jordan-peterson

Januarja letošnjega leta je 55-letni Jordan Peterson izdal svojo drugo knjigo: 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos, ki je v zgolj nekaj mesecih zavzela vrh lestvice Amazonovih najbolje prodajanih knjig.

David Brooks, ameriški avtor in konzervativni politični in kulturni komentator, ki piše za The New York Times, o njem govori kot o enem izmed najbolj vplivnih mislecev našega časa, Brendan O’Connor ga je poimenoval “rock zvezda med akademiki”, indijski esejist Pankraj Mishra ga je označil celo za fašista, medtem pa se mu naš filozof Slavoj Žižek kar nekoliko posmehuje in ga ne jemlje najbolj resno.

Jordan Peterson je postal razvpit že leta 2016, ko je nasprotoval uporabi samostalnikov nevtralnega spola. Označili so ga za transfobičnega, čemur seveda sam ostro nasprotuje. Od tedaj je postal še posebno kontroverzen v feminističnih krogih, saj trdi, da je moderni feminizem povsem iztiril. Zavrača politiko identitete, namesto tega pa se želi raje osredotočati na posameznika in moč, ki jo le-ta ima pri usmerjanju svojega lastnega življenja.

Jordan Peterson – 12 pravil za življenje: Protistrup za kaos

Njegovih 12 pravil so večne resnice, ki jih aplicira na naše sodobne probleme, vseskozi pa v ospredje postavlja osebno odgovornost posameznika.

Pravila so sledeča:

1. Stojte pokončno, z rameni nazaj

Gre za preprosto psihologijo. Stati pokončno pomeni, da ste pripravljeni za svet, takšno stanje pa stimulira kemični odziv, zaradi katerega se počutite bolj mogočno. Ne skrivajte se pred vašimi problemi, temveč postavite svoja hrepenenja v ospredje in bodite neposredni.

Jordan Peterson pravi, da revni in tisti pod stresom vedno umirajo prvi in v večjem številu. So tudi precej bolj dovzetni za nenalezljive bolezni kot so rak, diabetes in zdravstvene težave, povezane s srčnimi obolenji.

Ko se aristrokracija prehladi, delavski razred umre zaradi pljučnice.

Malo kaj je bolj naravnega od kulture. Hierarhije, ki temeljijo na dominantnosti, so stare kot drevesa. Za svojo pozicijo smo se borili že bistveno pred tem, preden smo imeli kožo, roke, pljuča ali kosti.

Tisti del naših možganov, ki beleži našo pozicijo v hierarhiji dominantnosti, je potemtakem zelo starodaven in osnoven. Je glavni nadzorni sistem, ki modulira naše percepcije, vrednote, čustva, misli in dejanja.

Nepredvidljive navade spanja in prehranjevanja lahko motijo njegovo funkcioniranje. Zaradi tega je rutina izjemnega pomena. Dejanja, ki jih izvajamo vsak dan, morajo biti avtomatizirana. Spremeniti jih moramo v stabilne in zanesljive navade, da izgubijo svojo kompleksnost in pridobijo predvidljivost in enostavnost. Vstajajte in zajtrkujte redno.

Jordan Peterson pravi, da so mnogi njegovi klienti postali veliko manj anksiozni, ker so preprosto začeli spati po urniku in redno zajtrkovati obroke, bogate z beljakovinami in maščobami.

Če se boste kazali kot poražene, potem bodo ljudje na vas reagirali, kot da izgubljate. Če se boste vzravnali, bodo ljudje na vas gledali drugače. Da stojite pokončno, z rameni nazaj, pomeni, da sprejmete grozno odgovornost življenja z odprtimi očmi.

Pazite torej na svojo držo. Prenehajte se plaziti po kotih. Spregovorite! Postavite vaša hrepenenja v ospredje, saj imate popolnoma enako pravico do njih kot drugi. Bodite drzni.

Več: Kaj je spanje, koliko ga potrebujemo in kako ga izboljšati?

2. Nase glejte kot na nekoga, za kogar ste odgovorni, da mu pomagate

Pazite nase. Če niste zavezani k lastnemu dobremu počutju, tudi nihče drug ne bo. Ne sprašujte se, kaj vas osrečuje in kaj si želite. Pomislite raje na prihodnost in se vprašajte: “Kako bi lahko bilo videti moje življenje, če bi dobro skrbel zase?”

