pravi prijatelj

Pravi prijatelj je tisto, kar bi starogrški filozof Epikur uvrstil na sam vrh svojih želja. Izjemno je cenil prijateljstvo. Pravil je, da je imeti prijatelje prava blaženost. Ni mu bila všeč ideja, da bi človek jedel ali umiral sam.

OD VSEH STVARI, KI JIH MODROST ZAGOTAVLJA, DA BI BILI RESNIČNO SREČNI, JE DALEČ NAJVEČJA IMETI PRIJATELJE. ~ EPIKUR

Trdno je verjel, da imamo prijatelje zato, da nam dajo stvari, ki si jih sami ne moremo dati, in da jim moramo v zameno nuditi enako. Gre za formacijo soodvisnega družabništva. Šel je celo tako daleč, da je kupil veliko hišo in povabil mnoge prijatelje, da so prišli živeti z njim.

Kdo je v resnici pravi prijatelj?

Vendar pa na prijateljstvo morda ne gledamo vsi s tako optimističnimi očmi. Povsem verjetno je, da smo v preteklosti že “nasrkali” in da nas je oseba, s katero smo si bili zelo blizu in smo ji zaupali, na nek način izdala.

Naš pravi prijatelj, s katerim bi delili naše najglobje skrivnosti, ne more biti kdorkoli.

Brené Brown, avtorica knjige Neizmeren pogum, pojasnjuje, da obstaja 6 tipov ljudi, s katerimi ne bi smeli nikoli prijateljevati. Pravi prijatelj je namreč tisti, s katerimi lahko delite svojo ranljivost in sram, pravi.

Brownova je zadnjih 16 let proučevala pogum, empatijo, zaupanje in človeško povezanost, ki nastane, ko si dovolimo biti ranljivi in priznamo naš sram. Ko smo ranljivi, se počutimo majhno, odprto in ranjeno.

Stena, ki smo jo gradili okoli nas, se poruši, in razkrije naš sram in vse dobre stvari, ki smo jih skrivali pred drugimi. Težko je biti nenehno močan in povsem v redu je, če si dovolite spustiti obrambo pred zaupanja vrednimi ljudmi, ki si zaslužijo, da vas slišijo.

Več: Ko prijateljstvo boli: kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo

Kdo so torej ljudje, na katerih boste zaman iskali označbo “pravi prijatelj”?

1. Gospod Ego

To je prijatelj, ki posluša vašo zgodbo in sočustvuje z vami. Potrjuje vašim navedbam in se strinja, kako zgroženi bi morali biti. Nato nastane neprijetna tišina. Potem ste na vrsti vi, da potolažite njega.

Ta prijatelj vam bo dovolil, da o svojih težavah govorite prvih 10 minut, sčasoma pa bo pogovor preusmeril na svoje probleme. Saj veste, je le bolj pomemben od vas.

2. Simpatija, a brez empatije

To je prijatelj, ki se bo odzval s simpatiziranjem (“žal mi je zate”), ne pa z empatijo (“razumem, sočustvujem s tabo, bil sem na tvojem mestu”).

Pripovedovali mu boste o tem, kako osramočeno ste se počutili, ko ste povsem zamočili na vašem razgovoru za delo, vaš prijatelj pa se bo pretvarjal, da razume, kaj prestajate, medtem ko mu v resnici ne bi moglo biti bolj vseeno. Namesto da bi vam ponudil dober nasvet, kaj naj naredite, vam bo raje ponudil sendvič, kar nima opraviti z ničemur.

3. Oseba, ki pričakuje, da bo živela preko vas

Prijatelj, ki pričakuje, da boste steber vrlin in avtentičnosti. Ne more si pomagati, ker je preveč razočaran nad vašo nepopolnostjo. Pustili ste ga na cedilu.

Takšna oseba na nezdrav način poskuša živeti življenje preko vas. Nenehno bo s prstom kazala na vaše napake in vam na vsak način dala vedeti, da niste popolni.

4. Obtoževalec

Prijatelj, ki mu je tako neprijetno biti ranljiv, da za vse obtoži vas: “Kako si lahko to dopustil? Kaj si sploh razmišljal?” Ali pa išče nekoga drugega, na katerega lahko zvali krivdo.

Pravi prijatelj bo prevzel osebno odgovornost za svoja dejanja in ta pričakovan čut za moralo bo delil tudi z drugimi okoli sebe.

5. Zanikovalec

To je prijatelj, ki vedno želi stvari prikazati v boljši luči in zaradi lastnega neugodja ne priznava, da lahko kdaj pa kdaj resnično napravite neumne odločitve: “Pretiravaš! Ni bilo tako slabo. Super si. Popoln si. Vsi te imajo radi.”

Vedno bi si morali izbirati prijatelje, ki vam povedo, kakšna je v resnici situacija.

6. Vse, kar lahko narediš ti, lahko naredim jaz bolje

Prijatelj, ki povezanost vedno zamenja s priložnostjo, da vas izzove: “To ni nič. Poslušaj, kaj se je meni enkrat pripetilo!”

To so prijatelji, ki bodo z vami tekmovali v vsem mogočem in se ob vsaki priložnosti pohvalili, kako so v resnici boljši od vas.

Več: Kako prepoznati lažne prijatelje?

Če bi radi izvedeli več o Brene Brown, je tukaj video, v katerem govori z Oprah o šestih tipih ljudi, kateri si ne zaslužijo, da bi jim pokazali svojo ranljivost.

Življenje je včasih zmedeno in polno različnih izzivov. Svet je lahko grd, a če se obdate s pravimi ljudmi, je lahko to najlepši svet, v katerem je možno živeti.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?