliko več koncentracije. Motivirati samega sebe za učenje je še posebej uporabno, ko se vam zdi, da vam primanjkuje motivacije ali pa se med učenjem soočate z odlašanjem.

Naslednji nasveti o tem, kako se učinkovito učiti, vas bodo motivirali za učenje in vam pomagali premagati odlašanje. Nekaj nasvetov za učenje si lahko preberete tudi v članku 16 stvari, ki nas jih niso naučili v šolah.

Motivacija za učenje #1: Zastavite si cilj

Dosežek je le ena izmed vrst motivacije pri ljudeh. Odlična motivacijska tehnika, ki jo lahko študenti preizkusijo na sebi, je zastavljanje dobrih premišljenih ciljev. Ti so lahko kratkoročni (npr. opraviti naslednji izpit) ali dolgoročni, ki se nanašajo na vaše dosežke tekom samega študija na univerzi.

Cilji so eden izmed najboljših virov motivacije, ki vam bodo pomagali pri tem, da ostanete osredotočeni in postorite, karkoli je že treba, da bi jih dosegli. Še več, premišljeno izbrani cilji vas bodo navdihnili k temu, da dosežete nove višave in vaš resničen potencial. Zelo pozitiven stranski učinek odličnega cilja je, da bo drastično povečal vašo vztrajnost.

Pomembni nasveti za zastavljanje ciljev:

 1. Zapišite cilje

 2. Izognite se nejasnostim, nasprotjem in nujnostim

 3. Glavne cilje razbijte na nekaj manjših

 4. Zapišite, kako nameravate doseči vaš cilj

 5. Vizualizirajte si, kako ste cilj že dosegli in se ob tem počutili

 6. Zadovoljitev: nagradite se, ko cilj dosežete

Motivacija za učenje #2: Nagradite se

Pozitiven učinek, ki ga lahko ima na vašo motivacijo zadovoljitev, je izjemen. Preprosto je. Zastavite si cilj in določite primerno nagrado, ki je boste deležni, ko cilj dosežete. Vsakokrat, ko se nagradite ob dosegu cilja, so vaši možgani deležni pozitivnih čustev, kar vodi v zavedanje, da trud prinaša pozitivno nagrado. Na zavednem ali nezavednem nivoju boste prav tako spoznali, da veliko prizadevanje prinaša še večjo zadovoljitev.

V skladu s formulo veliko truda + doseg cilja = zadovoljitev začnete povezovati trdo delo z zadovoljstvom. Na prihodnje izzive boste začeli gledati kot na priložnosti, da ste nagrajeni. Tako se bo vaša motivacija za učenje povečala in obdržali jo boste na visokem nivoju, vse dokler ne dosežete cilja. Tudi vaša pripravljenost na “žrtvovanje” (v tem primeru je to učenje), da bi lahko dosegli cilj (npr. dobro oceno) se bo povečala, če boste v mislih imeli nagrado, ki si jo že dolgo želite.

Zavedajte se, da ta metoda za povečanje motivacije za učenje lahko deluje le dokler upoštevate preprosto pravilo. Veliki dosežki naj prinašajo velike nagrade, majhni pa majhne. Prav tako je ključno, da se ne nagradite, če vam spodleti. Če vam ne uspe doseči zastavljenega cilja, kot ste si ga zamislili, ne smete biti deležni nagrade. Le-to morate dobiti šele, ko cilj dosežete, ne prej.

Pomembni nasveti za nagrajevanje:

 1. Zastavite si cilj in določite primerno nagrado za njegovo osvojitev

 2. Trud povežite s pozitivno nagrado

 3. Ambiciozni izzivi zahtevajo izjemne nagrade

 4. Majhni izzivi morajo biti temu primerno nagrajeni

 5. Ne nagradite se, če vam spodleti

 6. Nagradite se šele, ko vam resnično uspe doseči zastavljeni cilj

Motivacija za učenje #3: Preprosto začnite

Kadarkoli vam primanjkuje motivacije, da bi začeli z učenjem, ste še toliko bolj dovzetni za vse zanimive stvari, ki se dogajajo okoli vas. Raje bi gledali televizijo, novo epizodo vaše priljubljene serije, film, ki je pravkar prišel v kinematografe, poslušali glasbo ali se družili s prijatelji. Preprost trik, s katerim lahko premagate to dilemo je, da preprosto začnete. Začnite z učenjem ne glede na vse. Pripravite se do tega, da se začnete učiti, ne glede na to, ali ste utrujeni ali če je literatura povsem nezanimiva.

