samomotivacija

Pravijo, da najboljša motivacija prihaja od znotraj. Da bi v življenju uspeli, morate preiti v stanje osredotočenosti, predanosti in odločnosti. Takšno stanje imenujemo samomotivacija. A kako? Tako, da redno obnavljate samomotivacijske dejavnike, ki jih imenujemo notranji motivatorji.

Kaj je samomotivacija?

Samomotivacija je notranja težnja posameznika k uresničevanju zastavljenih ciljev in čim bolje opravljenemu delu. Gre za nagnjenje k razvoju lastnih notranjih sposobnosti, preko različnih načinov učenja, za katerega nista potrebna stimulacija ali kaznovanje.

Več:

Samomotivacija je odvisna od notranjih motivatorjev, ki pa se med ljudmi razlikujejo. Gre za tiste prijeme in ukrepe, ki jih morate narediti sami s seboj, ki vas povzdignejo, tako da postanete produktivnejši, hitrejši, uspešnejši in ustvarjalnejši.

Več: Vir motivacije petih najuspešnejših ljudi.

V nadaljevanju vam prikazujemo sedem najpogostejših ukrepov, ki jih morate uvesti v svoje življenje. S temi pozitivnimi spremembami se bo vaša samomotivacija tako za delo, kot za življenje zagotovo povečala.

1. Zresnite se

Sprejmite odločitev, da boste šli do konca. Do vrha. Do sedaj ste o tem le razmišljali. Od sedaj dalje pa se odločite, da boste šli do konca in vaše življenje bo prevzelo pobudo. Življenje je namreč kot senca, ki se vzpenja po temni strani hriba – do trenutka, ko se odločite “Najboljši(a) bom pri tem, kar počnem”. Nenadoma se dvignete nad sončne žarke in vaše življenje se spremeni za zmeraj. Čudovito.

Zresnite se in se prenehajte zafrkavati. To je prvi ukrep, ki ga morate spoznati in osvojiti.

2. Določite svoj omejitveni korak

Kaj je omejitveni korak? To je tisto področje, ki vas drži nazaj in vam preprečuje, da bi se povzdignili. Če se sami ne zavedate, v čem ste slabi in kaj je vaša šibkost, vprašajte ljudi okoli sebe. Ugotovite, kaj je tisto, v čemer se morate izboljšati.

samomotivacija_omejujoči
Osvobodite se omejitvenega koraka.

Kaj je bil danes omejitveni korak, ki vam je preprečil, da bi uspeli?

3. Družite se s pravimi ljudmi

Kdo so pravi ljudje? Zmagovalci. Družite se s pozitivnimi ljudmi, z realisti, ki so optimistični. Družite se z ljudmi, ki imajo cilje in načrte. Ljudmi, ki imajo namen nekaj doseči v življenju in imajo visoka pričakovanja. Kot je rekel Zig Ziglar: “Ne moreš se praskati s purani, če želiš leteti z orli.”

In kaj je še pomembnejše, kot to, da se družite s pravimi ljudmi? To, da se izogibate negativnih! Zbežite stran od negativnežev, od toksičnih oseb, ki se zgolj pritožujejo in tarnajo. Kdo jih sploh potrebuje. Življenje je prekratko.

4. Skrbite zase

Vzemite zdravje v svoje roke. To pomeni, da bodite pozorni na to, kako se prehranjujete in koliko se gibljete. Že ptički na vejah čivkajo, da se moramo zdravo prehranjevati, se dovolj gibati in poskrbeti za dovolj spanca. Kaj še torej sploh potrebujete vedeti? Samo pričnite.

5. Na sebe glejte kot na najboljšega

Sami sebe si predstavljajte kot najboljšega pri tem, kar počnete. In to ves čas. Ne pozabite: vsa izboljšanja v življenju se pričnejo z izboljšanjem vaših mentalnih slik.

samomotivacija_samospoštovanje
Sami sebe si predstavljajte kot najboljšega pri tem, kar počnete.

6. Imejte se radi

Nadzirajte svoj notranji dialog in vadite pozitiven pogovor s samim seboj. Kako? Recite si: “Najboljši sem.”, “Všeč sem si.”, “Zmorem.”, “Obožujem svoje delo.” Če si govorite takšne stvari in vanje ne verjamete, je to laganje samemu sebi? Ni. Gre za to, da si resnico poveste v naprej. Kajti ni pomembno iz kje izhajate, temveč to, kam greste.

S sabo se pogovarjajte tako, kot si želite, da bi bilo in ne tako, kot je ta trenutek. Do tu, kjer ste sedaj, ste lahko prišli po nesreči. Kamor greste v prihodnosti, pa je popolnoma vaša odločitev.

7. Pojdite v akcijo

Gibajte se hitro. Občutek nuje je ena izmed stvari, ki jo lahko razvijete in ki vas bo ločila od vseh ostalih. Razvijte naravnanost na akcijo. Ko dobite idejo, jo uresničite sedaj.

Več: Kako lahko prenehate odlašati na jutri?

Hitreje, kor se gibljete, boljši boste postali. In boljši, kot boste postali, bolj si boste všeč. In bolj kot si boste všeč, večja bo vaša samopodoba, s tem pa večja samodisciplina. Z pridobljeno vztrajnostjo v končni fazi postanete neustavljivi. Vaša samomotivacija dela s polno paro.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?