dragan babič

Kdo je Dragan Babič?

Dragan Babič je srčen predavatelj, ki zadnja leta poglobljeno proučuje človeško vedenje, podzavest, komunikacijo, osebnostno rast, motivacijo in samozavest. Zanima ga, kako uresničiti svoje sanje in najti notranji mir. Je Certificiran NLP Coach Praktik in med drugim deluje tudi kot direktor projekta z ekipo 360-look (Google Business View).

Vabljeni k branju. 


Uvod

Kdo je Dragan Babič v prostem času in poslovno? Kaj ga navdušuje, ob čem ga spreleti srh, kaj mu požene kri po žilah?

Dragan Babič: V prostem času je Dragan Babič oseba, ki obožuje naravo, mir, tišino, druženje s prijatelji, dobro knjigo, še boljši čaj ter iskren in globok pogovor s svojo izbranko. 🙂

Poslovno je Dragan človek, ki ljubi svobodo in podjetništvo. Biti sam svoj kreator. Navdušuje ga dobra hrana, potovanja, pogled na čudovito Slovenijo (naravo, gozdove, morja, reke), navdušujejo ga novi izzivi.

Ko ti vse narobe gre…

Kakšna je tvoja zgodba? Praviš, da si pred nekaj leti doživel padec na vseh področjih življenja. Si se takrat odločil nekaj spremeniti?

Dragan Babič: V enem mesecu sem izgubil praktično skoraj vse (takratno punco, dobro plačano službo, podjetje ki sem ga ustanovil, je propadlo, projekt, v katerega sem vložil ves svoj prihranek, se ni končal po željah, doživel prometno nesrečo, zapadel v ogromne dolgove, srečal se z depresijo in s paničnimi napadi tesnobe …).

Naslednji dan po prometni nesreči sem pogledal na celotno situacijo v svojem življenju in si rekel, da je potrebno nekaj spremeniti, ker to tako ne gre naprej. Vedno gledam na okolje, kaj mi sporoča in kdo sem jaz tisti trenutek. In tisti trenutek, ko sem doživel nesrečo, mi je življenje sporočalo: “Dragan, ne greš v pravo smer, spremeni smer”.

To sem si jaz tako intrepetiral. 🙂 Potrebno je nekaj spremeniti. Kaj lahko TA TRENUTEK spremenim? Avta nisem mogel popraviti tisti trenutek (nisem imel denarja), podjetja in projekta nisem mogel rešiti tisti trenutek, punce nisem mogel dobiti nazaj tisti trenutek, niti nisem mogel dobiti šihta tisti trenutek.

In se mi utrne misel – prenehaj kaditi! To je bila za tisti trenutek edina smiselna sprememba, da jo naredim pri sebi. In sem jo. Danes sem hvaležen tej odločitvi, saj je spremenila moje življenje za 180 stopinj.

In se mi utrne misel – prenehaj kaditi! To je bila za tisti trenutek edina smiselna sprememba, da jo naredim pri sebi. In sem jo.

Opustitev kajenja

Je bilo kajenje težavno opustiti? Kaj bi svetoval tistim, ki bi si želeli enako, pa jim enostavno ne uspe, četudi so že večkrat poskusili?

Dragan Babič: Pravzaprav je bilo zelo lahko. Ker je bila že odločitev tako močna, da želim nekaj spremeniti v življenju, ker ne želim čutiti več takšne bolečine, sem vso to bolečino prenesel na cigarete in sem si rekel, da je to način, da to bolečino odstranim in se z njo soočim tako, da preneham kaditi.

Takrat sem se odločil ZASE. Pomagala pa mi je tudi knjiga g. Alena Carra (Končno nekadilci), ki mi je samo še razjasnila določene poglede ter sestavila manjkajoče dele celotne slike.

Kaj bi svetoval? Če želite prenehati kaditi samo zaradi tega, ker tega več ne želite početi, verjamem, da ne bo lahko prenehati (tudi sam sem nekajkrat poskušal in mi ni uspelo). Potrebno se je trdno odločiti, da želite postati zdravi ter opustiti kajenje. Poskušajte najti kakšno bolečino v življenju in jo povezati s kajenjem.

Oziroma, za začetek se lahko začnete spraševati – ali se počutite svobodne? To sem se jaz velikokrat vprašal. Ali sem svoboden? Kako sem lahko svoboden, če reagiram z jezo ali nervozo, ko nimam ob sebi cigarete? Tista mala stvar me ima v nadzoru? To mi je takrat dalo misliti.