Ni pomembno, kam greš, če si se le odpravil.

To vas bo osvobodilo negativnih misli o tem, da ste leni ali da vam primanjkuje prave motivacije. Namesto da bi zapravljali pomemben čas z zaskrbljenostjo o tem, da niste ambiciozni, da ste leni ali nesposobni (skratka, igrali žrtev), ukrepate. Opazili boste, da ko se boste učenju posvetili “samo za nekaj minut”, bo čas hitro bežal in na zoprna opravila se boste navadili. Ko vam bo študij prišel v kožo, se vam bo začelo zdeti povsem naravno, da se opravilom posvečate daljša časovna obdobja.

Pomembni nasveti, da začnete s študijem:

 1. Prisilite se k učenju za 15-20 minut takoj zdaj

 2. Ne mučite sami sebe s predstavami o tem, kaj vse drugega bi lahko počeli

 3. Ne odlašajte

 4. Bolj kot se boste fokusirali na vašo nalogo, prej jo boste končali

 5. Zamislite si negativne posledice, ki jih boste deležni, če se ne boste učili

 6. Če ste utrujeni, se razgibajte, pojdite na hiter sprehod, skočite pod tuš ipd.

 7. Preprečite distrakcije (TV, internet, email, telefon itd.)

Motivacija za učenje #4: Učite se sproti

Soočimo se z dejstvom. Eden izmed glavnih razlogov, zakaj študenti sovražijo učenje je, ker predolgo odlašajo, preden se začnejo učiti. Če se ne učite sproti, se vam nabere preveč gradiva, ki ga je potrebno proučiti. Poleg tega pa bolj malo odnesete od sprotnih predavanj in vaj, kar vas sili v to, da morate postati sami svoji učitelji. Neposredna posledica odlašanja je časovno zelo potratna metoda učenja.

Alternativa obstaja. Redno sledite predavanjam na fakulteti in opravljajte naloge, ki so vam dodeljene. Ponavadi je to z razlogom in za vaše dobro. To še zdaleč ne pomeni, da se morate vsak dan več ur učiti, pač pa, da vsak dan naredite en korak proti končnemu cilju in razumete snov, ki je trenutno na urniku. Če vam bo vsak dan vzelo 10 minut, da organizirate in pregledate vsebine, ki ste se jih naučili, je to povsem v redu. Na tak način boste razumeli, o čem je govora, obenem pa se boste izognili razpokam v znanju.

Na začetku semestra si lahko zapišete specifične cilje, ki jih želite doseči. Naj bo to vaše motivacijsko pismo za dano obdobje. Kadarkoli se boste počutili, kot da vam manjka motivacije ali pa boste postali nezainteresirani za učenje, zgrabite pismo in se spomnite, zakaj se sploh učite. Zavedajte se, da imate priložnost, ki je na voljo samo enkrat v življenju. Mladi ste in sposobni ste se učiti. Če že tako ali tako hodite v šolo oz. na fakulteto, zakaj se potem ne bi potrudili, dali vsega od sebe in tako dosegli zastavljene cilje, pridobili spoštovanja vreden naziv in si zagotovili kakovostno službo? V nasprotnem primeru vam bo morda nekoč žal.

Motivacija za učenje #5: Poslušajte glasbo

V članku 6 koristi učenja glasbe pri otrocih smo opisali, kako učenje glasbe vpliva na zmožnost učenja pri otrocih. Glasba je čudovit način za motiviranje, saj v nas vzbuja pozitivne občutke. V nas prebudi optimizem in nore občutke, da lahko naredimo, karkoli si že zadamo.  Če ta način motivacije primerjamo z drugimi, je poslušanje glasbe daleč najpreprostejši način, da se navdušimo nad učenjem.

Če skladbe previdno izberemo, bo motivacija za učenje prišla sama po sebi. Upoštevajte pravilo in iz “playliste” izbrišite balade in hotelsko glasbo. Namesto tega izberite skladbe, ki motivirajo in so navdihujoče. Te vas bodo nemudoma napolnile z energijo in vas nasmejale do ušes. Zgrabite torej slušalke, vklopite stereo naprave in poslušajte fantastične mojstrovine, kot je na primer Quinterova 300 violin orchestra.

