Ljudje brez ambicij so povsod. V članku vam podajamo razlago zakaj do tega pride in kako si pomagati, če se sami znajdete v takšni situaciji.

Kdo so ljudje brez ambicij?

Ljudje brez ambicij in ciljev so demoralizirani ljudje. To so ljudje, ki jih pestijo gora težav in globoka žalost, zato začasno uteho poiščejo v alkoholu in močnih narkotikih. Obremenjujejo z malenkostmi, ne da bi pomislili, kaj je resnično pomembno.

Ljudje brez ambicij iščejo zadoščenje tam, kjer ga ni, tako, da želijo zadovoljiti svoje najnižje želje in potrebe. Ne znajo se ustaviti, se razigrati, niti zamotiti za trenutek, saj jih je preveč strah tega, kar bi videli.

Ljudje brez ambicij spijo pod vplivom uspavalnih tablet. Vse, o čemer razmišljajo je, kako bodo plačali naslednjo položnico in si ogledali novo epizodo njihove priljubljene nadaljevanke. Zanimajo jih govorice, pri katerih prisostvujejo, saj se v njihovih lastnih življenjih ne dogaja ničesar takšnega, o čemer bi se bilo vredno pogovarjati.

Ljudje brez ambicij hodijo po ulicah kot živi mrtveci. Vse, na kar v resnici čakajo je, da jih nekdo odreši njihove krste, v kateri živijo. Izgubili so upanje in življenje se jim zdi kot prekletstvo. Njihovo življenje je polno obžalovanj “o, ko bi le”, a brez pravih načrtov in strategije. Nimajo ambicij. Nimajo ciljev. Nobenih sanj. Na nek način so pravzaprav že mrtvi.

Več: Obžalovanje, slaba ali dobra stvar?

Pod kupi negativnosti in strahov so zakopane sanje in cilji

Ljudje brez ambicij ne želijo več videti resnice. Pred očmi so si zgradili steno. Okrog srca so si zgradili trdnjavo. Pozabili so, kdo so, saj so jih že od rojstva počasi programirali, da se morajo obnašati na določen način. V določenih okoliščinah so njihovi starši ali njihova okolica menili, da imajo za njih boljši načrt, kot je tisti, ki ga nosijo v svojih srcih.

Če ste tudi vi med njimi, je čas, da se prenehate smiliti sami sebi in jokati za preteklostjo. Krmilo vašega življenja je v vaših rokah, zato za svoje stanje nimate pravice kriviti nekoga drugega.

V vas je zakopano seme. To seme želi kaliti in rasti. Vse, kar želi je, da je negovano in da se ga zaliva. Seme, ki ga imate znotraj vas, spominja na seme rastline ali drevesa. Ko je posejano v dobri prsti in se ga dovolj zaliva, bo storilo vse potrebno za to, da bo raslo. Če boste torej poslušali seme znotraj vas, bo zraslo v mogočno drevo, ki bo prebilo oblake in seglo vse do zvezd.

Seme bo vedno ostalo znotraj vas. Ne bo se izsušilo in umrlo. Vi ste tisti, ki se boste. To se zgodi takrat, ko imate obžalovanja in ste zaskrbljeni zaradi stvari, ki jih niste storili in ki bi vaše življenje lahko popolnoma spremenile. Želeli ste se nekam premakniti, a ste se čutili paralizirane s strani nevidne sile.

Ne bojte se moči, ki vam je bila položena v zibelko. A, da bi našli, kar je znotraj vas, morate odstraniti navlako. Odstraniti morate kupe smeti, ki kontaminirajo rodovitno zemljo in preprečujejo semenu, da bi raslo in se razvijalo.

Kako lahko prepoznate seme znotraj vas?

Do tega trenutka ste bili mnenja ali pa vam je kdo rekel, kako mora izgledati vaše seme. Vaši starši, šole, v katere ste hodili in vaše kulturno okolje so vedeli, kaj morate početi s svojim življenjem. Potisnili so vas v drugo smer in k neizogibno drugi destinaciji.

