Določanje prioritet

Prezaposleni ste, vem, jasno mi je. Če ste kot jaz, potem nenehno skačete iz enega opravila na drugega, iz ene aktivnosti na drugo. Nimate časa, da bi razmišljali o aktualnem dogajanju, kaj šele, da bi si zastavili nekaj pomembnih vprašanj, ki vam bi lahko pomagala pri tem, da popeljete svoj posel in življenje na višji nivo. Kakorkoli že, določanje prioritet je včasih nujno. To dolgujete vam samim in ljudem okoli vas.

Določanje prioritet

Če ste ujeti v začaranem krogu hitenja, potem je še toliko pomembneje, da se ustavite in si zastavite ta vprašanja. Vzemite si nekaj ur, usedite se in zapišite odgovore na sledeča vprašanja. Če ste del ekipe, razmislite o tem, da bi o vprašanjih razmišljali kot skupina in začeli diskusijo na te teme.

Tukaj je 9 vprašanj, ki se jih morate nenhno spraševati.

1. Od kod bo prišla vaša prihodnja rast?

To se lahko nanaša tako na vaš posel kot tudi na zasebno življenje. Razmislite o tem, ali ste v tem trenutku v situaciji, da sploh lahko čustveno, spiritualno in intelektualno rastete. Kje boste imeli največjo priložnost za rast? Kako bo to videti?

2. Kako mislite, da se bo vaša trenutna strategija spremenila glede na trende, ki se pojavljajo, kot so … [dopolnite sami]?

Vsi smo priča spremembam. V življenju na vas vplivajo različne stvari na različne načine. S spremembami se morate biti pripravljeni spoprijeti tako, da svoje cilje in ambicije njim primerno prilagodite.

3. Zakaj ste bili do sedaj uspešni? Kako se bodo ti razlogi za uspeh spremenili v prihodnosti?

Razmislite o tem, kaj je v preteklosti za vas delovalo dobro in poiščite načine, kako bi lahko to še vedno delovalo tudi v prihodnosti. Pomembno se je zavedati, da kar je delovalo v preteklosti, ni nujno, da bo delovalo tudi v prihodnosti. Zatorej razmislite o načinih, kako morate spremeniti vaše razmišljanje, da bi naslovili prihodnje cilje.

“Vsak dan se na novo izumite. Vedno ste v gibanju. A vsak dan se odločite: naprej ali nazaj” – James Altucher

4. Če bi imeli več denarja, časa ali resursov, kako bi jih vložili, da bi do svojih ciljev prispeli hitreje ali bolj učinkovito?

Včasih se je pametno vprašati, kaj bi storili, če bi imeli možnost, da bi vložili več kapitala ali resursov v projekt ali načrt. Razmisite o tem, kaj bi storili, če bi imeli ves denar in čas na svetu. Kako bi to vplivalo na vaše odločitve in naslednje korake?

Več: 8 navad izjemno organiziranih ljudi

5. Ali obstajajo stvari, ki jih lahko prenehate početi ali pa jim namenite manj pozornosti?

Razmislite o tem, kako trenutno preživljate čas. Ali počnete stvari, ki vam ničesar ne povrnejo? Ali počnete nekatere stvari, ki vam onemogočajo vašo sposobnost, da bi storili več? Pomislite na navade, ki jih imate in ljudi, s katerimi se družite. Ali obstaja možnost, da prilagodite vaš način preživljanja časa?

Več: Time management omogoča boljši nadzor nad življenjem

6. Kaj bi vprašali, če vas ne bi bilo strah dobiti NE za odgovor?

Večina nas je strah akcije ali premikanja proti našim ciljem, ker se bojimo, da bi bili zavrnjeni na tak ali drugačen način. Zavrnitve se dogajajo in ne bomo jih uspeli zaustaviti preprosto tako, da bi se izogibali akcije. Velikokrat so ravno stvari, ki se jih bojite početi, ker bi vas nemara nekdo zavrnil, tiste, ki jih morate najbolj početi.

7. Ko razmišljate o prihodnosti vaše kariere, vašega posla ali projekta, na katerem delate, glede česa ste najbolj navdušeni?

Prepogosto smo ujeti v dnevno rutino, zaradi česar pozabimo razloge, zakaj se pravzaprav z nečimsploh ukvarjamo. Razmislite, zakaj ste navdušeni nad tem, kar počnete in zakaj ste sploh začeli stopati po poti, na kateri ste.

Več: Sedem skrivnosti uspešnih ljudi za uravnoteženo življenje

“Kaj pa je denar? Človek je uspešen, če zjutraj vstane in gre zvečer spat, vmes pa počne, kar želi početi” – Bob Dylan

8. O čem vas najbolj skrbi, ko razmišljate o prihodnosti?

Zelo verjetno je, da vam je v napoto pri doseganju vaših ciljev ravno skrb, da ne boste dosegli vaših pričakovanj. Podrobneje poglejte, česa vas najbolj skrbi in poskusite razumeti razloge za te skrbi. Pogosto stojijo na trhlih temeljih in lahko jih boste premagali že z močjo same volje.

9. Kaj so vaše sanje za prihodnost?

To je eno izmed zahtevnejših vprašanj, na katerega boste morali odgovoriti, a je izjemno pomembno. Razmislite o sanjah za prihodnost, ne zgolj za sedanji projekt, posel ali aktivnost, temveč o vaših daljnosežnih sanjah. Kaj želite, da predstavlja vaše življenje? Kakšno sled želite pustiti?

Več podrobnosti kot boste lahko navedli pri odgovarjanju na ta vprašanja, bolj boste uspešni pri sestavljanju strategije, kako se učinkovito prilagoditi in doseči svoje cilje. Vzemite si 2 ali 3 ure na mesec, napišite vaše odgovore in zagotavljam vam, da boste s tem naredili veliko razliko v vašem življenju in načinu, kako razmišljate o vaših ambicijah.

Več: Kaj storiti, če nimate ciljev, sanj in nobene ambicije?

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?