Odlašanje

Novo tisočletje med ljudi prinaša nove probleme. Zdi se, da je problem, ki dandanes teži največ ljudi, odlašanje. Pravzaprav je vedno obstajal. Ljudje odlašajo, ko njihovo pozornost pritegnejo in zadržijo druge stvari. Kaj so torej vzroki odlašanja?

Odlašanje je prisotno povsod

Začnimo z internetom. Če imate službo, ki se opravlja za računalnikom in imate neomejen dostop do družbenih medijev, ste tako rekoč obsojeni na to, da boste zamudili postavljene roke in odlašali do zadnjega trenutka. Odlašanje je prisotno tudi pri opravljanju drugih služb. Najbolj pogosto ga lahko povežemo s študijem, saj so študenti poznani kot največji odlaševalci.

V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se znebiti vseh pasti te zlobne nevarnosti in kako spraviti kolesje v pogon.

Prepoznajte vaš vzorec odlašanja

Odlašanje ima svoje vzorce. Da bi sploh lahko prepoznali, da odlašate, se morate s temi vzorci seznaniti. Vzorec bi denimo lahko bil takšen: vedno opazite, da je vaša soba potrebna čiščenja, preden se začnete učiti. To je pri študentih zelo pogost izgovor za odlašanje, a vsakdo najde svoje načine razmišljanja, ki mu pridejo prav, da lahko neko stvar preloži in se osredotoči na nekaj drugega.

Najdite razloge za vaše odlašanje

Odlašanje ni lenoba. Ko vam ni do tega, da bi karkoli počeli ali pa vam preprosto ni mar za vaše delo, potem ste res leni. Nasprotno pa odlašanje vsebuje nenehno skrb zaradi dela, ki ga je potrebno opraviti, medtem ko ves trud posvečate nečemu popolnoma nepomembnemu.

Skrb je navadno eden izmed glavnih razlogov za odlašanje, a ni edini. Pravzaprav bi morali najti razloge za vaše odlašanje. Nekateri ljudje so prestrašeni in menijo, da se njihovo delo ne bo obrestovalo, drugi enostavno niso zainteresirani za delo, spet tretji postanejo jezni že ob sami misli, da je delo potrebno končati.

Vadite tako, da se izogibate vzorcem, ki vas motijo

Sedaj, ko poznate tako vaše razloge, kot tudi vzorce, morate vse prenesti še v prakso. Vsakokrat, ko se vam v glavi pojavi divja misel, kot na primer: »Hej, dajmo pogledat na Facebook« ali »Zanima me, kaj se bo zgodilo v naslednji epizodi Game of Thrones…«, jo poskušajte prezreti in jo raje odložite na stran ter se ji posvetite kasneje.

Na začetku bo to izjemno težko, a ko boste dovolj dolgo prakticirali, se boste lahko bolj osredotočili na vaše delo.

Postavite si cilje

Predstavljati si morate, kaj lahko dosežete, če se osredotočite na svoje delo. Če študirate, si predstavljajte dobro oceno in če ste zaposleni, si lahko predstavljate denar, ki ga boste zaslužili.

Vedno pa lahko poskusite tudi z notranjo ali zunanjo motivacijo, pa tudi z negativno ali pozitivno. Razmislite o osebnih stvareh in kako se boste počutili, ko boste pravočasno končali z nekim delom.

Orodja za odpravljanje odlašanja

Obstaja nekaj orodij, ki se posvečajo problemu odlašanja. Preizkusite katerega izmed sledečih orodij:

  • Samokontrola. Sestavite seznam spletnih strani, do katerih dostop bo omejen. Tako ne boste mogli ustreči vašim impulzivnim potrebam, da bi odsurfali na Twitter, Facebook ali katerokoli drugo stran, na katero si obupno želite.

  • Strict Workflow. Ta preprosta aplikacija za brskalnike vam omogoča, da si nastavite štoparico, ki vam bo 25 minut omogočala, da trdo delate, nato pa vam bo za nagrado omogočila  5 minut zabave in relaksacije. Seveda pa lahko spletnim stranem, ki jih potrebujete za svoje delo, nastavite dovoljenja za dostopanje do njih.

  • Zunanji izvajalci. Najdite primerne zunanje izvajalce, ki bodo poskrbeli za vaše listine, eseje, obnove in druga dela, ki vam jemljejo preveč dragocenega časa, da bi jih opravljali sami.

  • Checker Plus za Googlov koledar. Dodajte dogodke in roke na Googlov koledar in poskušajte delati skladno z njimi.

Naj povzamemo. Odlašanje je kot padec v črno luknjo. Dojemanje časa se spremeni in zdi se, da ni načina, da bi splezali iz nje in se ponovno osredotočili na delo.

Tehnike in orodja, ki smo jih predstavili, vam lahko pomagajo povečati produktivnost. Pri tem pa ne bo škodilo nekaj motivacije in branje motivacijskih misli.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?