mateja mazgan

Kdo je Mateja Mazgan?

Prepričana sem, da bom nekoč mamica. A ne takšna, kot je Mateja Mazgan. Ona je namreč super mama. Je zaposlena mama, športnica, glasbenica, popotnica, študentka, jamarka, fotografinja, PR-ovka in še kaj. Pravzaprav skorajda ne bi pričakovali kaj drugače od vnukinje gospe, ki je še pri osemdesetih potovala po Ameriki. 

Mateja se svojemu aktivnemu življenjskemu slogu ni odpovedala zaradi otrok – ravno nasprotno, tudi otroka ves čas vključuje v športne aktivnosti v naravi. Peš, s kolesom, z rukzakom ali pa s super zmogljivim športnim vozičkom. Pri tem ji seveda ob strani stoji tudi partner. Z otroki je prepotovala tudi lep del sveta. Vas zanima, kako ji to uspe?

Intervju, posebej primeren za bodoče mamice, novopečene mamice, izkušene mamice in očke. In stare starše. Skratka vse, ki vas zanima, kako uskladiti vlogo vzgojitelja in ohranjanja življenjskega sloga in aktivnosti, za katere živite. 

Avtor naslovne fotografije je Marko Mavec.

Uvod

Kdo je Mateja Mazgan? Kaj jo navdušuje, ob čem jo spreleti srh, kaj ji požene kri po žilah?

Mateja Mazgan: Mamica, ki je obdržala svoje aktivnosti ne glede na to, da ima sedaj že dva majhna otroka. Prisega na aktiven življenjski stil in v to je že vpeljala svoja otroka. Aktivno zanjo pomeni, da redno zahaja v hribe, peš ali pa z gorskim kolesom. Spremljata jo Suzi in Nej, v nosilkah ali pa v prikolici, ki ga priključi na kolo.

To pa še zdaleč ni vse, saj so skupaj (tudi z očetom) prepotovali že lep del sveta, kar je tudi Matejina največja strast. Poleg omenjenih aktivnosti Matejo spremlja zahtevna služba, v kateri je na novo zaposlena in ji trenutno posveča veliko pozornosti.

Verjame pa v to, da bo kmalu osvojila potrebno znanje in ponovno bo nekaj več časa tudi za ostale aktivnosti, ki so ji ljube. To so poleg pohodništva tudi glasba (igra pri dveh godbah na pihala), študij (končati želi tretji magisterij), jamarstvo (je jamarska reševalka ter piarovka pri Jamarski reševalni službi), turno smučanje, fotografiranje, potopisna predavanja, fotografske razstave itd.

Javnosti si znana po tem, da si kljub materinstvu zaprisežena športnica. Ne samo to, v aktivno življenje in potovanja ves čas vključuješ tudi svoja otroka. Kako ti to uspeva v časovnem, finančnem, energijskem in motivacijskem smislu?

Mateja Mazgan: Bolj kot počneš nekaj, kar te veseli, več volje in energije imaš za to. Včasih sem malo nejevoljna, ko želim še več in mi čas ne dopušča. Energije imam res veliko, motivacije prav tako, problem se pojavi pri času. Veliko časa mi vzame služba, katero sicer opravljam z velikim veseljem.

Bolj kot počneš nekaj, kar te veseli, več volje in energije imaš za to.

Na srečo ostajajo prosti vikendi, seveda pa tudi med tednom ne želim svojega privatnega življenja dati povsem na stran. Vikendi so običajno športno naravnani, prav tako med tednom poskrbim, da uspem po službi kdaj na kolo z otrokoma ali pa sedaj, ko je že prej tema, odteči z vozičkom nekaj kilometrov.

Kritike je ne ustavijo

Si tista mamica, po kateri se jih že veliko ostalih zgleduje, hkrati pa tista mamica, ki jo večina še vedno kritizira. Zakaj misliš, je temu tako?

Mateja Mazgan: Vedno je bila za tem nevoščljivost, saj pravega razloga za kritiko ni. Le zakaj bi nekdo kritiziral mamico, ki se veliko ukvarja s svojima otrokoma ter ob tem ne pozabi na sebe in poskrbi, da uživajo skupaj? Morda se pogosteje kdo vpraša, kje je ati. Res je, da ni strasten športnik, je pa strasten glasbenik. Sama sem v glasbi amaterka, on je profesionalec, a kljub temu je bila glasba tista, ki naju je združila. Tudi glasbo oba prenašava na otroka. Za atija so vikendi običajno glasbeno obarvani, nam pa ostane čas za pohajanje po hribih in seveda za ostale aktivnosti.

Le zakaj bi nekdo kritiziral mamico, ki se veliko ukvarja s svojima otrokoma ter ob tem ne pozabi na sebe in poskrbi, da uživajo skupaj?

mateja-mazgan-debela-peč
Mateja uživa v gorah in v prelepih razgledih. Na fotografiji na Debeli peči v Julijskih Alpah.

