zelišča za blaženje anksioznosti
zelišča za blaženje anksioznosti

Službe z visokimi zahtevami, finančne težave, zdravstveni problemi, anksioznost v razmerju in mogoče celo nov voznik v hiši…karkoli, pravzaprav. Visok nivo stresa in anksioznost gresta z roko v roki s sodobnim življenjem. Ni torej presenetljivo, da so zdravila za zdravljenje anksioznosti v porastu. Sprašujemo se, ali so popularna zelišča za blaženje anksioznosti resnično učinkovita? 

Osredotočamo se na specifična zelišča za blaženje anksioznosti, ki so bila raziskana. Osebe, ki se zanimajo za uporabo zeliščnih zdravil za zdravljenje ankisioznosti, se morajo v vsakem primeru posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Predvsem zaradi uporabe drugih zdravil in nevarnosti medsebojnega delovanja zdravil.

Zelišča za blaženje anksioznosti: 5 raziskanih zelišč, ki se običajno uporabljajo za blaženje anksioznosti

5-HTP (5-hidroksitriptofan)

5-HTP je naravna aminokislina in prekurzor pri biosintezi nevrotransmiterjev serotonina in melatonina. Je naravna aminokislina, ki jo je možno narediti tudi na komercialen način iz semen afriške rastline (Griffonia simplicifolia). Izvedene so bile številne študije o vplivu 5-HTP in njegovih pomirjajočih učinkih. Ena specifična študija je vključevala skupino 68 posameznikov, ki so prejeli tri 50 mg kapsule z učinkovino 5-HTP ali pa tri kapsule placeba. Na podlagi te študije je bilo zaključeno, da lahko vnos 5-HTP poveča produkcijo serotonina v dopaminergičnih nevronih, kot tudi, da moti dopaminergično funkcijo v človeških predmožganih. To je pomembno, saj so za dokazali, da je nizka koncentracija serotonina odgovorna za povzročitev anksioznosti.

Zelišča za blaženje anksioznosti: 5-HTP
Zelišča za blaženje anksioznosti: 5-HTP

Navadna melisa (Melissa officinalis)

Navadna melisa je trajnica, ki jo lahko z lahkoto dodamo  v prehrano preko čajev, kapsul in olj. V zanimivi študiji, ki so jo izvedli na 64 ljudeh, so osebam dali dve ločeni dozi ekstrakta melise, 300 mg in 600 mg in pa placebo. Zaključili so, da ekstrakt navadne melise ne samo zmanjša negativno razpoloženje, temveč tudi poveča zmožnost obdelovanja matematičnih enačb z večjo natančnostjo in hitrostjo.

Zelišča za blaženje anksioznosti: Navadna melisa
Zelišča za blaženje anksioznosti: Navadna melisa

Zdravilna pasijonka (Passiflora incarnata)

Zdravilno pasijonko tradicionalno uporabljamo kot čaj za blaženje anksioznosti. V študijah so ugotovili, da v možganih poveča vsebnost kemikalije, imenovane Gama-aminobutirična kislina (GABA). Ta snov je odgovorna za doživljanje občutkov sproščanja in sicer preko zmanjševanja aktivnosti možganskih celic. Raziskave so pokazale, da je koncentracija GABA v ekstraktu zdravilne pasijonke izrazita, razen v primeru, kadar v ekstrakt ni vključenih aminokislin. 

Zelišča za blaženje anksioznosti: Zdravilna pasijonka
Zelišča za blaženje anksioznosti: Zdravilna pasijonka

L-teanin

L-teanin je aminokislina, ki jo najdemo v listih zelenega čaja. V dvojno slepi študiji, ki je vključevala 12 oseb, so preiskovali učinek L-teanina na psihološke in fiziološke odzive na stres. Zaključili so, da L-teanin vsekakor blaži anksioznost. Odgovoren je namreč za preprečevanje vezave L-glutamične kisline na glutamatne receptorje, kot tudi za upočasnitev srčnega utripa. Zeleni čaj torej dokazano spada med zelišča za blaženje anksioznosti. 

Zelišča za blaženje anksioznosti: L-teanin
Zelišča za blaženje anksioznosti: L-teanin

Korenina Ašvagande

Ašvaganda, znana tudi pod imenom zimska češnja in indijski ginseng, se tradicionalno uporablja za odpravljanje ali blaženje motenj živčevja, motenj v koncentraciji, pozabljivosti, nespečnosti, preobremenjenosti in omotičnosti. Zvečer nam vrača miren spanec in spodbuja nočne hormone regeneracije, zjutraj pa nas zbudi, poživi in okrepi. Pomembna je tako za moške kot tudi ženske, saj obnavlja reproduktivne organe, spodbuja plodnost in ohranja vitalnost. Uživa se kot pomoč vsem tistim, ki imajo kognitivne težave, saj izboljšuje koncentracijo. Dokazano pa spada tudi med zelišča za blaženje anksioznosti. 

Zelišča za blaženje anksioznosti: Korenina ašvagande
Zelišča za blaženje anksioznosti: Korenina ašvagande

V študiji s placebom, ki so jo izvedli z visokokoncentriranim ekstraktom korenine ašvagande, so preučevali vpliv na stres in anksioznost. V študiji je sodelovalo 64 oseb z zgodovino trajajočih stresnih obdobij. Rezultati so pokazali, da je skupina, ki je prejemala ekstrakt korenine ašvagande na 60. dan doživela znižanje ocene vseh ocenjevanih znakov stresa v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejemala placebo. Zaključili so, da lahko korenina ašvagande varno in učinkovito zmanjša anksioznost.

 

Vir: Psych Central

Deli
Prejšnji članekTalent ali trening: kaj določa športni uspeh?
Naslednji članek15 stvari, ki jih moramo prenehati pričakovati od drugih
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.