3. Postanite prijatelji z ljudmi, ki vam želijo najbolje

Bodite pozorni na vsakogar, ki se naslaja nad vašo nesrečo. O tem je vredno razmisliti: Če imate prijatelja, katerega prijateljstva ne bi priporočali svoji sestri, očetu ali sinu, zakaj bi takšnega prijatelja potem imeli sami?

Izbrati si morate ljudi, ki želijo stvari spremeniti na bolje, ne na slabše. To je dobra stvar, ne sebična, da izberete ljudi, ki so dobri za vas. To je edino pravilno in spoštovanja vredno, da se družite z ljudmi, katerih življenja se bi izboljšala, če bi videli, da se je izboljšalo vaše.

Ne mislite, da se je lažje obdati z dobrimi “zdravimi” ljudmi kot z “nezdravimi” ljudmi. Ni. Dobra, zdrava oseba je ideal. Moč in drznost sta potrebni, da stojite ob takšni osebi. Imejte nekaj ponižnosti in poguma. Uporabite lastno presojo in se zavarujte pred preveč nekritičnim sočustvovanjem in pomilovanjem.

Več: 6 tipov ljudi, s katerimi ne bi smeli nikoli prijateljevati

4. Primerjajte se s tem, kdo ste bili včeraj, ne s tem, kdo je nekdo drug danes

Primerjati bi se vedno morali zgolj samo s seboj. Vedite, na kaj ciljate in imejte jasno razjasnjene cilje. Pot kogarkoli drugega je povsem nerelevantna.

Kaj bi lahko naredil takšnega, da bi moje življenje bilo malo boljše?

Bodite pozorni. Osredotočite se na vaše okolje – psihološko in fizično. Poiščite nekaj, kar vas moti in se nato vprašajte tri vprašanja: Kaj me moti? Ali lahko to popravim? Sem to dejansko pripravljen popraviti? Če ugotovite, da je odgovor na katerokoli izmed vprašanj ne, potem iščite drugje. Merite nižje, a poiščite nekaj, kar vas moti in to popravite. To bo morda povsem dovolj za en dan.

5. Ne pustite svojim otrokom, da bi počeli karkoli takšnega, zaradi česar jih ne bi marali

Starši morajo razumeti, da so zmožni biti strogi, maščevalni, arogantni, zamerljivi, jezni in prevarantski. Ljudje smo agresivni in sebični, pa tudi prijazni in pozorni. Zaradi tega razloga noben odrasel človek ne more resnično tolerirati, da je dominiran s strani otroka.

Maščevanje bo neizbežno. Deset minut po tem, ko preveč prijazna in potrpežljiva starša ne bosta zmožna ukrotiti svojega otroka v lokalni trgovini, bosta svojemu ljubljencu poplačala z ignoriranjem ali kuhanjem mule, ko se bo prišel ponosno pohvaliti s svojim najnovejšim dosežkom.

Vaša naloga je, da zagotovite, da so vaši otroki pravilno socializirani in vedo, kako se pogovarjati z ljudmi. Ne vzgajajte jih s strahom, temveč bodite proaktivni. Če se vaš otrok vede neprimerno, ga s tem takoj seznanite.

Več: Nasveti za vzgojo optimističnega otroka

6. Spravite se v red, preden kritizirate svet

Uspeh nas oslepi. Pozabimo biti pozorni. Kar imamo, jemljemo za samoumevno. Ne uspemo opaziti, da se stvari spreminjajo in nato nazadnje vse skupaj propade. Je to krivda realnosti ali “Boga”, ali pa smo krivi mi, ker smo prenehali biti pozorni?

Večina odraslih, ki zlorabljajo svoje otroke, so bili tudi sami zlorabljani kot otroci. Pa vendar večina ljudi, ki so bili zlorabljani v otroštvu, ne zlorablja svojih otrok.

Ste počistili vaše življenje? Če je odgovor ne, potem poizkusite to: začnite s tem, da prenehate početi nekaj, kar veste, da je narobe. Če niste zmožni prinesti mira v vašo hišo, kako si potem drznete vladati mestu?

Pospravite si posteljo. Očistite svoje življenje. Imejte nekaj ponižnosti. Investirajte v izboljšanje samega sebe.

7. Zasledujte, kar ima pomen (ne nečesa, kar je minljivo)

Stvari, ki so minljive, vas bodo morda razveselile za trenutek. A ne iščite stvari, ki vam dajejo kratkotrajno zadovoljstvo. Investirajte raje v nekaj, kar nosi pravi pomen, ker boste dolgoročno postali boljša oseba.