Čutite, da nekaj manjka, a ne veste, kaj to je? Čutite, da je v vas praznina, ki bi jo bilo potrebno zapolniti?

Nihče vam ne bo natančno povedal, kaj naj naredite s svojim življenjem. Ljudje brez ambicij pogosto iščejo navodila in zahtevajo neposredne odgovore. Številne knjige za samopomoč vam ne bodo povedale, kaj naj naredite s svojim življenjem ali kaj je vaš namen bivanja. Dale pa vam bodo napotke, kako poiskati seme znotraj vas, kako premagati lastne omejitve in kako odstraniti navlako, da bi lahko očistili vaš um.

A v resnici ste le vi tisti, ki lahko to veste, kaj želite. Seveda boste sem ter tja morali prekoračiti določene ovire, a kar morate narediti je, da poslušate. Poslušati morate glas znotraj vas. Pozna odgovor.

Nikoli ne morete vedeti, kam vas vodi življenje, a morate se prenehati vmešavati v njegov potek, ki vas želi spraviti na pravo pot. Prenehati morate poskušati utišati ta glas, ko pa vam v resnici želi zgolj pomagati.

Poiskati pomoč je prvi korak k veliki spremembi

Večer je prišel in potem jutro in to je bil prvi dan, piše v Svetem pismu. Če nimate ciljev in sanj, če ste ljudje brez ambicij, glejte na to kot na začetek. V tej temi se lahko počutite osamljene. Morda ste izgubili svojo samozavest. A če iščete pomoč, potem ste na pravi poti. Vidite priložnosti in manj zaprtih vrat. Že trenutek, ko preberete knjigo, vam odpre vaše misli in postavi drugačne meje.

Ljudje brez ambicij večinoma ne vedo, da je njihovo življenje potrebno popravila, dokler ne dobijo priložnosti, da vidijo drugačno možnost. Ko nekomu posodite knjigo, se lahko odzove na dva načina: reče lahko, da že pozna vsebino in zavrne vaše posojilo ali pa jo vzame, ker je pripravljen na novo znanje. Sporočilo, ki ga vsebuje, je prinašalec novega upanja.

Več, kot veste o vas samih, več boste vedeli o drugih. Razumeli boste, zakaj počnejo, kar počnejo. Razumeli boste, da življenje živite v sobivanju z drugimi ljudmi in da lahko od njega odnesete več, se morate naučiti, kako sodelovati z njimi. Povezati se morate z ljudmi, ki so na isti valovni dolžini in dosegli boste bistveno več, kot če ste v skupini, kjer vsak vleče v svojo smer.

Ne bojte se lastnega potenciala in sposobnosti, ki so dane samo vam. Pravite, da nimate energije, a če bi spremenili vaše miselne navade, če bi lahko prenovili vaše misli z novim znanjem, principi, percepcijami, prepričanji in boljšim razumevanjem življenja, bi imeli potrebno energijo. Temne misli trošijo našo energijo, medtem ko nam jo dobre misli dajejo, da lahko nosimo glavo pokonci. Zakaj bi delali proti toku, ko pa lahko delamo skladno z njim? Poslušati moramo torej sami sebe.

Zapomnite si, da imate moč, da veste, če je nekaj prav ali nekaj narobe. To vam daje priložnost, da si življenje ustvarite glede na to, kar mislite, da je prav ali narobe. Zapomnite si ta citat Henryja Forda:

Če trdiš, da nekaj lahko ali da nečesa ne moreš, boš v obeh primerih imel prav.

Življenje, ki ga imamo, je odvisno od nas samih in od misli, ki jih imamo v naši glavi.

Naučite se prepustiti

Prvi korak k boljšemu življenju je, da se prepustite. Odvrzite stara oblačila, omejujoča prepričanja, ki jih imate in strahove, ki vam grenijo življenje. Prenehajte misliti, da ste slabotni, ko pa ste v resnici vse prej, kot to.

