Domov Knjige Osebna rast Razmerja Ko prijateljstvo boli: kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo
Akcija!

Ko prijateljstvo boli: kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo

25,90  8,00 

Avtor: Dr. Jan Yager

‘Ko prijateljstvo boli’ je zasnovana na obsežni raziskavi avtorice dr. Jan Yager, sociologinje in strokovnjakinje na področju prijateljstva. V knjigi najdemo nasvete, kako, kdaj in zakaj prekiniti slaba prijateljstva ter kako skleniti pozitivna prijateljstva, ki na vseh nivojih izboljšujejo naše življenje. Seveda je to knjiga tudi o tem, kako vložiti več časa in energije v obstoječa dobra prijateljstva. Odlikuje jo tudi veliko primerov iz resničnega življenja.

Ni na zalogi

Kategoriji: ,

Opis

Prijateljstvo je zelo pomembno področje človekovega življenja. Nekateri ljudje so celo zamenjali ideal ‘partnerja za vse življenje’ z idealom ‘dosmrtnega prijatelja’. Seveda je ta ideal dober pri pozitivnem prijateljstvu, vendar niso vsa prijateljstva enaka, niti niso enako dobra.

Dejstvo je, da ima lahko tudi prijateljstvo manj svetle, celo temne plati ter da se s spreminjanjem družbe spreminjajo tudi oblike prijateljstev. Ko se prijateljstvo razdre, nas boli – pa naj se je razdrlo zgolj s preprosto odtujitvijo ali bolj boleče, z izdajstvom in prevaro. Morda pa smo celo mi tisti, ki smo, hote ali nehote, prijatelja prizadeli ali prevarali. Razumevanje obeh strani zgodbe je enako pomembno za razumevanje in za prepoznavanje vzorcev.

Knjiga ‘Ko prijateljstvo boli’ je namenjena vsakomur, ki se je kdaj spraševal, kako naj se ravna v okoliščinah, ko so ga ranili, zavrnili ali zapustili. V knjigi so nasveti za razumevanje in učinkovito ravnanje s težavnimi prijateljstvi.

 • Kako prepoznati razdiralne prijatelje in kako najti dobre prijatelje
 • Kdo je prijatelj?
 • Zloraba prijateljstva, zaupanja
 • Prijatelje izbiramo sami
 • Ali lahko še kaj bolj boli kot izdajstvo dobrega prijatelja?
 • Ali sem vsega kriv jaz sam?
 • Ranjen sem; kako naj se spoprimem z bolečino in razdrtim prijateljstvom
 • Kakšni so moji vzorci pri sklepanju in vzdrževanju prijateljstev?
 • Kako je elektronska pošta spremenila prijateljstva na boljše in na slabše
 • Ali se je prijateljstvo šele kasneje razvilo v škodljivo smer?
 • Ali sva v resnici sploh bila kdaj resnična prijatelja?
 • Kako prekiniti prijateljstvo?

Knjiga je zasnovana na obsežni raziskavi avtorice dr. Jan Yager, sociologinje in strokovnjakinje na področju prijateljstva. V knjigi najdemo nasvete, kako, kdaj in zakaj prekiniti slaba prijateljstva ter kako skleniti pozitivna prijateljstva, ki na vseh nivojih izboljšujejo naše življenje. Seveda je to knjiga tudi o tem, kako vložiti več časa in energije v obstoječa dobra prijateljstva. Odlikuje jo tudi veliko primerov iz resničnega življenja.

V knjigi je opisanih 21 različnih tipov prijateljev, ki so potencialni negativni prijatelji. Na primer tekmec je zavisten do stopnje, ko je sposoben zlonamernih dejanj. Prijatelj, ki sesa kri, pričakuje, da boste nenehno prisotni. Nadzornik mora vse nadzorovati, od tega, kje se srečata, do tega, s kom se videvate. Vsak tip prijatelja je podrobno opisan, razloženo pa je tudi, kako naj ravnamo s takšnim prijateljem, da bo za nas najbolje.

Avtorica poda strategije, kako ohraniti prijateljstvo, svari pa tudi pred ekstremnim vedenjem. V knjigi našteje in opiše sprožilce, ki vodijo do sporov v prijateljstvu, kot so na primer ljubosumje, jeza in spremembe (npr. zakonskega stanu, zaposlitve, teže).

S spoznavanjem svojih prijateljev boste lahko spoznavali tudi svoje lastne razdiralne ali škodljive lastnosti in prepoznali vzorce v vaši družini, ki vplivajo na vaša prijateljstva. Prepoznali in razumeli boste, zakaj sklepate negativna prijateljstva in po potrebi spremenili svoje vzorce.

Avtorica oriše nekaj tehnik, ki jih predani prijatelji lahko uporabljajo, ko predelujejo negativne vzorce, ki razjedajo njihove odnose. Razloži tudi, kako prepoznati prijateljstvo, ki je resnično tako razdiralno, da ga je treba končati, in kako ga dejansko končati, kako prepoznati ‘škodljive’ ljudi, preden se z njimi spoprijateljite in kako ravnati s prijateljstvi na delovnem mestu, za katere je avtorica prepričana, da se ne bi smela razviti v tesna prijateljstva.

Ta dragocena knjiga bo koristila vsem, ki se spopadajo z bolečimi prijateljstvi. Pomagala jim bo uvideti, da se izdajstva v prijateljstvu dogajajo ter da ni potrebe, da bi se zaradi tega sramovali. Za nekatere ljudi je namreč priznanje o razdrtem prijateljstvu skoraj tako težko, kot je priznanje, da je razpadel njihov zakon.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Ko prijateljstvo boli: kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo”
0

Your Cart