Tina Orter
Tina Orter

Kdo je Tina Orter?

Tina Orter je ženska z velikim srcem. Je ženska, ki je vedno pripravljena nesebično priskočiti na pomoč in “žrtvovati” svoj čas  – naj si gre za pomoč ljudem ali živalim. Je ustanoviteljica dobrodelnega projekta Nasmeh, v okviru katerega, v sodelovanju s številnimi znanimi slovenskimi osebnostmi, organizira koncerte po vsej Sloveniji, kjer se zbirajo denarna sredstva za pomoč bolnim otrokom. 

Pred nekaj leti je napisala otroško slikanico z naslovom Medvedek peče slovensko potico, ki jo je s čudovitimi ilustracijami dopolnil Mladen Melanšek. Slikanica, ki spodbuja slovensko tradicijo peke potice, ni navdušila samo slovenskih staršev in njihovih otrok, temveč je segla tudi prek meja. Poslana je bila v ZDA, Kanado, Španijo, Avstralijo, Italijo, na Škotsko, v kratkem pa potuje celo v Čile. Za naslednje leto načrtuje nadaljevanje medvedkovega popotovanja, a naslova naslednje slikanice še ne želi izdati. Verjamemo, da bo enako zanimiva in poučna kot prva. 

Kot pravi, ji življenjsko motivacijo predstavlja delo, kar dokazuje s številnimi aktivnostmi. Svoj talent poleg pisanja otroških slikanic izraža tudi preko pisanja poezije in romana, ustanovila pa je tudi Facebook stran Ko ljubiš, na kateri filozofira o ljubezni, življenju in še čem. Poleg dobrodelnosti in pisanja pa je pred kratkim odprla še spletno trgovino Ti-Na, kjer poleg že omenjene slikanice prodaja še otroške plišaste igrače Happy Horse ter ženska oblačila. 

Verjamemo, da bo Tina tako ali drugače narisala nasmehe še na obraze številnih. Vabljeni k branju intervjuja. 

Uvod

Kdo je Tina Orter v prostem času in poslovno? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Tina Orter: Težko je opisovati sebe. 🙂 Sem človek, ki mu ni vseeno za druge, pa naj bodo to ljudje ali živali. Uživam v družbi svoje družine in naših kosmatincev, ob tem pa se, kolikor dopuščata čas in lenoba, odpravim s kolesom po naših čudovitih gozdovih ali pa potujemo malo tu, malo tam in spoznavamo nove ljudi, kulturo, kraje – balzam za dušo.

Motivira me delo. Ne morem mirovati, zaradi tega je poleg službe in dobrodelnega Nasmeha letos odprla vrata tudi spletna trgovinica, kjer so na voljo vedno nasmejane plišaste igrače in ženska oblačila. Pišem slikanico, roman, na strani Ko ljubiš filozofiram o življenju itn.

Dobrodelnost in Projekt Nasmeh

Predstavi nam svoj dobrodelni projekt Nasmeh. Komu je namenjen, kje in kdaj poteka, kdo vse v njem sodeluje? Kako ocenjuješ uspešnost projekta Nasmeh? Koliko otrokom si že pomagala?

Tina Orter: Najprej bi poudarila, da Projekt Nasmeh ni društvo in nima TRR. Vedno se povežem z dobrodelno organizacijo. Nasmehi potekajo po celotni Sloveniji, predvidoma enkrat letno. V vmesnem času pa pomagam ljudem z drobnimi stvarmi.

Tina Orter_maskota projekta Nasmeh
Maskota dobrodelnega projekta Nasmeh.

Ob tej priložnosti se iz srca zahvaljujem vsem podjetjem, posameznikom, predvsem pa glasbenikom in vsem prostovoljcem, ki so v teh letih podprli Projekt Nasmeh. Hvala iz srca v imenu otrok. Teh je veliko – ne moreš prešteti in niti ni prav, da bi – saj z maskoto medvedkom obiskujeva tudi bolnišnice in otrokom riševa nasmehe skupaj z glasbeniki in ambasadorji Nasmeha: Rok Marguč, Omar Naber, Flirrt, Modrijani, Gal Gjurin, Ditka, Alex Volasko, Klemen Bučan, Natalija Verboten, Čuki, Avtomobili, Dejan Vunjak, Momento, skupina Muff, Adi Smolar, Tomaž Kozlevčar, Milan Kamnik, trio Rogina, Zoran Predin, Nana Miličinski, Mitja Okorn, Help!A Beatles tribute band, Navihanke, ansambel Saše Avsenika, ansambel Zupan, Nemir in drugi. Da ne naštevam vseh, saj je seznam dolg. Hvaležna sem vsem in vsakemu posebej za njegov čas.

Leto nazaj sem podarila tudi 200 slikanic bolnim otrokom. Vsega je veliko, a kljub temu premalo, glede na situacijo v Sloveniji.

Preberite več o Projektu Nasmeh.

Kaj je bil razlog, da si se odločila pričeti s tem projektom? Zakaj ravno otroci?

Tina Orter: Dejavna sem bila že prej z drobnimi stvarmi, Projekt Nasmeh je bil le nadgradnja tega. Otroški nasmeh, ki ga privabiš na obraz bolnega oz. kateregakoli otroka, je neprecenljiv. Njihova iskrenost je nekaj najlepšega in ogreje dušo.

Otroški nasmeh, ki ga privabiš na obraz bolnega oz. kateregakoli otroka, je neprecenljiv.

 

Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekČustveno izsiljevanje: Strategija, ki uničuje odnose
Naslednji članek3 predlogi znanstvenikov, kako premagati anksioznost
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.