Obleka ne naredi človeka. Oseba, ki se skriva pod njo, je tista, ki izbira, kaj bo nosila in kako bo videti. Četudi bi bili nesmrtni, bi še vedno imeli izbiro – ali boste povprečni ali pa boste iz svojega življenja naredili nekaj izjemnega. Mnogo ljudi bi lahko imeli ves čas na tem svetu, pa še vedno ne bi storili veliko, saj se ne znajo prepustiti.

Seveda vas je lahko strah, le koga ne bi bilo? To dokazuje, da glavo še vedno nosite na ramenih in da se zavedate dogajanja. Če želite odkleniti vaš potencial, potem je skrajni čas, da začnete poslušati glas znotraj vas.

Ne ugotavljajte, kaj vam je storiti, zgolj z razmišljanjem. Sledite svojim instinktom. Ti vedo, kam morate. Vodijo vas. Sledite tem namigom in dosegli boste tisto, kar vam je namenjeno.

Ko najdete te sanje in namen vašega življenja, jih morate skrbno negovati. Dajajte jim ljubezen in jih varujte, saj bodo ljubosumje, zavist in jeza premamili veliko ljudi, da bi jih poskušali uničiti.

Predvsem pa svoje sanje zavarujte pred svojimi destruktivnimi mislimi

Ne merite na nekaj, kar vam je na dosegu. Če bi to storili, potem ne bi imeli motivacije, da bi prekašali sami sebe in zapadli bi v slabo navado zadostnosti, ki vodi v propad. Življenje se ne konča, ko dobite diplomo in ni ga konec, ko se upokojite. Lahko prenehate z delom v službi, a ne smete se upokojiti od življenja. Ste že kdaj opazili, kako ljudje prezgodaj umrejo, ko gredo v zaslužen pokoj?

Veliki rezultati zahtevajo velike ambicije – Heraklej

Če torej želite več, prenehajte gledati v tla. Dvignite glavo in poglejte v zrak in tja, kamor želite iti. Ne pa tja, kamor nočete. Če želite doseči veličino, morate ciljati na zvezde. Bolj, kot ste drzni, več lahko pridobite. Če boste vztrajali, bodo nekega dne vaše ovire in problemi pometeni stran in prišla bo nagrada v obliki sadeža, ki ga niste še nikoli videli.

Ni lahke poti

Prenehajte z iskanjem hitrih in enostavnih rešitev za probleme, ki so vse prej kot enostavni. Če želite nekaj drugega, morate storiti nekaj drugega. Zapustiti morate svojo cono udobja. Spoznati morate bolečino, spodrsljaje, napake, trpljenje in anksioznost. Vaš uspeh je odvisen od tega, kako dobro se boste spopadli z njimi.

Prenehajte si želeti, da bi bili nekdo drug, ker se to preprosto ne bo zgodilo. Seveda vas lahko razmišljanje in dosežki drugih motivirajo, a kar je delovalo zanje, ne bo nujno delovalo za vas. Še nikoli ni obstajal nekdo, ki bi bil videti točno tako kot vi. Ste unikatni, zatorej sta unikatna tudi vaša pot in vaš cilj.

Potrebovali boste čas in vložiti boste morali veliko truda. Svet ni bil ustvarjen v enem dnevu. Rim ni bi zgrajen v enem dnevu. Appla niso ustvarili v enem dnevu. Niti vi niste nastali v enem dnevu. A resnično pomemben je dan, ko so se ljudje trdno odločili, da bodo nekaj naredili.

Negotovost in strah lahko vodita k temu, da opustite vaše ambicije. Nič ni hujšega kot prepustiti svojo usodo nekomu drugemu. Misliti morate sami zase in delati v lastno dobro. Če imate o sebi slabo mnenje, tudi to vodi v opustitev vaših ambicij. Le zakaj bi se plazili po tleh, ko pa imate krila, da poletite?

