Motivacija za kolesarjenje

Kolesarjenje je vedno zabavno. Včasih boli. Včasih je ideja, da bi zajahali svoje kolo zadnja stvar, ki jo želite izpolniti. Včasih je motivacija za kolesarjenje nekje daleč stran. Nekaj pa zagotovo drži: Ko se vrnete s kolesarskega izleta, si redko rečete: “Žal mi je, da sem danes kolesaril”. V 99 % se po kolesarjenju počutite bolje. Je tako?

Motivacija za kolesarjenje

Kako torej premagati navidezno ogromno razdajo med udobnim stolom ali kavčem in manj privlačnim kolesarskim sedežem? Ključ je v mentalni žilavosti in nekaj preprostih trikih za povečanje motivacije za šport. V nadaljevanju vam predstavljamo najboljše nasvete za dvig vaše motivacije za kolesarjenje.

Imejte cilj

Če ga nimate, ga poiščite. Ni potrebno, da se prijavite na tekmo. Lahko gre že samo za željo, da bi ostali v formi in zdravi, razdalja, ki jo želite prekolesariti, število kilogramov, ki jih želite izgubiti ali pa sokolesar, katerega rekord želite preseči. Ena stvar vsekakor drži: vsi imamo razlog za kolesarjenje. Če se na ta razlog redno opominjate, vam bo to pomagalo spodbuditi željo po kolesarjenju.

Vaš cilj je lahko osvojitev bližnjega hriba. Vaš cilj je lahko kolesarski izlet. Idejo zanj lahko poiščete na spletni strani Mance Korelc, ki se je odločila obiskati vsa jezera v Sloveniji. Če pa ste bolj tekmovalnega tipa, pa se v Sloveniji vsekakor odvija dovolj zanimivih kolesarskih tekmovanj – od gorskih do cestnih. Za vsakega se najde kakšno. In nič ni boljšega, kot premagovanje samega sebe. Vsekakor odlična motivacija za kolesarjenje.

Vendar pozor: visoka pričakovanja lahko samozavest v športu. Zato bodite pri postavljanju ciljev realistični in zmerni.

Izkoristite svoj omejen čas

“Nimam časa.”

To je eden najpogostejših in najpriročnejših izgovorov večine ljudi. Vsi smo ga že kdaj uporabili. Naj vam razkrijemo skrivnost: v večini primerov je početi nekaj bolje kot početi nič. Morda res nimate časa, da bi pred službo koelsarili 3 ure. Če pa imate eno uro časa, jo izkoristite.

Začnite s 15-minutnim ogrevanjem, nato pa postopa povečujte ritem in tempo in vstopite v 35-minutni trening. Zadnjih 10 minut izprežite svoje noge. Če imate na voljo le eno uro časa za kolesarjenje, potem morate izkorititi vsako minuto. Ne kolesarite celo uro brez zastavljenega cilja. Vsako minuto vozite z določenim namenom in načrtom. To seveda ne pomeni, da mora biti vsaka minuta boleča, vendar pa mora biti 60 minut, ki jih imate na voljo, dobro strukturiranih.

Kolesarite s prijateljem

Ljudje smo narejeni tako, da nam že najmanjši izgovor zadošča, da opustimo idejo in izgubimo motivacijo. Zato je včasih dobrodošlo, da imamo nekoga, ki nas spodbuja in obratno. S prijatelji se dogovorite za skupno kolesarjenje, saj vas bo ideja, da bi prijatelja razočarali in pustili na cedilu, motivirala, da boste odši na kolo. Nihče si ne zasluži, da ne bi spoštovali njegovega časa.

Poleg tega, da je kolesarjenje s prijatelji dobra motivacija za kolesarjenje, pa lahko na takšen način tudi enostavno presežete svoje cilje in zmožnosti. Sokolesar vas namreč ves čas žene k boljšim rezultatom. Na nek način med vožnjo ves čas tekmujeta. In dokler je to tekmovanje zabavno in v mejah, je seveda zelo pozitivno za vašo motivacijo. Za bolj osredotočen trening tudi ultrakolesar Silvo Pšeničnik prakticira kolesarjenje v skupini.

Poiščite si trenerja

Trener je tisti, ki vam bo podal načrt treninga kolesarjenja. S tem boste lahko oblikovali strukturo svoje kolesarske rutine. Dober trener bo pripravil načrt, specifičen za vas – za vaše fizične sposobnosti, psihično pripravljenost, razpoložljiv čas in cilje.

Poročanje o svojem napredku je zelo dobra motivacija za kolesarjenje. Trener ves čas skrbi za vašo osredotočenost in vas spodbuja, tudi ko vam ni do treninga.

Kolesarjenje naj vam postane rutina

Najverjetneje ste že slišali, da ponavljanje stvari vedno znova in znova povzroči, da to postane rutina. Sprva si postavite majhen cilj, ki se ga boste redno držali – na primer kolesarjenje za vikend.

Izberite si pot, ki vam je všeč. To bo postala vaša standardna pot, na kateri boste lahko merili svoj napredek. Redno kolesarite po tej poti ob določenih dnevih in si merite rezultate od začetka do konca. Ko boste osvojili željene rezultate, pa pričnite povečevati število dnevov, ko kolesarite. Tako boste kolesarjenje uvedli v svoj urnik kot nekaj rutinskega. Ob tem, ko boste spremljali svoj napredek in se gnali naprej, bo vsakič lažje.

Javno govorite o svojem kolesarjenju

Vsem povejte o svojih kolesarskih načrtih. Več ljudem, ko to poveste, težje je vzeti nazaj in odnehati, saj bi se ob tem počutili poraženo in osramočeno. Prav tako javno govorjenje o načrtih v naše možgane vgradi pozitivne namere.

Vseeno pa bodite pri govorjenju o kolesarjenju zmerni, da se vas ljudje ne bodo naveličali poslušati. In predvsem, da ne boste ukanili svoje možgane, ki bodo pričeli verjeti, da ste vse, o čemer govorite, že osvojili.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?