odplačilo dolgov
odplačilo dolgov

Zadolženost večini predstavlja nočno moro. Dolgovi ljudem preprečujejo, da bi dosegli svoje finančne cilje in so lahko vir stresa, žalosti, ter nenehne zaskrbljenosti glede financ. Na srečo zadolženost ni doživljenjsko stanje. Odplačilo dolgov je lahko – in mora biti – vaša prioriteta.

Dokončno odplačilo dolgov ni nemogoče

Številni ljudje se gibljejo v začaranem krogu zadolženosti, saj ne vedo, kje pričeti. Zastavljajo si vprašanja, kot so: “Kateri dolg je smiselno odplačati najprej? Koliko moram plačati vsak mesec, da se bom dolga znebil? Je minimalni mesečni znesek za odplačilo dolgov dovolj? Kako dolgo bom odplačeval? Bo težko? Čemu vse se bom moral odpovedati?”

Več: Denarni nasvet: 2 najpomembnejši pravili, ki jima je potrebno slediti v svojih 20-ih.

Če ste tudi vi med njimi, sledite naslednjim korakom, ki vam bodo dali prave napotke za dokončno odplačilo dolgov.

1. Analizirajte razloge, zakaj ste se zadolžili 

Tradicionalni nasveti vam narekujejo, da se ne smete spominjati preteklosti. V tem primeru pa je lahko pogled nazaj koristen. Da se bi za vedno znebili dolgov pomeni, da morate spremeniti navade ali situacije, ki so vas vodile v zadolženost.

Vzemite si čas in premislite o tem, kako ste zašli v dolg. Zapišite si tri do pet faktorjev, za katere verjamete, da so prispevali k zadolževanju. Vprašajte se: “Kaj bi lahko naredil drugače?”

Dolg morda ni vaša krivda. Nekateri ljudje se pogosto znajdejo v dolgovih, ker denar posojajo drugim. Pri drugih je lahko kriva trenutna neugodna življenjska situacija.

Na tej točki ni potrebno, da se počutite slabo in se krivite za dolgove. Cilj tega koraka je, da prepoznate tisto, zaradi česar ste v minusu in v naslednjih korakih preprečite, da bi se to v prihodnosti ponovilo. Poleg tega je to dragocena lekcija, ki jo lahko predate svojim otrokom, sorodnikom ali prijateljem.

2. Spremenite slabe zapravljive navade

Večina ljudi si težko prizna, da ima slabe nakupne navade. Vedno najdejo razloge in opravičila, zakaj so kupili/plačali nekaj, kar v resnici ne potrebujejo. Ko pa zapravljive navade ugrejo izpod nadzora in pričnejo najedati vaše finance, pa je čas, da se jih znebite.

Prvi korak je, da identificirate zapravljive navade. To najlažje storite tako, da pričnete slediti vsem svojih odhodkom v zadnjem mesecu. Nato te odhodke porazdelite v kategorije in seštejte vsako izmed njih. To vam omogoča, da natančno določite, kam gre vaš denar.

Ko ste napravili analizo odhodov je čas, da ugotovite, v kateri izmed kategorij zapravite bistveno preveč denarja in uvedete spremembe, ki bodo zmanjšale odhodke. Na primer: če več kot 25 % vašega prihodka zapravite za hrano, je smiselno, da ugotovite, kako boste zmanjšali stroške hrane.

3. Ugotovite, koliko dolga imate

Do sedaj najbrž niste natančno vedeli, koliko ste v resnici zadolženi. Sedaj je čas, da se soočite z realnostjo. Naredite seznam vseh vaših dolgov, minimalnega odplačila, obresti in zneska, ki ga dolgujete.

4. Odločite se, koliko si lahko privoščite odplačati

Če trenutno vsakomesečno odplačujete minimalni možen znesek, vam bo odplačilo dolgov vzelo precej časa. Nekaj let, morda celo nekaj desetletij. Da bi dolgove odplačali v najkrajšem možnem času, boste morali razmisliti o nekoliko višjem znesku odplačila vsaj za enega izmed dolgov.

