skrivnost zdravega staranja
skrivnost zdravega staranja

Le kdo izmed nas si ne želi odkriti fontane mladosti? Žal magični vrelci večne mladosti obstajajo le v legendah. Z nekaterimi enostavnimi zdravimi življenjskimi navadami, pa lahko po besedah znanstvenikov vseeno podaljšate svoje življenje oziroma si omogočite kvalitetnejše staranje. Vas zanima v čem je skrivnost zdravega staranja?

Skrivnost zdravega staranja

Dr. Heather Whitson, profesorica medicine na medicinski fakulteti Duke, je podala najučinkovitejše nasvete za zdravo staranje. Si želite ostati mladi v mislih in telesu? Potem pričnite upoštevati naslednje navade.

Ne upočasnjujte

Vadba in fizična aktivnost imata po besedah Whitsonove številne zdravstvene koristi in zmanjšujeta umrljivost. Kot je izpostavila, ima vadba naslednje prednosti:

  • manjše tveganje za srčna obolenja,

  • izboljšanje spanca in spomina,

  • manjše tveganje za pojav depresije in bolečin,

  • večja gostota kosti,

  • manjše tveganje za padce.

Če imate na voljo le eno možnost, potem Whitsonova priporoča predvsem aerobno obliko vadbe. Še bolje pa je, če kombinirate aerobno obliko vadbe z vadbo za povečanje moči in fleksibilnosti. Počnite karkoli se vam zdi zabavno. Poslužujte se hoje, kolesarite, ali se udeležite plesnega tečaja.

Živite po mediteransko

Mediteransko dieto so povezali z boljšim zdravjem srca in daljšo življenjsko dobo, saj daje poudarek svežemu sadju in zelenjavi, polnozrnatim žitom in zdravim maščobam. Zato je mediteranska dieta najbolj zdrav način prehranjevanja, še posebej za starajoče se ljudi. Poleg tega pa je tudi raznolika in okusna.

Ukinite maslo. Za kuhanje raje uporabite nenasičene maščobe, za solatne prelive pa olivno olje. Zdrava so tudi rastlinska olja, kot npr. repično olje ali olje grozdnih pešk.

Preklopite na ribe. Dvakrat tedensko posezite po ribah, kot so losos, slanik ali tuna.

Povečajte vnos zelenjave. Več prostora na krožniku namenite zelenjavi, kot so brokoli, korenček, paradnižnik in ohrovt. Zelenjavo uživajte surovo, kuhano na pari ali rahlo popečeno.

Več: 5 stranskih učinkov nezadostnega uživanja zelenjave.

Več: Prehrana starostnikov.

Ostanite povezani

Ne dovolite si, da bi postali osamljeni samo zato, ker so se vaši otroci odselili ali ker imajo prijatelji druge obveznosti. Povezujte se z ljudmi, pogovarjajte se, družite se. Zgradite si podporno socialno mrežo preko zdravstvenih ali občinskih ustanov, verskih organizacij ali raznih društev oz. interesnih skupin.

Več: Zakaj so pomembna dobra prijateljstva?

Več: Napotki za sklepanje novih prijateljstev.

Več: Zmote in resnice o prijateljstvu odraslih.

Brez izgovorov

Povprečno je potrebnih sedem poizkusov, da se človek za zmeraj odpove tobaku. Dr. Whitsonova pravi: “Samo zato, ker ste v preteklosti poizkusili, še ne pomeni, da niste zmožni prenehati. To pomeni le, da ste bliže času, ko vam bo uspelo.”

Enako velja za vse slabe življenjske navade. Spoznajte, da vam škodijo in se odločite, da jih boste odpravili.

 

Vir: Web MD

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekZmote in resnice o prijateljstvu odraslih
Naslednji članekRevizija osebne rasti in začrtanih ciljev
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.