povečanje športne uspešnosti

Ko si zadate, da se boste podali v šport ali pa izboljšali svojo zmogljivost v športu, ki ga trenutno prakticirate, si morate zadati cilje. Tako je. Da bi bili na svoji športni poti čim uspešnejši, ni dovolj en sam cilj. Za povečanje športne uspešnosti so potrebni kar štirje.

Štirje cilji za povečanje športne uspešnosti

Obstajajo štirje različni tipi ciljev, ki si jih morate zadati, da bi bili kar se da uspešni na svoji športni poti. Prvi cilj so vaši dolgoročni cilji oziroma vaše športne sanje. Drugi cilj so vmesni cilji. Tretji cilj so kratkoročni cilji. Zadnji cilj so takojšnji oziroma razvojni cilji.

Več:

Ko ste si določili svoje štiri cilje za povečanje športne uspešnosti je čas, da jih začnete uresničevati. Pri tem pa ne pozabite, da imate do samega sebe obvezo, da ostanete motivirani in se držite svojega načrta. Bodite dosledni in potrpežljivi, kot je bil tudi Goran Dragić, preden je dobil svojo priložnost. Pomembno pa je tudi, da svoje tedenske načrte ocenite in po potrebi tudi spremenite, če ocenite, da so nedosegljivi ali vam predstavljajo premajhen izziv.

Kar pa je najpomembnejše: izberite si šport in cilje, v katerih boste uživali, ne glede na izzid.

Cilj #1: Dolgoročni cilj

Dolgoročni cilj predstavlja vašo neuresničeno športno željo . Ta cilja je gonilna sila vašega športnega udejstvovanja, vsi ostali cilji, pa ga le podpirajo.

Vprašajte se, kaj si želite v športu doseči v naslednjih dveh ali treh letih.  Zapišite si to željo, ki naj bo tista, ki si jo želite na koncu osvojiti v športu.

Primer: Napredovati v višjo kategorijo v športu, osvojiti x vrh, premagati x nasprotnika, …

Cilj #2: Vmesni cilj

Vmesni cilj je tisti, ki ga želite doseči v obdobju naslednjih šestih mesecev do enega leta. Ta cilj vam bo pomagal do osvojitve vašega dolgoročnega cilja.

Pri določanju tega cilja se morate osredotočiti na to, kar si v športu želite doseči to leto oziroma to sezono. Ti dosežki lahko vključujejo fitnes cilje, trening cilje, kondicijske cilje, in druge.

Primer: Vsakodnevni tek za izboljšanje kondicijske pripravljenosti, izboljšanje meta, povečanje moči v nogah,…

Cilj #3: Kratkoročni cilj

Po tem, ko si določite vmesne cilje, si določite še kratkoročni cilj. Kratkoročni cilj je tisti, ki ga nameravate doseči ta teden ali mesec. Pomagal vam bo ohraniti fokus in vztrajnost za nadaljevanje.

Naredite seznam ciljev, ki jih želite doseči tekom tega meseca.

Primer: Fizične in mentalne priprave na tekmo, na primer nižja pričakovanja ali petkratni obisk fitnesa.

Cilj #3: Takojšnji cilj

Takojšnji cilj je povezan s kratkoročnimi cilji, ki ste si jih zadali za tekoči teden. Takojšnji cilj športniku pomaga stremeti k uspehu. Pomembni so, ker z njihovo pomočjo v tem trenutku ostanete osredotočeni na dolgoročni cilj in daste vse od sebe.

Takojšnji cilji so obvladljivi cilji, ki vam pomagajo, da se osredotočite na majhne naloge. Pomagajo vam, da postanete zatopljeni v trenutno dogajanje. Ti cilji vam bodo pomagali, da naredite korake, ki so potrebni, da dosežete svoje kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje.

Primer: Narediti 10 ponovitev brez premora, preteči 5 kilometrov brez premora, biti 100 % optimističen in pozitiven na treningu.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?