Za odplačilo dolgov uporabite svoj proračun. Analizirajte svoj mesečni proračun, da ugotovite, koliko ste zmožni mesečno odplačevati. Kot svoj proračun uporabite vse možne vire dohodka, vključno s socialnim varstvom, bonusi, delnicami idr. Od tega odštejte denar, ki ga mesečno potrebujete za preživetje, ostalo pa namenite za odplačilo dolgov.

Dodatno odplačajte, kadarkoli lahko. Več denarja kot lahko daste na stran za odplačilo dolgov, hitreje jih boste odplačali. Bodite kreativni in najdite dodatke vire prihodkov – z zmanjšanjem trenutnih odhodkov in iskanjem novih načinov za povečanje prihodka.

5. Naredite si načrt

Ni potrebno, da je načrt odplačevanja dolgov kompleksen. Vse kar morate narediti je, da svoje dolgove postavite v vrsto glede na nujnost.

Kateri dolg odplačati najprej? Izbrati morate metodo, ki vam bo omogočala, da ostanete motivirani za odplačevanje dolga. Če vam je najpomembnejše, da optimizirate svoja plačila, potem je najboljša metoda odplačevanje večjega dolga. Po drugi strani pa je boljša metoda manjšega dolga, če ste nagnjeni k temu, da vam motivacija upade ob odplačevanju večjega dolga več časa.

Koliko odplačevati? Ko ste določili svojo prioritetno metodo odplačevanja dolga, se odločite, koliko želite odplačevati vsak mesec. Običajno je najboljša metoda takšna, da največji znesek plačujete za enega izmed dolgov, ostale pa odplačujete z minimalnim odplačilom. Ko enkrat odplačate en dolg, pričnite z najvišjim odplačilom odplačevati naslednjega v vrsti.

Kako dolgo bo trajalo? Z načrtom, ki ste si ga pripravili, lahko ocenite, koliko časa vam bo vzelo odplačevanje dolgov. Obstajajo številne metode za kalkuliranje odplačil. A pri računanju upoštevajte, da lahko čas odplačila niha v odvisnosti od višine zneska, s katerim odplačujete dolgove ter od morebitnih dodatnih zadolžitev v času odplačevanja.

Več: Motivacija in denar: Nasveti za ohranjanje motivacije pri doseganju finančnih ciljev.

6. Pričnite odplačevati dolg

Sedaj, ko ste si pripravili načrt in določili mesečni znesek za odplačilo je naslednji korak, da vsak mesec redno odplačujete svoj dolg. Ta del načrta vam bo vzel največ časa – odvisno od višine vašega dolga in višine odplačila, ki ste ga pripravljeni nameniti. Zelo pomemben del odplačevanja dolga je konsistentnost odplačevanja.

Sledite svojemu napredku. Zastavite si vmesne cilje, ki vam bodo omogočali, da ostanete motivirani ves čas odplačevanja. S proslavljanjem majhnih uspehov, kot je na primer odplačilo 25 % ali 50 % dolga se bolje zavedate napredka in lažje ostanete motivirani.

7. Ne zadolžujte se še dodatno

Če se želite znebiti dolga, ne smete več uporabljati kreditnih kartic. Če si med procesom odplačevanja dolga ustvarite nov dolg, bo to le uničilo vaš celoten načrt in motivacijo. To je kot da bi naredili dva koraka naprej in tri nazaj. Z dodatnim zadolževanjem se le potiskate nazaj.

Če menite, da se niste zmožni upreti skušnjavi je najbolje, da ukinete svoje kreditne kartice. Lahko jih tudi začasno zamrznete. Najbolje morda kar dobesedno – tako se boste morali res namučiti, da jo spravite iz leda, ko si jo boste zaželeli uporabiti.

8. Premostite zastoje

Morda ne bo vedno enostavno jadrati na poti do finančne svobode. Vedno se lahko zgodi, da nastopi finančna nuja, ki zahteva, da zmanjšate višino svojega odplačila za nekaj mesecev. Tudi prav. Takoj ko bo mogoče, pa ponovno pričnite odplačevati dolg z višjim zneskom. Premagajte skušnjave, dvome in obupavanje ter pogumno in vztrajno sledite svojemu načrtu odplačila dolgov. Rezultat je vreden truda.

 

Vir: The Balance

[contact-form-7 404 "Not Found"]