branje-11-koristi

Nič ne prekaša občutka in vonja dobre knjige. Ničesar digitalnega se ne more niti približati temu. Kakorkoli že, branje – bodisi iz papirja ali zaslona – prinaša številne koristi.

Branje je koristno

Ste vedeli, da se koristi branja kažejo že pri otrokih, starih komaj 6 mesecev? Otroci, ki so pri takšni starosti poslušali, kako jim starši prebirajo iz knjig, so že čez 4 leta kazali večje sposobnosti v pismenosti, dosegali boljše rezultate na testih inteligence in kasneje v življenju uspeli dobiti tudi boljše službe.

Navajamo 11 koristi, ki jih prinaša branje. Tako namreč dokazujejo znanstvene študije.

1. Branje pripomore k boljšemu duševnemu zdravju

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki skrbijo za aktivnost možganov tako, da berejo ali igrajo mentalno zahtevne igre kot je šah, 2.5 krat manj možnosti, da se pri njih razvije Alzheimerjeva bolezen kot tisti, ki prosti čas izkoristijo za manj stimulativne aktivnosti.

Študije so pokazale, da mentalna aktivnost upočasni napredek (ali celo prepreči nastanek) Alzheimerjeve bolezni in demence.

Več: Ste vedeli, da jagodičevje upočasni proces staranja možganov?
Več: 5 zabavnih nasvetov za trening uma

2. Zmanjšuje stres

Dobra knjiga vas popelje v magični svet, stran od trenutnih skrbi, kar zmanjšuje stres.

Študija iz leta 2009, ki so jo opravili na Univerzi v Sussexu, je pokazala, da že kratko, zgolj 6-minutno branje, zmanjša stres do 68 odstotkov.

Dr. Lewis, kognitivni nevropsiholog je za Telegraph povedal: “Izgubiti se v knjigi je ultimativna sprostitev. To je še posebej pomembno v negotovih ekonomskih časih, ko vsi hrepenimo po določeni količini eskapizma.”

Dobro napisan članek s koristno vsebino lahko ima enak učinek na zmanjšanje stresa.

Več: Vas služba ubija? Spoznajte 8 tipov stresa, povezanega z delom

3. Nadgrajuje splošno znanje

Če želite postati oseba, ki je sposobna pogovorov o različnih temah, potem je nujno, da ste bralec. Ni potrebno, da berete strokovno literaturo. Dovolj je, da ujamete drobce informacij, ki vam lahko nekega dne pridejo prav.

Še nikoli nisem spoznal načitane osebe, ki ne bi bila obenem tudi zanimiva oseba. Velikokrat pa sem že naletel na dolgočasno osebo, ki očitno še nikoli ni odprla nobene knjige.

Poleg tega pa, več znanja kot imate, bolj ste pripravljeni soočiti se s številnimi življenjskimi izzivi.

Več: 5 znanstveno podprtih dokazov, zakaj imajo bralci uspešnejše kariere

4. Več empatije

Branje o življenju ljudi, ki so živeli v drugačnih časih ali okoliščinah lahko omogoči, da boste lažje razumeli ljudi, ki so drugačni od vas in se povezali z njimi. Na primer, knjiga o Afričanu, ki živi v Parizu, vam lahko odpre oči in pokaže nove perspektive o priseljencih.

Knjige so tu zato, da nam odprejo svet, da nas popeljejo izven našega okolja in nam pokažejo druge realnosti. Nekatere knjige imajo moč, da v popolnosti spremenijo vaš pogled na svet in zaradi njih spremenite svoje mnenje.

5. Povečuje besedni zaklad

Bolj kot berete, bolj se izpopolnjuje vaš besednjak. Bolj kot se izpopolnjuje vaš besednjak, bolje lahko izražate svoja čustva in misli. Jezik je tako čudovito orodje – vsebuje številne fantastične besede, s katerimi se lahko izražamo.

