kako premagati anksioznost
kako premagati anksioznost

Vas muči anksioznost? Ste poskusili že prav vse, da bi se je znebili, a se kar ne neha vračati? Morda ste že menili, da ste se je končno rešili, a so se simptomi vrnili, da bi se maščevali? Kakršnekoli so že vaše okoliščine – znanost je tukaj, da vam pomaga premagati anksioznost enkrat za vselej.

Simptomi anksioznosti

Anksioznost se lahko kaže kot strah, nemir, nesposobnost osredotočanja na delo ali šolske obveznosti, s spanjem povezane težave ali razdražljivost. V družbenih situacijah se lahko zaradi socialne anksioznosti težko pogovarjate z drugimi, se počutite kot da vas nenehno sodijo, ali pa imate simptome, kot so potenje, rdečica in razdražen želodec. Anksioznost v razmerju lahko resno zamaje temelje ali celo uniči vašo zvezo.

Lahko vas iznenada preseneti napad panike, ko se zaradi nepričakovanih valov anksioznosti počutite, kot da boste doživeli srčni infarkt, znoreli ali pa izgubili nadzor. Po drugi strani pa je lahko anksioznost venomer prisotna v obliki splošne anksiozne motnje, ko vas spremlja nenehna skrb in na prihodnost gledate s trepetom.

Vsi kdaj pa kdaj občutimo anksioznost. Pri blažjih oblikah si lahko pomagate z raznimi zelišči. A če začne negativno vplivati na vaše življenje nasploh, vaš spanec, sposobnost oblikovanja medosebnih odnosov ali produktivnost v šoli ali na delovnem mestu, potem je zelo verjetno, da imate ti. anksiozno motnjo.

Raziskave kažejo, da lahko v primerih, ko ji ne namenite potrebne pozornosti, vodi v depresijo, prezgodnjo smrt in samomor. Resna zdravstvena tveganja so torej prisotna, a zdravila, ki jih predpisujejo za zdravljenje anksioznosti, pogosto ne delujejo dolgoročno. Simptomi se pogosto vrnejo in ponovno se znajdete na začetku.

Kako vam lahko znanost pomaga premagati anksioznost?

Kako se soočate s težavami v življenju in kako prenašate negativna čustva, ima neposreden vpliv na nivo anksioznosti, ki jo občutite. Zatorej je pomembno, da se naučite bolje soočati s problemi. Na ta način boste posledično zmanjšali tudi anksioznost. Tukaj je nekaj najboljših nasvetov, kako premagati anksioznost, ki jih znanost lahko ponudi in bodo predstavljeni na 30. Evropskem kongresu nevropsihofarmakologije v Parizu, ki poteka te dni.

1. Stvar izpeljite slabo

Se počutite, kot da nimate nadzora nad svojim življenjem? Ali s težavo sprejemate odločitve oz. težko začenjate z novimi projekti? Eden izmed načinov, kako premagati anksioznost, povezano s to neodločnostjo je v tem, da stvar naredite slabo.

Morda se sliši čudno, a pisec in poet GK Chesterston je nekoč dejal: “Vse, kar je vredno početi, je vredno početi slabo.” Imel je prav! Razlog, zakaj to tako dobro deluje, se skriva v tem, da pospeši process odločanja in vas katapultira naravnost k dejanjem.

V nasprotnem primeru lahko ure in ure namenite razmišljanju o tem, kako boste nekaj storili ali če je nekaj pametno storiti ali ne. To je lahko zelo časovno potratno in stresno.

Ljudje pogosto nekaj želijo narediti popolno ali čakati na najbolj primeren trenutek, preden začnejo. To lahko vodi v odlašanje ali pa vam nazadnje prepreči, da bi stvar sploh izpeljali ali začeli. Takšen nedokončan projekt povzroča stres in anksioznost.

Zakaj ne bi torej namesto tega “naredili slabo”, brez obremenjevanja, kako bo zadeva izpadla? Zaradi tega bo veliko lažje začeti, prav tako pa boste ugotovili, da opravila opravljate z večjo lahkoto. Pravzaprav boste presenečeni, ko boste odkrili, da vam stvari sploh ne gredo slabo od rok – pa četudi bi vam šle, se lahko še vedno prilagajate.

