Kako izboljšati zvezo?
Kako izboljšati zvezo?

Kako izboljšati zvezo?

Kako zadovoljnega se počutite v vašem odnosu, ima veliko opraviti s tem, kako povezanega se počutite s partnerjem. Kako izboljšati zvezo in ustvariti takšno zvezo, ki vam jo bodo zavidali, je torej vprašanje, vredno temeljitega razmisleka in ukrepanja. Raziskave kažejo, da na naše sposobnosti po povezovanju z drugimi (naš stil navezovanja) vplivajo naše izkušnje iz otroštva. Sodeč po Priorju in Glasserju (2006) ima 65 odstotkov otrok brezskrben način navezanosti, preostalih 35 odstotkov pa negotovega. Torej, kako izboljšati zvezo, da bi s tem izboljšali tudi naše življenje nasploh?

1. Utrdita vajino prijateljstvo

Pri odraslem človeku lahko negotovo obliko navezanosti povezujemo z nekaterimi težavami v odnosih kot so ljubosumje, obsesija ter čustvena nihanja. Dobra novica je, da ne glede na vaš trenutni vzorec obnašanja ali razmišljanja lahko postanete bolj gotovi pri navezanosti ter bolj povezani, če razvijate globlje prijateljstvo. Da bi to lahko storila, morata več časa preživeti pri opravljanju stvari, ki jih oba rada počneta. Obenem pa se redno sprašujta, kaj vama je všeč, kaj vama ni, kaj vaju spravlja ob živce, kakšne nove interese imata, saj se ljudje sčasoma spreminjajo.

2. Cenita drug drugega

Pomislite. Ko sta začela hoditi, sta se resnično trudila, da bi navdušila drug drugega. No, ena izmed skrivnosti, kako izboljšati zvezo in kako do dolge izpopolnjujoče ljubezni je, da aktivno cenita drug drugega. Ni potrebno, da skačeta na glavo drug za drugega, a redno se potrudite pokazati partnerju, da ga cenite in imate radi, kar bo naredilo čudež za vajin odnos.

Če ne veste, kje bi začeli, lahko pričnete z dajanjem komplimentov. Povejte ji, da je videti odlično ali pa se ji zahvalite za njene organizacijske sposobnosti, ko vas opomni, da morate poklicati mamo. Edino pravilo je, da resnično mislite, kar rečete.

3. Osredotočita se na sedanjost, da bi si zagotovila prihodnost

Zanimivo, sposobnost pripeljati vaš odnos skozi težke čase ima veliko opraviti s tem, da sta oba na voljo tukaj in zdaj. Na žalost se mnogo parov sčasoma zaradi različnih razlogov oddalji drug od drugega, zaradi česar ne preživi težkih časov. Da bi zgradili trdno razmerje, začnite prepoznavati (namesto ignorirati) običajne trenutke v življenju. Če na primer vaš partner želi z vami deliti nekaj, kar je prebral na spletu, si vzemite minuto in ga poslušajte, četudi samo zamrmrate v odgovor. Morda se sliši čudno, a če zberete dovolj malih stvari, bo vam partner stal ob strani, ko ga boste resnično potrebovali.

4. Ne pačita realnosti

Raziskovalci že dolgo vedo, da se nesrečni pari osredotočajo na negativne stvari v njihovih odnosih. Ena izmed zgodnejših študij, ki sta jo leta 1980 opravila Robinson in Price je ugotovila, da nesrečni pari podcenjujejo pojav veselih dogodkov v odnosu za 50 odstotkov. Tudi Fincham, Beach in Baucom (1987) so ugotovili, da so posamezniki v nesrečnih razmerjih nagnjeni k mnenju, da se njihovi partnerji obnašajo z negativnimi nameni.

Kako izboljšati zvezo? Če se vam zdi, da ste ujeti v rutino takšnega popačenega razmišljanja, se naslednjič, ko boste imeli negativno misel o tem, kar je naredil vaš partner, raje domislite bolj nevtralne razlage za njegova dejanja. Še ena strategija je, da premislite, če bi tudi sebe sodili tako ostro, če bi vloge bile zamenjane. Pogosto se spomnite dobrih časov, ki sta jih preživela skupaj.

5. Delita si moč

Ko moški ni pripravljen deliti moči s svojo partnerico, se bo takšno razmerje uničilo v kar 81 odstotkih primerov, pravi raziskava, ki jo je opravil John Gottman. Oklepanje moči vas bo morda v karieri pripeljalo daleč, a na področju ljubezni vas bo uničilo. Vaša partnerica se bo počutila, kot da njeno mnenje ne šteje in da vam ničesar ne pomeni. Da bi rešili razmerje, morate razviti bolj sprejemljiv pristop, ki vodi do kompromisov. Kako izboljšati zvezo? Za začetek prakticirajte tako, da začnete popuščati pri temah, ki vam niso izjemno pomembne.