Pripravili smo oseben izbor nekaterih skladb, ki vam lahko pomagajo pri motivaciji za učenje:

 1. Steve Jablonsky – Arrival to Earth

 2. Daft Punk – The Game has Changed

 3. Hans Zimmer – Time

 4. Paul Engemann – Push it to the Limit

 5. Nas ft. P. Diddy – Hate me now

 6. Queen – We Will Rock You

 7. Phil Collins – In the Air Tonight

 8. ACDC – Thunderstruck

 9. Blur – Song 2

Motivacija za učenje #6: Povečajte željo po uspehu

Temelj vsake motivacije – motivacija za učenje je zgolj en primer – se skriva v vprašanju: “Kako zelo si želite uspeti?”. Če si nečesa resnično želite, potem boste motivirani do stropa. Tako preprosto je to. Tega se vsi dobro zavedamo.

Vprašanje je, ali resnično želite diplomirati oz. zaključiti vaše šolanje? Če je odgovor “ne”, je vprašanje: “Zakaj ne?” Ugotovite, kaj vas drži nazaj. Osredotočite se na višji namen vašega izobraževanja. Če želite v življenju na vsak način uspeti, potem tudi občasen primanjkljaj motivacije ne bo prezahtevna ovira, kajne?

Pomembni nasveti za povečanje želje po uspehu:

 1. Poiščite razlog, zakaj se učite!

 2. Kaj vas žene po uspehu v šoli, na fakulteti ipd.?

 3. Kje se vidite po končanem šolanju?

Motivacija za učenje #7: O šolanju razmišljajte pozitivno

Vaš odnos in pogled na šolanje lahko imata velik vpliv na vašo motivacijo. Če o šoli razmišljate tako: “Fakulteta je prostor, kjer se vsakodnevno spopadam s stresom in me profesorji mentalno mučijo”, potem to ni ravno najboljša mentaliteta, ki vam bi pomagala pri motivaciji, kajne?

O šolanju raje razmišljate pozitivno in na študij glejte kot na priložnost za pridobivanje pomembnega znanja, osebno rast in vzpostavitev temeljev za začetek kariere. K šolanju in učenju nasploh pristopajte s pozitivno motivacijo. Morda je ta premik v perspektivi vse, kar potrebujete.

Motivacija za učenje #8: Znebite se negativnih občutkov

Med vašim študijem boste občasno soočeni z negativnimi čustvi, kot so jeza, anksioznost in razočaranje. Ti občutki lahko drastično zmanjšajo vašo motivacijo, kar pomeni, da vam bo začenjalo zmanjkovati zagona. Ne zapravljajte dragocenega časa in energije za negativne občutke o vaših profesorjih, sošolcih ali situacijah, ki jih ne morete spremeniti ali nadzirati.

Res je, da so lahko nekateri profesorji pravi trn v peti in da sta lahko pomanjkanje socialnih veščin in delovanje pod nenehnim pritiskom izjemno frustrirajoča. Pa vendar teh reči ne morete spremeniti, kar pomeni, da je vaša jeza zaman. Na negativno obnašanje profesorjev raje odgovorite z izjemnimi ocenami. Vse drugo je za vas kontraproduktivno. “Maščevanje” je odličen način, kako negativne emocije preoblikovati v še več motivacije za učenje.

Motivacija za učenje #9: Izkažite resničen interes

Še eden izmed izjemno učinkovitih elementov motivacije za učenje je izkazan interes za temo. Resničen interes! Če ste se sposobni začeti iskreno zanimati za to, o čemer se učite, vam bo to izjemno pomagalo pri motivaciji. Če poznate razliko med opravkom, ki ga nimate radi in nalogo, pri kateri uživate, potem veste, o čem je govora.

Pomembni nasveti, kako postati resnično zainteresiran za določeno temo:

  1. Postanite radovedni

  2. Berite zanimive knjige, revije in članke o temi

  3. Povežite se z ostalimi, ki jih tema zanima

Motivacija za učenje #10: Premagajte odlašanje in distrakcije

Odlašanje – ali katerekoli druge distrakcije – lahko imajo negativen vpliv na vašo zmožnost, kako se motivirati za učenje. Zaradi tega je izjemno pomembno, da si uredite prostor za učenje, kjer vas nihče ali ničesar ne bo motilo.

Že samo sedenje v sobi, kjer se ne morete zamotiti s čim drugim, vam lahko pomaga pri učenju. Odstranite nepotrebne distrakcije, ki odvračajo vašo pozornost od pomembnega in vam otežujejo koncentracijo (TV, radio, mobilni telefon, internet ipd.). Ko boste začutili utrujenost, pa si le vzemite odmor. Morda najbolje kar v obliki treninga uma.

 

Vir: Planet of Success

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekNapotki za šoping
Naslednji članekVodič v powerlifting, 1. del: Osnove
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.