koraki osebne rasti

V prispevku vam bom predstavila, kateri so pomembni koraki osebne rasti, vas poučila o tem, kako in kje začeti ter vas spodbudila, da se začnete zavedati pomembnosti dela na sebi.

Med koraki osebne rasti je prvi vedno najtežji!

Upam, da vas bom spodbudila in motivirala k odkrivanju vaših talentov in potencialov. Resnično si želim, da bi se ljudje potrudili spoznavati ter razvijati boljše zavedanje samega sebe. Rada bi vam pokazala, da obstajajo načini, ko si lahko pomagamo sami in s tem vplivamo na kvaliteto našega življenja. Spoznajte torej, kateri so koraki osebne rasti. Pa začnimo!

1. korak: Želja

Preden začnete, si morate želeti spremembe. To se ponavadi zgodi takrat, ko končno spoznate vaš skriti potencial in razvijete potrebo po tem, da postanete najboljša različica sebe.

Takrat začnete hrepeneti po boljšem in kvalitetnejšem življenju in spoznate, da lahko naredite še nekaj več, kot so vam povedali drugi. Po drugi strani pa lahko končno ugotovite, da nekateri ponavljajoči neuspehi in padci izhajajo iz vas samih.

Zato se odločite, da prevzamete odgovornost nad svojim življenjem in začnete ukrepati. Tako postanete aktivni iskalci rešitev. Začnete se truditi, da najdete odgovore za vse ponavljajoče izzive.

2. korak: Sprejemanje

Ko se enkrat pojavi želja, potem lahko začnete. Pravijo, da je to nekaj najtežjega. In res je. Začetek je najpomembnejši in hkrati najbolj naporen korak k osebni rasti.

Sprva morate sprejeti sebe, svoje prednosti in pomanjkljivosti ter svoj način življenja. Sprejeti se morate takšne, kot ste. Tukaj in zdaj. Ne smete pričakovati, da morate vse znati, kajti življenje je eno samo učenje.

Opustite vse misli o tem, kakšni bi morali postati, in bodite hvaležni ter srečni, da ste to, kar ste. Na tej točki lahko razmislite o vseh svojih plusih ter minusih in jih poskušate sprejeti. Mogoče vam nekatere lastnosti res ne koristijo, ampak so del vas, zato jih morate imeti radi. Vse to, dobro in slabo, vas definira kot osebo.

3. korak: Ustvarjanje vizije

Pomembno je, da si zamislite, kaj želite doseči, kaj želite postati in kako želite živeti. Predstavljajte si, kaj bi morali spremeniti, da bi postali srečni, veseli in izpopolnjeni.  Oblikovati morate svoje dolgoročne cilje in si hkrati postaviti kratkoročne, ki vam bodo pomagali, da pridete do želenega stanja.

Ob tem se morate zavedati dveh ovir, ki sta zelo pogosti v življenju. Predvsem je pri večini posameznikov prisotno pomanjkanje samozavesti. Mislijo si, da niso vredni doseči nekaj nadpovprečnega, zato ne poskusijo. In kot drugo, zelo veliko ljudi odlaša in prelaga svoje aktivnosti, ki bi jih lahko vodile k doseganju ciljev in posledično k osebni rasti. Poskrbite, da ne boste ponavljali napak drugih.

Več: Kako lahko prenehate odlašati na jutri?

4. korak: Oblikovanje svojega plana

Po tem, ko ustvarite vizijo, si morate oblikovati strategijo, s katero boste dosegli željeno. Napisati morate plan in določiti, kako bodo potekali vaši koraki osebne rasti.

Razmislite lahko, katere knjige in priročnike bi želeli prebrati, na kateri tečaj bi se lahko vpisali in s katerimi ljudmi bi se lahko pogovorili. Vse to je odvisno od vaših želja in ciljev. Svoje dejavnosti prilagajajte sebi in svojim sposobnostim. Začnite po malo in končali boste z velikim.

5. korak: Pogled nazaj

Po določenem obdobju, ki si ga zastavite vnaprej (npr. doba treh mesecev), se lahko usedete, si vzamete čas in pomislite, kaj ste do sedaj že storili in opravili. Namenite si nekaj časa za povratno informacijo.

Pomislite, katere kratkoročne cilje iz svojega seznama lahko odkljukate in kateremu področju bi lahko posvetili malenkost več svojega časa. Razmislite, ali ste v tem obdobju že dosegli kakšne želene spremembe. Pohvalite se za vloženi trud in si privoščite nagrado. Odpeljite se na masažo ali nekam, kamor ste si že dolgo želeli. Tako boste dobili energijo za nadaljnje delovanje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?