šalčka
šalčka

Čudovit sončen dan, poležavam ob Turnerju, jezeru, kamor Korošci radi zahajamo. Avstrijci pač vedo, kako privabiti turiste. O tem kdaj drugič …

Skratka, ob umirjenem poležavanju in poslušanju špricanja vode zaradi skokov tamalih začutim majhno potrebo. Po nekaj minutnem trmarjenju, da bo že minilo, mukotrpno vstanem in se odpravim na bližnjo izpraznjevalnico. Ne maram namreč obiskovanja javnih WC-jev. Če sem iskrena, to raje storim kar v naravi. Je bolj higienično in počutim se bolj »povezana z okoljem«. Včasih dobesedno, kadar me trave žgečkajo, medtem ko opravljam svoje.

Pa grem. Čepeti nad školjko, medtem ko se z drugo roko opiram na steno. Da se slučajno ne dotaknem pokrova. Ob tem me v nos zbode znan »ženski« vonj po razkrajajoči krvi. Pomislim, zakaj se ta ogabna reč pravzaprav sploh imenuje damski vložek. Za moj okus ni na tem prav nič damskega.

Damski vložki v resnici sploh niso tako damski

In tako se je porodila ideja o spisu tega prispevka, na čast vam, damam. Odločila sem se, da vam iz prve roke posredujem svojo že šest let trajajočo izkušnjo z menstrualno skodelico.  Jaz ji pravim kar šalčka.

Pa ne zato, da bi udrihala čez gromozanski promet odlično oglaševanih vložkov, tamponov in ostale packarije. Meni so pač zastareli, nehigienični in ekološko sporni, če želite. Z reklamo o belih hlačah v tistih dneh pa vsaj mene tako ali tako v nobenem primeru ne prepričajo. Pač pa, ker želim predstaviti boljšo alternativo, na katero prisegam. Šalčko.

Zakaj šalčka?

Zakaj? Malo sem se poigrala s statistiko in prišla do precej zanimivih izračunov za šestletno obdobje vsakomesečnega druženja z njo. Pa poglejmo:

 • V enem ciklu krvavitve sem običajno porabila 5 nočnih vložkov in 15-20 dnevnih vložkov. Porabila sem tudi nekaj tamponov – odvisno od jakosti menstruacije. Vsekakor v treh mesecih celo škatlico.

 • Ker prisegam na naravno, sem stremela k temu, da sem vse našteto uporabljala izdelano iz ekološkega bombaža, brez beljenja. Te točke ni potrebno upoštevati, saj je bila to le moja »muha« za preprečevanje bolezni. Vsak po svoje.

 • Nočni vložki: za 4 mesece = 5 evrov, dnevni vložki: za 2 meseca = 5 evrov, tamponi: za 3 mesece = 5 evrov.

 • Skupaj na leto : 15 + 30 + 20 = 65 evrov.

 • V šestih letih, odkar uporabljam skodelico: 6 x 65 = 390 evrov (za tole številko sem že skoraj posegla po kalkulatorju ;))

*vsi navedeni podatki so zgolj optimalen približek. Realne vrednosti so po mojih ocenah višje.

Torej. Denar je vedno tisti, ki odloča. V tem primeru mislim, da je jasno, da je 30 evrov, kolikor stane šalčka, zanemarljiv znesek v primerjavi s skoraj 400 evri, ki bi jih potrošila za vložke, tampone in ostalo navlako. Precej sem prepričana, da bi bil znesek še bistveno višji, če bi bili izračuni res natančni.

Pa da ne boste rekli, da sem ena izmed tistih, ki vse ocenjuje skozi denar. Niti približno. Šalčka je moje življenje spremenila na čisto drugačen način. O financah do danes pravzaprav sploh nisem razmišljala. Gre bolj za podkrepitev izkušnje. S šalčko lahko plavam, športam, sedim, spim, nadzorujem količino in »kakovost« krvi, …

Šalčka je higienična, praktična, udobna, ekološka, BREZ NEPRIJETNIH VONJAV, enostavna za čiščenje in praznjenje ter ne prepušča. Lahko jo vzameš kamorkoli in ti ni potrebno skrbeti, kaj boš, če ti zmanjka vložkov/tamponov. Morda bi izpostavila zgolj eno »napako«: Včasih si moraš nastaviti opomnik, da ne pozabiš nanjo, ker je tako udobna.

Čas je za novo!

No, moji šalčki se počasi izteka življenjska doba. Kaj to pravzaprav pomeni, ne vem. Je prav takšna kot takrat, ko sem jo kupila. Samo malo bolj mlečne barve. Pa dobro, ker sem ženska, hočem novo. Barvno. In sem raziskovala. In naletela na SLOVENSKO podjetje, ki jih proizvaja. Ni mi bilo potrebno premisliti dvakrat. Podpirati moramo svoje, kajne?

Pa vseeno, nekaj dejstev, zakaj ravno LaliCup:

 • ker ima boljši in uporabnejši dizajn (večje luknjice in mehkejši pecelj),

 • ker je izdelana iz medicinskega silikona, brez BPA, ki ne izsuši ali draži vaginalne sluznice,

 • ker je udobna in preprosta za uporabo ter čiščenje,

 • ker lahko izbirate med različnimi barvami,

 • ker vam jo dostavijo BREZPLAČNO,

 • ker jo lahko uporabljate več let,

 • ker se vam lahko investicija povrne že v 3 mesecih,

 • ker jo dobite v kompletu s priročno torbico in navodili za uporabo,

 • ker se takoj odzovejo na povpraševanje,

 • ker se lahko z njimi osebno srečaš in pogovoriš,

 • ker imajo privlačno in za uporabnika prijazno spletno stran,

 • ker ima totalno posrečeno ime.

Drage moje, upam, da vas je teh 12 razlogov  prepričalo. Če ne, lahko rečem samo: škoda za vas. Bomo pa izbrali dekle, ki bo prejela Laliko zastonj. Morda vas bo prepričala ona. 🙂

 

Za sodelovanje v nagradni igri odklikajte na našo Facebook stran.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članek3 predlogi znanstvenikov, kako premagati anksioznost
Naslednji članekKateri športi so dobri za zdravje?
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.