Kokoš bo orla naučila, kako biti kokoš, a orel bo naučil kokoš, kako biti orel.

Vera je ključna za uspeh

V nekaterih primerih potrebujejo ljudje brez ambicij dokaz, da lahko naredijo več. Potrebujejo neizpodbiten dokaz, da sta uspeh in veličina dosegljiva, ker je nekomu drugemu že uspelo pred nami. A kaj, če teh dokazov in primerov primanjkuje? Kaj, če želite doseči nekaj, kar ni uspelo še nikomur pred vami?

Vera je za prostor, kamor naš vid ne seže. Gre za popolno prepričanje, da boste dosegli novo destinacijo, čeprav še niste tam in je še nikoli niste videli. Verjeti morate, da je znotraj vas nekaj velikega, kar želi zacveteti.

Roger Bannister je želel preteči miljo v manj kot 4 minutah. Nikoli do tedaj ni tega še nikomur uspelo. Vedel je, da njemu lahko. Seveda je imel dvome. Vsi so mu govorili, da je nor in da naj kar pozabi na to. A ni se mogel sprijazniti s tem, da bi nekoč lahko obžaloval, ker ni poskusil zagrabiti priložnosti, ki jo je imel pred sabo. Tedne in tedne se je pripravljal z rigoroznimi vizualizacijami, treningi itn. Leto po tem, ko mu je končno uspelo, je to uspelo še enemu tekaču. Ko je videl, da je to mogoče, so meje, ki jih je imel v glavi, izginile. Danes je ta dosežek nekaj povsem običajnega.

Nobene sanje ali cilji niso preveliki za ljudi, ki se jim zavežejo. A mnogi ljudje se ne želijo zavezati in se žrtvovati, da bi dosegli, kar si želijo doseči. Stvari si želijo hitro. Ne želijo čakati. Ne želijo se potruditi. Bi se morali čuditi, koliko ljudi še vedno čaka na to, da jim bo denar padel iz neba ali da bodo zadeli sedmico na lotu? Prvo, kar morate narediti je, da si rečete, da vam bo uspelo.

Kaj storiti, ko ste sami sebi največji sovražnik?

Programi, tehnike, strategije, metode in podobno, so brezpomenske, če vašega življenja ne živite v skladu s pomembnimi principi, ki so jim sledili pomembni voditelji v preteklosti in danes. Kdorkoli vam lahko reče, da vam nekaj ne bo uspelo. A edine besede, ki so zares pomembne, so tiste, ki pridejo iz vaših ust. Ne dopustite nikomur, da vam pove, kaj lahko in česa ne zmorete. To moramo prepustiti lastni presoji.

Nikoli vam ne more zmanjkati tehnik, ki govorijo o doseganju uspeha, a zmanjka vam lahko razumevanja, poguma, vizije, vere, upanja ipd. Ljudje verjamemo v zakone fizike, matematike, znanosti in elektrike. Nihče ne more oporekati temu, da elektrika obstaja. Vsa ta leta smo hodili v šolo, a nikoli nas nihče ni naučil, kako uporabiti naše najpomembnejše orodje in se naučiti zakonov, ki mu vladajo – to je naš lasten um.

Pravi odgovori niso zunaj vas. So znotraj vas. Nihče vam ne more toliko škoditi, kot lahko škodite sami sebi. Zato bodite kot otrok, ki ga ni sram biti nag pred neznanci. Bodite kot pes, ki mu je vseeno, kje opravi malo potrebo – na prometni ulici ali ko ljudje strmijo vanj. Naredite, kar morate narediti in se ne obremenjujte z ostalim.

Lahko pridobite informacije o tem, kako ste lahko bolj produktivni, kako prenehati odlašati, kako prenehati dremati, a če boste resnično prisluhnili glasu znotraj vas, potem ne boste potrebovali navodil. Imeli boste vso energijo na svetu, da vam pri tem pomaga. Našli boste novo zdravje in nove moči. Lahko boste tekli in nič vas ne bo moglo ustaviti.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?