Ljudje, ki so sposobni spretno uporabljati jezik s širokim spektrom besed, so pri drugih vedno burili domišljijo in poželi občudovanje ter spoštovanje.

Dejstvo je, da sposobnost artikuliranega govora navdušuje druge in tlakuje pot do napredovanj, vodilnih vlog in mestne hiše, če hočete.

Raziskovalci iz španske univerze Santiago de Compostela so ugotovili, da bogat besedni zaklad prav tako upočasnjuje mentalno pojemanje. Bolj bogat kot je torej vaš besedni zaklad, boljše možnosti imate, da boste mentalno zdravi tudi na stara leta.

6. Izboljšuje sposobnosti pisanja

To gre z roko v roki z izboljšanim besednim zakladom. Ljudje, ki veliko berejo, še posebno dobro napisane vsebine, absorbirajo različne stile pisanja in so jih obenem sposobni tudi posnemati, saj so nezavedno bili pod njihovim vplivom.

Več kot berete in boljše vsebine kot berete, bolj sposobni boste sami napisati odlično besedilo.

7. Boljše analitične sposobnosti razmišljanja

Tipično detektivsko delo, ki tako prevzame številne bralce, predstavlja misterij, ki je bralcem v izziv, da ga razrešijo, kar pripomore k njihovim analitičnim sposobnostim. Razburljivo je brati triler in misteriozno uganko poskušati razrešiti sami. Četudi vam ne uspe, ste še vedno prakticirali kritično in analitično razmišljanje in to na najbolj prijeten način.

8. Izboljšuje spomin

Da bi sledili zgodbi, si morate zapomniti kar veliko stvari in to je dober izziv za vaše možgane. Zapomniti si morate celo vrsto oseb, njihova ozadja, dejanja, vloge in še različne mini zgodbe, ki sestavljajo celoto. Nenazadnje ne boste razumeli, kaj berete, če si med branjem ne boste zapomnili določenih podrobnosti.

9. Izboljšuje fokus in koncetracijo

Branje pomembnega literarnega dela krepi vaš fokus, saj je le-ta potreben za branje. Brez osredotočenosti ne boste sledili temu, kar berete.

Pravzaprav je branje zdravilo za današnjo obsedenost z večopravilnostjo – pisanjem emaila, medtem ko se pogovarjate po spletu in z drugim očesom spremljate vaš telefon, srkate kavo in preverjate obvestila na Facebooku. Takšna navada razpršuje pozornost in slabi produktivnost – v resnici tako zelo malo postorite.

Branje zahteva fokus – nekaj, kar naši družbi močno primanjkuje. Če si boste vzeli 15 do 20 minut časa dnevno za branje, lahko to izjemno izboljša vašo sposobnost osredotočanja in vam pomaga pri produktivnosti.

Več: Točka zbranosti – Brian Tracy

10. Brezplačna zabava

Ali ni izjemno, da se lahko transportirate v popolnoma drug svet s pomočjo dobro napisane knjige tako rekoč popolnoma zastonj? Knjige sicer nekaj stanejo, ni pa potrebno, da jih kupite. Še vedno obstajajo knjižnice in antikvariati, kjer jih lahko dobite po ugodnih cenah. Tudi na spletu se najde brezplačna literatura. V naši spletni trgovini se trudimo ponuditi knjige s kakovostno vsebino po ugodnih cenah. Vsak mesec ponudimo določeno knjigo po najnižji ceni v Sloveniji. Spremljajte nas.

11. Pripomore k boljšemu spanju

Večina zagretih bralcev lahko pritrdi temu dejstvu. Nič ni boljšega kot zaspati s knjigo v rokah. Branje je kot uspavalna tableta, je sproščujoče in uspavajoče, še posebno, če ste utrujeni ali iztrošeni od stresa.

Branje pa ne pripomore zgolj k temu, da boste hitreje zaspali, pač pa izboljšuje tudi samo kakovost spanja.

Več: Kaj je spanje, koliko ga potrebujemo in kako ga izboljšati?

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?