Nejc Pongrac
Nejc Pongrac

Kdo je Nejc Pongrac?

Kalistenika sestoji iz različnih vaj, ki se pogosto izvajajo ritmično in brez posebnih aparatov ali opreme. V osnovi gre za treninge z lastno težo. Z njimi povečujemo moč, vzdržljivost in fleksibilnost, obenem pa izboljšujemo tudi psihomotorične sposobnosti, kot so ravnotežje, agilnost in koordinacija. Dvigi – zgibi, potiski in skoki so zgolj nekateri izmed gibov, ki jih izvajajo mojstri te športne discipline. Mednje vsekakor sodi tudi naš tokratni intervjuvanec, športnik, nutricionist, osebni trener, in še bi lahko naštevali, Nejc Pongrac. Da, tudi z vajami z lastno težo je mogoče izklesati telo.

Nejc je ljubitelj športa v vseh pogledih. Sam se poleg kalistenike ukvarja s številnimi športi, poleg tega pa rad spremlja šport tudi kot navijač. Če pogledate njegovo Facebook ali Instagram stran vas bodo navdušili njegovi video posnetki in slike – ženski del populacije seveda slike simpatičnega fanta z izklesanim telesom (žal je že oddan ;), fante pa njegovih neverjetnih, skorajda nepredstavljivih akrobacij. 

Strokovnjak za kalisteniko in zdravo športno prehrano je tudi velik promotor zdravega življenja in gibanja na prostem. Tako je sodeloval v številnih projektih. Eden takšnih je bil na primer projekt Velefit, ki je podpiral vadbo na prostem, posebej kalisteniko, ter promoviral zdrav načina življenja.

Vabljeni k branju. Posebej tisti, ki vas zanima zdrav način življenja in naravno oblikovanje postave, saj je Nejc z nami delil številne koristne nasvete. 

Uvod

Nejc, pozdravljen. Kako si kaj? 

Nejc Pongrac: Pozdravljen Gašper. Dobro sem, pa ti?

Nejc, odlično. Veseli me, da si našel čas za intervju v živo. Uvodoma bi za bralce povedal, da sva se namenoma dobila na meji med ˝Koroško˝ in neformalno Štajersko. 🙂 Predlagam, da kar začneva z intervjujem, saj so bralci zagotovo kot spužve žejni informacij. Zaupaj mi, kdo je Nejc Pongrac v prostem času in poslovno? Kaj ga navdušuje, ob čem ga spreleti srh, kaj mu požene kri po žilah?

Nejc Pongrac: V prostem času je 25-letni Nejc predvsem športnik v dejanskem pomenu besede, saj se rekreativno ukvarja praktično z vsemi večjimi športi. Poslovno pa je predvsem v prvi vrsti osebni trener, nutricionist, svetovalec za športno prehrano, v drugi vrsti pa tudi model v kakšni reklami.

Navdušuje me predvsem šport kot celota in zdrav življenjski slog ter kako biti vrhunski v športu s čim manj poškodbami. Srh me spreleti predvsem ob spoznanju, da je še vedno premalo ljudi ozaveščenih glede zdravega življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Kri mu po žilah poženejo različne stvari – od adrenalinskih – povezane s športom (uspehi športnikov, uspehi njegovih vadečih), in drugo, povezano z življenjem nasploh.

Kalistenika in fitnes

Kaj priporočaš začetniku, ki se želi ukvarjati s kalisteniko ali fitnesom? Kako hitro lahko pričakuje napredek?

Nejc Pongrac: Odgovor na to vprašanje je preprost. Kalistenika ni za vsakogar. V prvi fazi je dobro, če ima posameznik že razvito določeno moč, predvsem pa ne preveliko odvečnih kilogramov. Zato priporočam, da se najprej odločite za fitnes, kjer se boste naučili izvedbo pravilne tehnike in tudi možnost poškodb bo bistveno manjša. Zatem pa se lahko preizkusite tudi v kalisteniki, ki vsekakor ni lahka. Glede napredka lahko rečem, da je ta predvsem odvisen od slehernega posameznika, njegove volje in časa, ki ga bo vložil za doseganje dobrih rezultatov.

Kako je bil videti tvoj trening pred leti in kako je videti danes? Kaj priporočaš v letnem in kaj v zimskem času?

Nejc Pongrac: Pred leti je moj trening izgledal nekako tako: 4 serije po 10 zgibov. Mislil sem si, da sem svetovni rekorder. Z leti in pridobljenimi izkušnjami pa prideš do nivoja, kjer trening izgleda bistveno drugače. Skratka, dandanes, ko opravim trening, se zelo potim od napora, tudi mišice aktiviram na polno, da čutim bolečine (ne tiste, ki vodijo do poškodb). Običajno na trening opravim:

  • 200-300 sklec,
  • 200-300 visečih zgibov na drogu in
  • 200-300 dipsov na paralelnih drogih.

V letnem času priporočam, da izkoristite zunanje športne naprave ali druge objekte ter se gibljete na svežem zraku. V zimskem času, kadar pade temperatura, pa seveda najbolj priporočam obisk v fitnesu. Moram priznati, da ko sem začel svojo športno pot, sem treniral zunaj v vseh razmerah, ne glede na to ali je bilo pozimi zelo mrzlo ali poleti zelo vroče (tega bralcem ne priporočam!).

Kakšne prednosti ima kalistenika pred fitnesom in obratno? Marck Goran Lorencin je nekje zapisal: ˝Vizualnost sledi funkcionalnosti˝… Se s tem strinjaš?

Nejc Pongrac: Vaje z lastno težo ob striktni izvedbi imajo to prednost, da odlično stimulirajo dvig vzdržljivosti in moči. Vaje v fitnesu pa imajo prednost, da so primerne za vsakega posameznika, kjer lahko bistveno bolj kontroliramo tehniko izvedbe samih vaj. Nikoli nisem bil osredotočen na vizualnost. Če izvajamo vaje povsem s pravilno tehniko in ustreznim naporom, ni dvoma, da videz mišic ne bi bil posledica takšnega načina treninga. Z Lorencinom sem glede tega stališča povsem enoten.

 

Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek8 načinov za povečanje samozavesti na delovnem mestu
Naslednji članek7 stopenj Alzheimerjeve bolezni
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.