alzheimerjeva bolezen
alzheimerjeva bolezen

Na današnji dan po vsem svetu posvečamo pozornost ljudem, ki jih je prizadela Alzheimerjeva bolezen, in njihovim sorodnikom. Gre za neozdravljivo bolezen, ki prizadete osebe oropa njihovega spomina in vodi v prezgodnjo smrt. Bolezen lahko napreduje do stopnje, ko se obolela oseba ne spomni več sorodnikov, se ne zna obleči ali pozabi uporabiti toaleto.

Alzheimerjeva bolezen pogosteje prizadene ženske

Alzheimerjeva bolezen je bolezen, pri kateri se z leti uničuje možgansko tkivo. V povprečju ljudje, ki jih prizadene Alzheimerjeva bolezen, živijo še 9 let.

Sprva se oboleli težko spomnijo nedavnih dogodkov, nimajo pa težav pri obujanju spominov izpred več let. Sčasoma pa se intenziteta simptomov, kot so izguba spomina, občutek frustracije, anksioznosti in depresije, fizične dizorientiranosti, fizične slabosti ter težave s komuniciranjem le še slabša.  Zaradi tega ni zmožna več sama poskrbeti zase in je odvisna od svojcev oz. od primernih ustanov.

V nadaljevanju predstavljamo sedem stopenj te krute, neozdravljive bolezni, ki letno v povprečju prizadene enega od osmih ljudi, starih nad 65 let. Upajmo, da bo v prihodnosti to bolezen, za katero bodo znanstveniki našli pojasnilo in zdravilo.

Stopnja 1: Navzven običajno vedenje

Oseba v zgodnji fazi ne kaže nobenih simptomov, ki bi jih lahko bližnji zaznali. Alzheimerjeva bolezen se lahko ugotovi le s pozitronska emisijska tomografija (kratica PET), slikanjem možganov, ki pokaže njihovo delovanje.

Z napredovanjem bolezni skozi naslednjih šest stopenj pa lahko bližnji obolelega opazijo vedno več sprememb v njegovem razmišljanju in dojemanju.

Stopnja 2: Zelo mile spremembe

V tej fazi bližnji večinoma še vedno ne opazijo ničesar nenavadnega v vedenju obolelega. Če sumite na bolezen, bodite pozorni na majhne spremembe, stvari, ki jih ne zaznajo niti zdravniki. To lahko vključuje pozabljanje besed ali izgubo predmetov. Ob diagnozi morate imeti v mislih, da so ti simptomi morda povezani zgolj s procesom staranja in ne pomenijo, da je prisotna Alzheimerjeva bolezen.

Na tej stopnji bolezen ne onemogoča sposobnosti obolelega, da bi samostojno delal in živel.

Stopnja 3: Blag odklon

Na tej stopnji pričnejo sorodniki običajno zaznavati spremembe obolelega. Gre za spremembe v načinu razmišljanja in dojemanja, kot so:

  • pozabi nekaj, kar je ravnokar prebral,

  • vedno znova zastavlja isto vprašanje,

  • ima vedno več težav s planiranjem in organizacijo,

  • se ne more spomniti imena ljudi, ki jih je na novo spoznal.

V tej fazi lahko obolelemu pomagate tako, da ste vi njegov spomin. Poskrbite, da bo plačal račune, si organiziral obiske zdravnika, in podobno. Predlagate lahko tudi, naj se otrese stresa, tako da se upokoji in preda svoje pravne ter finančne zadeve drugim. Njegove živce lahko umirite tudi s pripravo čajev ali kopeli iz zelišč, ki blažijo anksioznost.

Stopnja 4: Zmerni odklon

Med tem obdobjem postanejo težave v razmišljanju in dojemanju, ki ste jih opazili v tretji stopnji, še bolj očitni. Poleg tega se pojavijo nove težave, kot so:

  • pozabi podrobnosti o sebi,

  • ima težave z določanjem datuma in zneska (npr. na položnice),

  • pozabi, kateri mesec ali leto je,

  • ima težave s pripravo obroka ali z njegovim naročanjem z menija.

Obolelemu lahko pomagate z vsakdanjimi opravki in mu zagotovite večjo varnost. Poskrbite, naj preneha voziti avto in prevzemite njegove finance.

Stopnja 5: Zmerno resen odklon

Na tej stopnji lahko oboleli prične izgubljati stik s časom in prostorom. Lahko ima težave s pomnenjem svojega naslova, telefonske številke ali kam je hodil v šolo. Lahko se zmede ob izbiri oblačil glede na dan in letni čas.

Obolelemu lahko pomagate tako, da mu zjutraj pripravite oblačila. Lahko mu pomagate, da se obleče in ohrani občutek neodvisnosti. Če ponavlja isto vprašanje, mu odgovarjajte z enakomernim, pomirjujočim glasom. Lahko, da vprašanje zastavlja bolj zaradi tega, da se prepriča, da ste tam, kot da bi dobil odgovor nanj.

Tudi če se vaš bližnji ne more spomniti dejstev in podrobnosti, lahko še vedno pove zgodbo. Spodbujajte ga, naj v teh časih uporablja svojo domišljijo.

Stopnja 6: Resen odklon

Z napredovanjem Alzheimerjeve bolezni, lahko vaš bližnji prepozna obraze, a pozabi imena. Lahko se tudi zgodi, da neko osebo zamenja za nekoga drugega, kot na primer, da je njegova žena njegova mama. Nastopijo lahko blodnje, kot na primer, da misli, da mora v službo, čeprav je že vrsto let upokojen. V tej fazi oboleli morda potrebuje tudi pomoč v kopalnici.

Kljub temu, da se je bližnjim na tej stopnji zelo težko povezati z obolelim, pa ga lahko vseeno “poiščejo” preko čutov. Številni ljudje z Alzheimerjevo boleznijo namreč zelo radi poslušajo glasbo, gledajo stare fotografije ali pa poslušajo, ko jim nekdo bere.

Stopnja 7: Zelo resen odklon

V zadnji fazi bolezni, izginejo številne osnovne sposobnosti človeka, kot so prehranjevanje, hoja, vstajanje/usedanje, in druge. Obolelemu lahko nudite oporo tako, da mu pomagate pri hranjenju, poskrbite da dovolj pije, da se giblje, kolikor se more. V tej fazi je zelo pomembno, da poskrbite za rehidracijo obolelega, saj sami večinoma ne čutijo več žeje.

 

Vir: Web MD

[contact-form-7 404 "Not Found"]