6. Poiščita skupne cilje

Študija, ki so jo opravili v sodelovanju z eno izmed britanskih spletnih strani za zmenkarije, je ugotovila, da 13 odstotkov parov več nima enakih ciljev. Takšna situacija predstavlja tikajočo se bombo, saj je raziskava pokazala, da imajo pari, ki si delijo sanje in cilje, dlje trajajoče in bolj zadovoljujoče odnose. Če ste mnenja, da se zadnje čase s partnerjem na tej fronti ne ujameta najbolje, se pomenita o filozofiji življenja. Cilj je, da ugotovita, kaj želita v življenju, kako želita, da se razvija vajin odnos in kaj vam te stvari pomenijo. Poiščita skupne točke in poiščita načine, kako delati na skupnih ciljih.

7. Razumita jezo

Izbruhi jeze so nekaj običajnega tudi v zdravih razmerjih. Zaskrbljeni morate biti, ko jeza postane del vsakdana. Sue Johnson, terapevtka in pionirka na področju terapije, ki se osredotoča na čustva, pravi, da je jeza sekundarna emocija. Druge primarne emocije so žalost, strah pred izgubo in podobno, ki jih lahko najdemo za izraženo jezo.

kako izboljšati zvezo? Razmislite o zadnjem prepiru z vašim partnerjem in uporabite to znanje, da bi resnično razumeli, kaj sta želela sporočiti drug drugemu. Spreglejte jezen ton, s katerim sta se prepirala in videli boste, da imata v razmerju oba potrebe, ki jih je potrebno nasloviti. Na primer, “Si deloholik!” lahko morda v resnici pomeni “Pogrešam te in želim preživeti več časa s tabo.”

8. Prekinita negativne vzorce

Težavna razmerja pogosto sledijo vzorcu zahteva-umik. To pomeni, da je eden izmed partnerjev bolj kritičen in ima velike zahteve, medtem ko se drugi kot odgovor na konflikt umakne ali zapre vase. Douglas Tilley, terapevt, pravi, da je v 85 odstotkih primerov moški tisti, ki se umakne. Razlog je morda biološki – moški kardiovaskularni sistem je bolj dojemljiv za stres, zaradi česar ignoriranje partnerja lahko postane poskus izogibanja neprijetnim občutkom. Da bi prekinila ta negativni vzorec, dajte naslednjič, ko stvari postanejo vroče, partnerju jasno vedeti, kaj se dogaja z vami, tako da mu rečete: “Vidim, da ti je ta tema pomembna. Preveč sem jezen, da bi o tem razpredal zdaj, tako da se o tem pogovoriva kasneje, ko se bova oba umirila.”

9. Osredotočita se na to, kar se da popraviti

Dokler se zaradi prepira ne počutite, kot da ste preživeli čustveni vrtiljak, ga imejte za popravljivega. Ena izmed glavnih tem, ki povzroča napetosti v odnosih, so finance. Študija, ki jo je opravil ekonomist Jay Zagorsky, je ugotovila, da ima 33 odstotkov parov zelo različne poglede na prihodke, premoženje in dolgove. Začetno obdobje skupnega življenja je lahko še posebej stresno zaradi monetarnih skrbi. Da ta problem ne bi ušel izpod kontrole, se s partnerjem usedita in izdelajta celovit načrt, kako upravljati s financami. Vključita vse resurse, ki vama bodo pomagali obdržati se na zeleni veji. Oba morata živeti s to novo ureditvijo ali pa zveza ne bo funkcionirala. Uporabita to metodo tudi pri naslavljanju drugih problemov v življenju, ki so popravljivi.

10. Sprejmita nerešljivo

Na žalost, sodeč po Johnu Gottmanu, ki se ukvarja s preučevanjem razmerij, je 69 odstotkov konfliktov v razmerjih trajnih, kar pomeni, da se vrtijo okrog takšnih tem, ki se pojavljajo ne glede na to, kako dolgo sta že skupaj kot par. Če vidite, da problem prebuja boleča čustva, imate pred nosom takšnega, ki je vztrajen.

Kako izboljšati zvezo? Da te težave ne bi uničile vašega razmerja, morate nasloviti večje probleme, ki ležijo pod njimi. Pogovorita se, kaj vama te stvari pomenijo. Ko govori vaš partner, je vaša naloga, da poslušate. Ne obsojajte in se poskušajte postaviti v njegovo kožo ter poiščite nekaj, kar se vam zdi smiselno. Ko ste na vrsti vi, se vloge obrnejo. Sedaj je partnerjeva naloga takšna, da vas posluša. Počasi se približajte občutljivim temam in se poskušajte strinjati ali ne strinjati ali pa vsak vsaj malo popustita.

 

Vir: Ask Men*Pošiljali vam bomo motivacijske vsebine, vas obveščali o novostih, izdelkih, akcijah in ugodnostih.

Deli
Prejšnji članekPrehrana starostnikov
Naslednji članekMotivacija za hujšanje in zdrav življenjski slog
Nejc je glavni urednik in soustanovitelj medijskega portala Motiviran.si. Kot magister medijskih komunikacij ljubezen do medijskega ustvarjanja združuje z znanji s področja prodaje in digitalnega marketinga. Prepričan je, da nobene sanje niso dovolj velike, da si jih ne bi drznili sanjati.