Ali sem svoboden? Kako sem lahko svoboden, če reagiram z jezo ali nervozo, ko nimam ob sebi cigarete?

Postavite si vprašanje, zakaj ste začeli kaditi? Kaj vam danes daje kajenje? Kaj je res tisto, zaradi česar danes kadite? Mogoče je to sprejetost v družbi? Preganjanje dolgčasa? Ali pa kaj drugega … Predvsem pa, če želite nehati kaditi, si naprej priznajte, da ste odvisni od cigarete! To je prvi korak. Priznati sebi.

Ljubezen do rapa

Več kot 10 let si se ukvarjal z rapom. Kaj ti je predstavljal? Bi rekel, da ti je osebnostno in poslovno kako koristil?

Dragan Babič: Rap je ljubezen na prvi pogled. Strast in terapija. Kreativnost in igranje z melodijami ter rimami. Predstavljal mi je VSE. Tako sem lahko »ubežal« vsem težkim situacijam v življenju (revna družina, pomankanje denarja, depresija, prometna nesreča, in vsa sranja, ki se zgodijo v življenju). Rap je bil edini, ki me ni obsojal, ko sem pisal. Ob rapu sem lahko bil jaz jaz. Naučil me je vsega in me še vedno uči.

Vsekakor mi je koristil na vseh področjih življenja. Zaradi rapa sem postal človek, kakršen sem danes.

Svetovalec in predavatelj

Danes svetuješ – podjetjem iz različnih panog – o prodaji, komunikaciji, motivaciji in osebnih odnosih. Kje nastaja, po tvojem, ločnica med neuspehom in uspehom?

Dragan Babič: V malenkostih. Uspešni ljudje malenkostno drugače komunicirajo z okolico in s samim seboj. Imajo malenkostno drugačne dnevne navade.

Uspešni ljudje malenkostno drugače komunicirajo z okolico in s samim seboj. Imajo malenkostno drugačne dnevne navade.

K tej trditvi bi dodal še samo eno malenkost 🙂 – in to je – Da se uspešni ljudje poznajo. Spoznali so SEBE. In ko spoznaš sebe, si spoznal vse. Takrat je tudi pot do uspeha že tlakovana. 🙂

dragan-babič-1
Dragan na enem izmed svojih predavanj.

Prirejaš delavnice o tem, kako dosegati zastavljene cilje in o notranjem malem glasu, kot si ga sam poimenoval. Jaz mu pravim notranji kritik. Kako ga utišati?

Tako da se ne boriš, da bi ga utišal. 🙂 Paradoks, vem. 🙂 Pustiš ga, naj pove svoje. Sprejmeš ga. Poskušaš ugotoviti, od kje prihaja. Čigav glas je to? Od matere, očeta, brata, sestre, družbe, medijev … ? Soočiš se z njim. Takrat vidiš, da je to z razlogom mali glas, ki želi narekovati VELIKEMU JAZU (tebi).

Da bi pa zmanjšal ton malega glasu, lahko to storiš tako, da se gibaš, da deluješ, da rasteš in se razvijaš. Predvsem pa, da si aktiven. S tem tudi um in mali glasovi nimajo časa govoriti, ker je VELIKI JAZ v kontroli.

Facebook live

Pa greva še za hip na družbena omrežja. Tvoja oddaja v živo Povej resnico je bila na Facebooku kar dobro sprejeta. Boš nadaljeval z njo? Pripravljaš že kaj novega?

Dragan Babič: Pustimo se presenetiti. 🙂

Zadnja runda

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki želi spremeniti svoje navade in dosegati zastavljene cilje.

Dragan Babič: Transurfing realnosti – Vadim Zeland.

Od kod pa sam črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Dragan Babič: Iz svoje notranjosti. Včasih so mi motivacijo predstavljali različni guruji, modreci, učitelji, mentorji. Danes pa sem sam svoj motivator (self-motivated).

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Dragan Babič: Takrat, ko ti je najtežje v življenju, takrat je pravi trenutek, da štartaš. 🙂

Najbljubši – Življenje ti da točno toliko »sranja« ali »dobrega« kot ga lahko tisti trenutek »shendlaš«.

Zaključna misel – Spoznajte se! 🙂 <3

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

Deli
Prejšnji članek16 veščin, ki se jih težko naučite, a se izjemno obrestujejo
Naslednji članekBranje je zakon!
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.