denarni nasvet
denarni nasvet

Dvajseta so čas za zabavo. Za vse tiste tipe ljudi, ki so nagnjeni k nepremišljenemu zapravljanju denarja, pa je smiselna vzpostavitev nekaterih enostavnih osnovnih denarnih pravil. Brez dvoma si bodo kasneje, ko bodo finančno svobodni, hvaležni za to odločitev in pravi denarni nasvet v času mladosti. Navajamo dve težki in hitri denarni pravili za vodenje financ, ki jih je napisala najbolje prodajana avtorica za področje osebnih financ, Beth Kobliner. S pisanjem o financah se ukvarja že skoraj tri desetletja. 

Denarni nasvet št. 1: Ne zadolžujte se

Niso vsa posojila slaba. Posojila za študij, hišo ali avto vam lahko na dolgi rok pomagajo pri finančnem napredku in so včasih pač nujna. Kredit na posojilni kartici pa lahko uniči vašo kreditno zmožnost. Vpliva na službo, zavarovanje in stanovanjsko perspektivo za naslednja leta.

Če se zadolžite na kreditni kartici, to pomeni, da morate ob odplačevanju dolga plačati tudi obresti. V primeru, da morate vrniti npr. 18 % obresti izposojenega denarja, to pomeni, da morate odtrgati teh 18 % od svojega  zaslužka. S tem mesečno/letno izgubljate veliko denarja.

V primeru, da pride do nepričakovanega stroška, ki ga ni mogoče pokriti samo s prihranki in morate zato vzeti posojilo, pa upoštevajte denarni nasvet Koblinerejeve in ta dolg čimprej odplačajte. S pomočjo spodnje tabele si lahko preračunate, koliko mesecev bo potrebno odplačevati dolg, ki ste si ga naložili, na podlagi obrestne mere in višine odplačila, ki ste ga zmožni vrniti.

višina mesečnega odplačila dolga
Vir: “Get a Financial Life: Personal Finance in Your Twenties and Thirties”, Beth Kobliner

V primeru, da imate dolg v višini 5.000 € in ste se zavezali, da odplačujete mesečno samo 3 % (torej 150 €) dolga in če je letna obrestna mera na kreditni kartici 14 %, boste dolg odplačevali 43 mesecev. Okoli tri leta in pol torej. Če pa se odločite, da mesečno pokrijte 10 % dolga, boste za odplačilo potrebovali malo manj kot leto dni. Dolg, ki ste si ga naložili, je torej smiselno odplačati v najkrajšem možnem času, saj s tem na dolgi rok izgubite manj zaradi obresti.

Denarni nasvet št. 2: Varčujte za upokojitev

Raziskave kažejo, da milenijci nameravajo kriti svojo upokojitev večinoma iz prihrankov in naložb, vendar jih le 42 % dejansko varčuje za ta namen. Še več, večina jih namerava delati še v času pokoja in si na tak način povečati prihodek. Že res, da je čas upokojitve nepredstavljivo daleč, vendar je edini način, da boste lahko takrat živeli udobno, priprava vnaprej.

Denar lahko naložite v pokojninske sklade. Ni potrebe, da vanje vlagate velike vsote, a le, če boste začeli dovolj zgodaj. Izkoristite tudi varčevalne sisteme, ki jih ponujajo podjetja.

Denarni nasvet za lagodno življenje

Kljub temu, da večina mladostnikov še ne razmišlja o svoji finančni prihodnosti, je najboljši način, da doživite starost finančno preskrbljeni ta, da poskušate pričeti varčevati kar se da zgodaj. Le tako vam ne bo potrebno dajati na stran velikih zneskov.

Pomembno je tudi sprotno varčevanje v smislu preprečevanja zadolževanja za stvari oz. storitve, ki v določenem trenutku niso življenjsko pomembne. Ker si jih ne morete privoščiti plačati z zasluženim/privarčevanim denarjem, predstavljajo na dolgi rok izgubo denarja. Morebitne dolgove, ki nastanejo zaradi nepričakovanih situacij, je potrebno za finančno uspešnost poravnati kar se da hitro. 

 

Vir: Business Insider

[contact-form-7 404 "Not Found"]