pogovori v zvezi

Vemo, da je komunikacija ključnega pomena v vseh tipih odnosov. Nenazadnje ne moremo brati misli. Če se ne pogovarjamo o pomembnih temah, ne moremo vedeti, kakšna so stališča in pričakovanja nasprotne osebe. Ne vemo, kaj je v srcu našega partnerja. Pomembni, smiselni pogovori v zvezi so zato pomembni, saj bodo poglobili vaš odnos s partnerjem in ga ohranili zdravega.

Pogovori v zvezi so ključnega pomena

Mnogo parov se znajde pri zakonskih terapevtih in svetovalcih ravno zaradi tega, ker so se med seboj nehali pogovarjati. Drug z drugim ne delijo svojih misli, občutkov in mnenj. Ni jim prijetno, da bi to počeli, pri izpovedovanju pa se ne počutijo varne. V teh primerih so že uspeli zgraditi visoke stene.

Več: Napake v zvezi, ki uničujejo in onesrečujejo.

A ni potrebno, da je tako.

Tukaj je nekaj tem (z nasveti), za katere znani zakonski terapevti pravijo, da se morate o njih z vašim partnerjem nujno pogovarjati.

Potrebe in vloge

V sodobnih intimnih razmerjih se pogosto zgodi, da pari prevzemajo številne vloge. O teh vlogah se je nujno pogovoriti. Eden izmed partnerjev lahko do drugega denimo začne gojiti zamero zaradi vloge, ki jo mora igrati. Če stvar preprosto pometete pod preprogo, lahko te zamere počasi začnejo krhati vaš ljubezenski odnos.

pogovori v zvezi_potrebe
O potrebah in vlogah se je v zvezi nujno pogovoriti.

Pogovorite se lahko o vsem – od tega, kdo je zadolžen za določena hišna opravila, do tega, kdo bo otroka vozil v vrtec in kdo bo plačeval položnice.

Prav tako je zelo pomembno, da se pogovorite o potrebah enega in drugega. Za začetek si lahko pomagate s temi vprašanji:

  • Ali obstaja kaj, česar bi radi od partnerja več?
  • Ali premalo časa preživita skupaj?
  • Ali morda potrebujete več časa zase?

Več: Ljubezen ni dovolj.

Seks in intimnost

Pogovorite se o potrebah, željah in omejitvah, ko gre za področje intime. Morda se vam bo sprva zdelo čudno, nerodno ali celo zastrašujoče, a pogosteje, kot se boste o tem pogovarjali, lažje in bolj zabavno bo.

Začnite se ukvarjati s tem vprašanjem: “Je lahko vaša seksualna intima bolj izpopolnjujoča, če boste poskusili, oziroma raziskali…”

pogovori v zvezi_seks
Pogovorite se o potrebah, željah in omejitvah, ko gre za področje intime.

Ko govorite o seksu, je ključnega pomena, da ste uvidevni in “nežni”. Pomembno je prevzeti mišljenje, da boste dobro stvar poskušali napraviti še boljšo. Četudi s svojim življenjem med rjuhami niste najbolj zadovoljni, poskušajte komunicirati pozitivno. Na primer, namesto da rečete “ne dotikaj se me tam”, raje recite “še posebno mi prija, če se me dotikaš tukaj”.

Denar

Denar je še posebej težka tema med pogovori v zvezi, ker vključuje toliko različnih elementov. Denar predstavlja ljubezen, varnost, prihodnost, stanovanje, enakost ali neenakost, moč in še marsikaj drugega.

Pogovorite se o tem, kdo bo poskrbel za plačevanje položnic, o varčevanju, kupovanju dragih stvari, investiranju, pologih in dvigih iz bančnega računa ipd.

pogovori v zvezi_denar
Pogovori v zvezi se morajo dotikati tudi financ.

Mnogi zakonski terapevti izpostavljajo pomembnost skupnega bančnega računa za poročene pare. Verjamejo, da se na tak način pari še bolj zavežejo drug drugemu na številnih nivojih, vključno s finančnim. Skupen račun zagotavlja odkritosrčnost glede denarja in daje občutek varnosti glede prihodnosti.

Če imajo pari ločene račune, pozornost namenjajo temu, kdo plačuje kaj – na primer, žena plačuje najemnino, mož pa zavarovanje. Na tak način se občutek zavezništva izgubi.

Vajine sanje

Nenehno se razvijate. Del vaše evolucije so tudi vaše sanje, kaj želite doseči in kaj si želite biti. To so pomembni deli vaše osebnosti, ki si zaslužijo, da o njih pogosto spregovorite. Ko spregovorite o vaših sanjah, vas bo lahko partner podprl in spodbujal.

Prav tako je ključnega pomena, da imate s partnerjem skupne sanje. Rast in strast dobivata gorivo v skupnih sanjah in željah in morda boste začeli stagnirati, če jih ne boste raziskali skupaj.

pogovori v zvezi_vajine sanje
Za uspešno zvezo je ključnega pomena, da imata partnerja skupne želje.

Vprašajte se, kaj je tisto, kar bi radi dosegli skupaj. To je lahko na primer ustvarjanje družine, nakup hiše, selitev v drugo mesto, potovanje po Evropi ali začetek skupne podjetniške poti.

Več: 10 dokazanih nasvetov, kako izboljšati vajino zvezo.

Negotovosti

Vsakdo izmed nas ima v glavi zgodbe, ki lahko ogrozijo naše razmerje. To so lahko morda stare zgodbe o izgubi in zapuščanju, ki se ponovno odvijajo v našem trenutnem razmerju v obliki internega dialoga v smislu “nisem dovolj dober.”

pogovori v zvezi_negotovosti
Pogovori v zvezi naj vključujejo razjasnitev strahov, skrbi in negotovosti.

Če boste te zgodbe ignorirali in jih ne boste raziskali, lahko preobremenijo vašega partnerja, zaradi česar se bo oddaljil od vas – še posebno, če v resnici potrebujete le tolažbo. Pogovorite se o vaših strahovih in skrbeh ter o situacijah, ki bi lahko sprožile odvijanje starih zgodb.

Kako komunicirati?

Največji problem, s katerim se pari soočajo v komunikaciji, je pomanjkanje časa. Študije kažejo, da se pari v povprečju drug z drugim iz oči v oči pogovarjajo samo 35 minut. Na teden! Zato si vzemite 10 minut na dan in se s partnerjem pogovorite o zgornjih temah.

Preverite, kaj deluje in kaj ne, kje so potrebne prilagoditve in kje vama gre resnično dobro. Prepoznajte vse, kar je pozitivnega v vašem odnosu in se pogovorite o temah, še preden prerastejo v zamere.

Postavite si pravila, katerih se med pogovori v zvezi ne sme prekršiti. Če se denimo nekdo preveč razburi, prekinite s pogovorom in nadaljujte, ko se strasti pomirijo. Aktivno poslušajte, dajte partnerju vedeti, da je njegovo mnenje pomembno in ne čakajte zgolj na to, da bo prenehal govoriti, da lahko vi pričnete.

Komunikacija je resnično mogočen način, kako obdržati in razvijati povezanost s partnerjem. Vitalnega pomena je, da drug z drugim delite vaša čustva in misli. Prav tako pa je pomembno, da vsak izmed partnerjev zagotovi okolje, ki bo varno, odkrito in sočutno, da do takšne komunikacije sploh lahko pride.

Več: 6 načinov za izboljšanje komunikacije v partnerski zvezi.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?