8. Povejte resnico ali pa vsaj ne lažite

Ste zgolj to, kar že veste. Ste tudi vse to, kar bi lahko vedeli, če bi le lahko vedeli. Zaradi tega ne smete nikoli žrtvovati nečesa, kar lahko postanete, zaradi tega, kar trenutno ste. Nikoli ne smete obupati nad boljšim, kar je znotraj vas, zaradi varnosti, ki jo že imate – nikakor pa ne takrat, ko ste že ujeli preblisk tega, kar vas še čaka.

Vsakdo potrebuje konkreten specifičen cilj – ambicijo in smisel – da bi omejil kaos in osmislil svoje življenje.

Če vaše življenje ni takšno, kot bi si želeli, da bi bilo, poskusite povedati resnico. Če se obupano oklepate ideologije ali pa se utapljate v nihilizmu, poskusite z resnico. Če se počutite slabotne in zavrnjene, obupane in zmedene, poskusite povedati resnico. V raju vsi govorijo resnico. Zaradi tega gre za raj.

Vsi lažemo precej bolj, kot mislimo, da lažemo. Zavežite se k resnici in če o nečem ne morete govoriti, potem raje sploh ne spregovorite.

9. Predpostavite, da oseba, ki jo poslušate, ve nekaj, česar vi ne

Spomin ni opis objektivne preteklosti. Spomin je orodje. Je vodič preteklosti za prihodnost. Če se spomnite, da se je zgodilo nekaj slabega in lahko ugotovite, zakaj se je to zgodilo, potem lahko to v prihodnosti preprečite. To je namen spomina. Ne, da bi se spomnili preteklosti.

Carl Rogers, eden izmed odličnih psihoterapevtov dvajsetega stoletja, je vedel nekaj o poslušanju. Napisal je:

Večina nas ne zna poslušati. Na vsak način moramo soditi, saj je poslušanje prenevarno. Prvi pogoj je pogum, ki pa ga nimamo vedno.

Če boste poslušali, preden boste sodili, vam bodo ljudje običajno povedali vse, kar si mislijo – z zelo malo laganja. Ljudje vam bodo povedali najbolj zanimive in absurdne stvari. Malo vaših pogovorov bo dolgočasnih.

Tudi to je vaja ponižnosti. Obenem je orodje pri razreševanju konfliktov in od vas zahteva, da k vsaki izmenjavi pristopite z radovednostjo in odprtostjo.

Več: Znanja, ki bodo okrepila vsa področja vašega življenja

10. Bodite precizni v vašem govoru

Ko se stvari zalomijo, bo ignorirano prišlo na dan. Ko stvari niso več natančno določene, nastane kaos.

Ko nam postane vseeno, se tisto, kar smo ignorirali, nakopiči in udari v pogosto najslabšem trenutku. Šele takrat lahko vidimo, pred čem nas varujejo osredotočen namen, preciznost smeri in previdna pozornost.

Bodite neposredni. Ne izogibajte se pogovorom, pri katerih vam je neprijetno. Ne zmanjšujte svoje odgovornosti.

Več: Ali med pogovorom delate teh 10 komunikacijskih napak?

11. Ne motite vaših otrok med “skejtanjem”

Naj se otroci igrajo. Dovolite jim, da se soočijo z nevarnostjo in se iz nje nekaj naučijo, namesto da jih varujete pred svetom.

Seveda je nevarno. Nevarnost je poanta vsega. Otroci poizkušajo premagati nevarnost. Ne želijo biti varni. Želijo postati kompetentni – in kompetenca je tista, ki prinaša resnično varnost.

Če so nas ali pa se sami “zavijamo v vatico”, bomo deležni neuspeha, ko se bo naenkrat pred nami pojavilo nekaj nevarnega, nepričakovanega in kar bo obenem predstavljalo pravo priložnost, kar se bo neizbežno zgodilo.

12. Pobožajte mačko, ko jo srečate na ulici

Cenite majhne stvari in prakticirajte različico čuječnosti. Pristopite k svetu z začudenjem.

Prodajna uspešnica, ki jo je napisal Jordan Peterson, seveda ponuja precej več kompleksnosti in raziskav, kot jih navajamo v tem članku. Njegovo delo je postalo, še posebej med mladimi moškimi, skoraj kot nekakšno religiozno besedilo, pri katerem pravila služijo kot 10 zapovedi sodobnega življenja.

So to smerokazi, s katerimi danes strukturiramo naš obstoj?

Za nekatere definitivno so in zaradi tega je vredno o njih razmisliti.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?