goran dragić

Ko je Gogija leta 2008 na NBA naboru kot 45. po vrsti izbrala izjemna dinastija San Antonio Spurs, je bilo med slovenskimi oboževalci košarke le malo takšnih, ki so mu pripisovali realne možnosti, da se naigra v najmočnejši ligi na svetu. Mnogo več je bilo skeptikov, ki so dvomili, da lahko Goran Dragić uspe. Sem velik ljubitelj košarke in priznam, da sem bil tudi sam med njimi.

Mnogi so njegovo vlogo videli predvsem v sedenju na klopi in v podajanju brisač največjim košarkarskim zvezdnikom. Če smo povsem iskreni, hiter povratek v Evropo resnično ne bi bil presenetljiv. Goranu so očitali zlasti slab met in pomanjkanje mišične mase. Ne bi bil prvi, ki mu onkraj luže ne bi uspelo. Navsezadnje je to grenkobo kasneje okusil prav njegov brat Zoran, ki v NBA ni dobil prave priložnosti za dokazovanje.

Motili smo se!

A, ostali smo odprtih ust. Osebno ne bi mogel biti bolj vesel, da sem se motil.

Previjmo namreč dobrih pet let naprej.

Ob koncu sezone 2013/14 je bil Goran Dragić uvrščen v tretjo peterko celotne lige NBA All in dobil nagrado za igralca, ki je najbolj napredoval napram prejšnji sezoni. Leta 2014 je postal prvi na njegovi poziciji organizatorja igre po dolgih 21 letih, ki se je vpisal v klub 20/50/40 – v povprečju je torej dosegal več kot 20 točk na tekmo ob več kot 50 odstotnem metu iz igre in več kot 40 odstotnim metom za tri. Zadnji, ki mu je to uspelo pred njim, je bil jugoslovanski narodni heroj Dražen Petrović.

Julija 2015 je podpisal 5-letno in 90 milijonov ameriških dolarjev vredno pogodbo z Miami Heat, kar je trenutno najvišji znesek v zgodovini slovenskega športa, ki ga je katerikoli klub plačal slovenskemu športniku.

In Goran Dragić danes?

Več kot uspešno je prevzel dirigentsko palico slovenske košarkarske reprezentance in jo v skupinskem delu Evropskega prvenstva 2017 popeljal do petih zaporednih zmag. Zdi se, da je dozorel v vseh pogledih. Če so se nekateri še nedavno tega zmrdovali nad njegovo igro na postavljeno obrambo in občasni »podivjanosti« pod pritiskom, so tudi ti obmolknili.

The Dragon oz. zmaj, kot ga kličejo v Ameriki, nevedoč, da prihaja prav iz zmajevega mesta Ljubljane, je suverenost na igrišču podkrepil s številkami. Po petih odigranih tekmah je namreč prvi strelec prvenstva. Razvil se je v izjemnega liderja in motivatorja, kljub vsem uspehom pa je ohranil predanost do trdega dela in preprostost izven igrišč.

3 lekcije Gorana Dragića za uspeh

The Dragon vendarle ni bil vedno The Dragon … Navajamo tri lekcije, ki jih je Goran Dragić podal na poti do uspeha.

Lekcija #1

Še vedno se spomnim citata iz časopisa – nekdo je rekel, da bi se moral pisati Tragic (obupen, tragičen …). To mi je ostalo v glavi. Vsakokrat, ko sem treniral, sem mislil na to. To je bilo moje zadovoljstvo, dokazovati ljudem, da se motijo!

Ne bi se smeli obremenjevati s tem, kar si drugi mislijo o vas. To je njihovo delo, ne vaše. A, če vam kritike že sežejo do srca, jih vzemite kot motivacijo. Osredotočite se nase, postavite si cilje in trdo delajte zanje. Uspeh bo prišel z nenehnim prakticiranjem in ponavljanjem naučenega.

Ni potrebno, da mnenje nekoga drugega postane vaša realnost. Poskrbite za to, da vas ostre besede ne bodo preveč potrle. Najdite v njih gorivo, ki vas bo gnalo do novih podvigov. Naj uspeh spregovori namesto vas. Ko boste dokazali sebi, boste dokazali tudi drugim in kritiki bodo obmolknili. Verjetno ni slajše zmage kot dokazati drugim, da niso imeli prav o vas. In zapomnite si, nezadovoljni ljudje iščejo srečo v tem, če vidijo, da gre drugim slabše od njih. Ne dajte jim tega veselja!

Lekcija #2

Nikoli se ne gre samo za enega posameznika. Več ljudi, kot vpletemo, boljše je. To poskušam storiti vsakokrat, ko igramo.

Posamezniki ne zmagujejo prvenstev. Košarka je igra petih proti petim. Podobno je v poslu in življenju nasploh. Redko boste uspeh dosegli sami. Poskrbite za to, da se obdate z odličnimi posamezniki. Če to ni pod vašim nadzorom, pa izkoristite dano situacijo na najboljši možen način.

Vašim sodelavcem se morate naučiti zaupati in jim dodeliti naloge, v katerih so najboljši. Delajte na vaših organizacijskih sposobnostih in dobro proučite nasprotno ekipo. Osredotočite se na vaše prednosti in izkoristite slabosti nasprotnika.

Lekcija #3

Ko sem prišel v NBA, je to bil zame košarkarski in kulturni šok. Bilo je drugače od tega, od koder prihajam. Košarka v Ameriki je drugačna. Je bolj fizična. Kot tujec prva leta skorajda nisem igral, a ostal sem potrpežljiv in še naprej trdo delal. Čakal sem na svojo priložnost in vsakokrat poskušal biti pripravljen. Nato so poklicali mojo številko in dokazal sem svoje.

Zapomnite si. Bolje je biti pripravljen in ne dobiti priložnosti, kot dobiti priložnost in ne biti pripravljen. Vaš trenutek bo prišel. In ko bo prišel, je na vas, da ga zagrabite. Včasih v življenju dobimo samo eno priložnost. Poskrbite za to, da boste resnično pripravljeni, ko bo prišla. Če je takrat ne boste uspeli izkoristiti, si ne boste imeli česa očitati.

Star slovenski pregovor pravi, da je potrpežljivost božja mast. Ni jih veliko, ki jo premorejo.

Naj na tem mestu Goranu Dragiću in slovenski košarkarski reprezentanci zaželimo uspešno nadaljevanje Evropskega prvenstva. Navijači verjamemo v medaljo!

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

Deli
Prejšnji članekKateri športi so dobri za zdravje?
Naslednji članek7 znakov, da je čas za odpoved v službi
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.