Potrebe otrok in družin po pomoči so najbrž veliko večje, kot je mogoče zagotoviti sredstev z dobrodelnostjo. Kdo te seznani z otroki, potrebnimi pomoči? Na podlagi česa izbereš otroka, za katerega se nato zbirajo sredstva?

Tina Orter: Sredstev za bolne otroke – predvsem za takšne, ki potrebujejo raznorazne dnevne terapije, operacije – ni dovolj. Njihovi starši se marsičemu odpovedo, da le lahko zagotovijo vsaj osnovne terapije, ki pa so drage. Država bi morala bolje poskrbeti za to. Starši niso krivi, da se jim je rodil otrok z določeno boleznijo ali da otrok zboli. Ko pride do takšne situacije, potrebujejo podporo, sočutje in na žalost tudi denarna sredstva. Žalostno je, da morajo prositi za pomoč.

Naj še zveni tako čudno, ampak poveže nas življenje – naključna srečanja, trenutki.

Kako ocenjuješ zanimanje in vključevanje Slovencev v dobrodelne projekte nasploh? Meniš, da bi moralo biti takšnih prireditev in organizacij več ali manj? Kdo bi po tvojem mnenju moral poskrbeti za boljši jutri ljudi – država ali družba?

Tina Orter: Dobrodelnih prireditev, organizacij je preveč. Ljudje niti ne vedo, komu zaupati, saj nekateri lepo živijo od tega.

Kdo? Država!

Slikanica Medvedek peče slovensko potico

Skupaj z ilustratorjem Mladenom Melanšekom si ustvarila enkratno otroško slikanico Medvedek peče slovensko potico. Od kje ti navdih, želja in ideja za to knjigo?

Tina Orter: Slikanica o medvedku je nastala v sklopu Nasmeha in želje, da predstavim Slovenijo malce drugače – skozi kulinarične oči. Potica je biser slovenske kulinarike in jo pečejo v vseh naših pokrajinah na podoben način in to je to – vseslovenska jed. Upam, da jo bodo uspeli zaščititi.

Mladen  je ujel na papir medvedka na najboljši možni način. Čarobno! Sem hvaležna.

Tina Orter_Medvedek peče slovensko potico
Ilustracije v slikanici Medvedek peče slovensko potico.

Več o slikanici si preberite tukaj. 

Kako so jo po tvojih izkušnjah sprejeli otroci in starši? Jo radi berejo, se jim zdi zanimiva?

Tina Orter: Otroci – majhni in veliki – jo obožujejo. Nekateri gredo z njo celo spat. Medvedek je našel svoj namen v otroških mislih.

Slikanica je prevedena v 8 tujih jezikov. Kakšno je povpraševanje po knjigi iz tujine? Meniš, da je Slovenija zaradi nje postala v Evropi nekoliko bolj znana in popularna?

Tina Orter: Slikanica potuje predvsem k zdomcem po celem svetu. Svoj dom je našla v ZDA, Španiji, Avstraliji, Italiji, Kanadi, na Škotskem, itn. Naslednji teden potuje v Čile. Čudovit občutek.

Povedala si nam, da v kratkem sledi izid še ene slikanice v zbirki Medvedkova popotovanja. Nam lahko morda že zaupaš naslov?

Tina Orter: Medvedkova popotovanja se bodo nadaljevala. Naslednja slikanica bo izšla naslednje leto, naslov pa naj ostane skrivnost.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekČustveno izsiljevanje: Strategija, ki uničuje odnose
Naslednji članek3 predlogi znanstvenikov, kako premagati anksioznost
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.