Naj “naredi slabo” postane vaš moto in vam da pogum za preizkušanje novih stvari. Bolj se boste zabavali in manj obremenjevali s tem, kako se bodo stvari razpletle. Naredite slabo danes, da boste naredili jutri odlično. Gre za to, da se osvobodite.

2. Odpustite si in počakajte s skrbmi

Ste pretirano kritični do samega sebe in napak, ki jih počnete? No, predstavljajte si, da imate prijatelja, ki vas nenehno obtožuje in izpostavlja vse, kar je narobe z vami in vašim življenjem. Verjetno bi se ga znebili po hitrem postopku.

Anksiozni ljudje to počno sami s sabo tako pogosto, da se tega sploh ne zavedajo več. Enostavno niso prijazni do sebe.

Morda je čas, da se spremenite in si začnete odpuščati za napake, ki jih naredite. Če se vam zdi, da ste se v določeni situaciji osramotili, se ne kritizirajte – preprosto se zavedajte, da imate to nagnjenje, da se krivite, nato pa opustite negativno misel in preusmerite vašo pozornost nazaj na opravilo, ki ga imate pri roki oz. na karkoli že počnete.

Še ena izmed učinkovitih strategij je, da počakate s skrbmi. Če je nekaj šlo narobe in se vam zdi, da bi vas moralo začeti skrbeti (ker ste mnenja, da ste zamočili), ne začnite takoj. Namesto tega vsak dan določite 10 minut, ki bodo namenjene zgolj premišljevanju o vaših skrbeh.

Če boste začeli s prakticiranjem tega, boste ugotovili, da situacije, ki je sprožila začetno anksioznost, ne boste več nujno videli kot motečo ali tako vredno obremenjevanja, ko boste nanjo pogledali kasneje. Naše misli pravzaprav zelo hitro propadejo, če jim ne dovajamo energije. Eleganten način, kako premagati anksioznost.

3. Najdite smisel v življenju, tako da pomagate drugim

Razmislite o tem, koliko dneva preživete z nekom drugim v mislih? Če je takšnih minut zelo malo ali nič, potem tvegate slabo mentalno zdravje. Ne glede na to, koliko dela opravite  ali kako veliko zaslužite, ne morete biti resnično srečni, dokler ne veste, da vas potrebuje še nekdo drug in se zanaša na vašo produktivnost in ljubezen.

To ne pomeni, da od ljudi potrebujete hvalnice in potrditve, a ko nekaj počenete z nekom drugim v mislih, se ne obremenjujete več sami s sabo, svojimi lastnimi skrbmi in anksioznostjo. Namesto tega iščete načine, kako pomagati drugim.

Redno povezovanje z ljudmi se je že večkrat izkazalo za enega izmed najboljših načinov izboljševanja slabega mentalnega zdravja. Nevrolog Viktor Frankl je zapisal: “Ljudem, ki so mnenja, da nimajo za kaj živeti, da od življenja ne morejo ničesar več pričakovati, je potrebno povedati, da se morajo začeti zavedati, da življenje še vedno nekaj pričakuje od njih.”

Vedenje, da vas nekdo drug potrebuje, vam pomaga preživljati najtežje čase. Našli boste smisel življenja in se naučili premagati vsak “zakaj”.

Kako lahko torej postanete pomembni za nekoga drugega? Lahko poskrbite za varstvo otroka ali negujete starejšega človeka, ki potrebuje pomoč. Lahko se javite kot prostovoljec ali se posvetite delu, ki je lahko koristno prihodnjim generacijam. Četudi se ti ljudje nikoli ne bodo zavedali, kaj ste naredili zanje, to ni pomembno, saj boste vedeli vi. To pa vam bo pomagalo zavedati se unikatnosti in pomembnosti vašega življenja.

 

Vir: The Conversation

[contact-form-7 404 "Not Found"]