Nima časa za izgovore

Čemu se moraš odpovedati za to, da z družino toliko časa preživite v naravi? Jasno je, da je za to potreben čas, za potovanja in izlete pa tudi denar.

Mateja Mazgan: Moraš si postaviti cilje, kaj ti v življenju pomeni več. Že iz otroštva sem močno povezana z naravo in ne znam si zamisliti življenja, da ne bi mogla nekajkrat na teden zbežati v naravo. Ko imaš enkrat cilj in motivacijo za doseči ga, se še zavedaš ne, kdaj je dosežen. Čas pa si moraš prilagoditi. Ko prispem pozno popoldan iz službe, se v vrtec po otroka podam že s kolesom in prikolico ter malico za na pot. In tako se pogosto podamo na kolesarjenje po strmih Pohorskih klancih.

Denar pri mnogih mojih aktivnostih ne igra velike vloge. Ko enkrat poskrbiš, da imaš kolo ter prikolico in pa seveda nosilke za otroke in opremo za v hribe, je strošek le še malica, prevoz in še kakšna malenkost. Za potovanja pa je seveda potrebnega bistveno več denarja. A če se dobro organiziraš, lahko lep del zneska, ki ga potrošiš za potovanje, tudi prislužiš nazaj (pisanje člankov, potopisna predavanja itd.).

mateja-mazgan-kriska-gora
V naravi se lahko oddalji od negativizma, najde mir in si ponovno napolni baterije. Povsod jo spremlja nekdo izmed otrok. Na Kriški gori.

Razliko med tabo in tipično mamico z urnikom in stresnim vsakdanom lahko ocenimo že samo po ogledu tvojih fotografij na Facebooku. Kaj je po tvojem glavni razlog, zakaj večina žensk ne najde načina, kako združiti družino in prosti čas? Kateri so najpogostejši izgovori, ki jih slišiš?

Mateja Mazgan: Izgovorov kar mrgoli. Pri tem je potrebna predvsem volja do nečesa, kar te pač veseli. Vsi vemo, da so otroci naše največje bogastvo in da zanje želimo narediti le najboljše. Ko enkrat otroke navadiš na aktivnosti, predvsem v naravi, in ko vidiš njihov pozitiven odziv, je že to velik razlog za motivacijo za naprej. Verjamem pa, da ima mnogo mamic motivacijo za kakšne druge aktivnosti, ki niso toliko športno naravnane. Pomembno je predvsem, da prosti čas aktivno preživimo s svojimi otroci.

Nosečnost ni bolezen

Že med nosečnostjo si redno zahajala v gore, kolesarila, turno smučala, sup-ala in nekaj časa tudi tekla ter plezala. Hodila si celo v jame. Je po tvojem mnenju in izkušnjah šport med nosečnostjo res priporočljiv in do kakšne mere?

Mateja Mazgan: Brez skrbi, da sem se tudi sama pri zdravniški stroki pozanimala, kaj je smiselno in kaj ne. Odgovor več različnih zdravnikov je bil, da če sem se s športom ukvarjala prej, da ne vidijo razloga, če se dobro počutim, da se ne bi mogla tudi v nosečnosti. Sicer pa vsak sam zase ve, kako kaj počne in do kakšne mere. Nosečnost ni bolezen, le malo drugačno stanje, kateremu pa sem se tudi sama prilagodila do te meje, da je bilo varno za oba.

Nosečnost ni bolezen, le malo drugačno stanje, kateremu pa sem se tudi sama prilagodila do te meje, da je bilo varno za oba.

mateja-mazgan-erjavceva-jama
Med nosečnostjo v Erjavčevi jami.

Pri prvi nosečnosti si bila še dan pred porodom na Peci (2125 m n.v.), tri tedne po porodu pa z malo Suzi že na Uršlji gori (1699 m). Kaj te je gnalo? Ti je telo to res omogočalo brez bolečin in neprijetnosti?

Mateja Mazgan: Sliši se res nenavadno, da si dan pred porodom na vrhu dvatisočaka. Bil je zadnji vrh, za katerega sem rekla, da ga osvojim pred porodom, do katerega ne more avto do mene. A rodila sem tri tedne prej in to dan po vzponu na Peco. Da pa sem bila kmalu po porodu že na Uršlji gori, se bo tudi za marsikoga slišalo zelo nenavadno.

Ker sem bila ves čas fit, sem dan po porodu že bila povsem pri sebi in vedela sem, da bom kmalu ponovno v pogonu. Nabavili smo zelo kvaliteten športni voziček, tako da sem tri tedne po porodu s Suzi z vozičkom že lahko odšla na sprehod do vrha Uršlje gore. Glavni razlog vseh neobičajnih aktivnosti je bilo moje izredno dobro počutje pred in po porodu.

 

Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
Deli
Prejšnji članekTeme, o katerih se morate v zvezi redno pogovarjati
Naslednji članekZnanstvene koristi in nevarnosti soje
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.