življenjsko poslanstvo

Življenjsko poslanstvo je kombinacija med tem, v čemer ste dobri, in tem, v čemer uživate. Nekateri svoje poslanstvo prepoznajo že v otroštvu, nekateri pa šele kasneje v življenju. Nikoli pa ni prepozno, da ga najdete.

Kako odkriti svoje življenjsko poslanstvo?

Ker velik delež svojega življenja preživimo na delovnem mestu, je za srečo in občutke izpopolnjenosti ključnega pomena, da delujemo na področju, ki nam je pisano na kožo.

Če do določenega dela pristopate z navdušenjem, bo tudi verjetnost, da boste na tem področju uspešni, veliko večja. Kako torej ugotoviti, kaj je tisto pravo za vas?

Vzemite si čas zase

Prvi korak, ki ga morate narediti, da bi se približali svojemu življenjskemu poslanstvu, je ta, da si vsak teden načrtno vzamete nekaj časa samo zase. To naj bo čas, ki ga boste preživeli v tišini, sami s svojimi mislimi.

Več: Kaj storiti, če nimate ciljev, sanj in nobene ambicije?

Večina ljudi namreč v želji, da bi ustrezali družbenim normam in pričakovanjem drugih pozabi nase, na svoje želje in sanje. Če pa želite odkriti svoje življenjsko poslanstvo, morate utišati vse zunanje glasove, da boste lahko slišali svoj notranji glas.

Osredotočite se torej na to, kaj si želite vi, ne na to, kaj pričakujejo drugi. Postavite si naslednja vprašanja:

  • Kaj me navdihuje?

Katera so tista področja, ki vas resnično zanimajo? Verjetno obstajajo določene teme, ki so vas že od nekdaj pritegnile in o katerih želite izvedeti čim več. Mogoče vas že od nekdaj navdihuje umetnost, se posvečate zgodovinskim vprašanjem ali pa želite izvedeti vse o zdravilnih rastlinah.

Poskusite najti čim več takih področij, nato pa jim določite prioritete; katere teme vas najbolj zanimajo in katere nekoliko manj.

  • V čem uživam?

Ni pa dovolj, da vas neko področje samo zanima. Pomembno je, da uživate v tem, kar delate. Katere so tiste dejavnosti, ob katerih pozabite na čas in vas potegnejo vase? Predstavljajte si, da ste do konca življenja finančno preskrbljeni. Na kakšen način bi si organizirali življenje? S katerimi dejavnostmi bi si izpolnili čas?

Znak, da ste našli pravo področje zase, je, da vam nič, kar morate okoli tega postoriti, ne bo posebej težko, ampak boste vse opravili z neko naravno lahkotnostjo. Kljub temu, da boste morali za opravljanje tega dela pridobiti določena znanja in veščine, vam to ne bo predstavljajo posebnih težav.

  • Kaj me poživi?

Pomemben pokazatelj, da ste na pravi poti, kar se tiče iskanja poslanstva je ta, da vas opravljanje dela polni z energijo. Seveda je za uspeh v karieri velikokrat treba trdo delati, ampak če boste delali na področju, ki vas veseli, vas to ne bo izčrpavalo.

  • Kateri so moji najsrečnejši trenutki / obdobja?

Dober način, da najdete svoje poslanstvo je tudi to, da se vprašate, kateri so najlepši trenutki vašega življenja, predvsem na področju dela. Poskusite najti čim več primerov, potem pa preučite, kaj imajo ti trenutki skupnega, zakaj ste se takrat počutili tako dobro. Je bilo to zato, ker ste se počutili svobodno? Kakšno delo bi vam dalo podobne občutke?

  • Katere so moje kvalitete?

Na katerih področjih ste izstopali v šoli? Kateri so vaši talenti? Včasih se sami ne zavedamo svojih pozitivnih lastnosti in tega, v čem smo dobri.

Vprašajte ljudi, ki so vam blizu, kaj menijo, na katerih področjih izstopate iz povprečja. Kako lahko te svoje prednosti uporabite pri svoji karierni poti?

Ko enkrat ugotovite….

Sledite svojemu notranjemu vodstvu

GPS uporabljamo, ko želimo priti na neznano lokacijo. Na kakšen način ta deluje? Vse, kar mora naprava vedeti je, kje se nahajate zdaj in kam si želite priti. Dala vam bo vse napotke, da pridete na cilj. Na podoben način deluje tudi notranji GPS.

Ko torej določite svoje življenjsko poslanstvo, ko veste, kam želite priti, potem si čim bolj jasno vizualizirajte, kako naj bi zgledala vaša ciljna točka. Bolj jasno, kot boste videli prizor, hitreje boste tja prišli. Potem pa izvedite vse aktivnosti, ki so potrebne, da bi do tja prišli.

Pomembno je, da pri tem ne dovolite strahu in negativnim mislim, da bi vas ohromili, saj s tem zavirate proces. Ključnega pomena je, da ostanete fokusirani na vaš cilj.

Več: 5 korakov osebne rasti

Bodite aktivni

Ko enkrat ugotovite, kaj si želite v življenju delati, je ključnega pomena, da čim več časa posvetite dejavnostim, ki vas bodo peljale v želeno smer. Razvijajte potrebne talente, priučite se zahtevanih znanj, udeležujete se delavnic, pridobite čim več informacij, navezujte stike z ljudmi, ki delujejo na tem področju in se od njih učite.

Potem pa začnite iskati priložnosti za opravljanje želenega dela in napredujte korak za korakom. Bodite potrpežljivi in vztrajni.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?