motivacija in denar
motivacija in denar

Motivacija in denar gresta pogosto težko z roko v roki. Še posebej za tiste, ki morajo odplačati raznorazne kredite in dolgove. Kako obdržati navdušenje in odločnost na visokem nivoju, medtem ko je vaša finančna neodvisnost komajda vidna na obzorju? Predstavljamo vam nekaj metod, kako ostati na pravi poti, kljub temu da so vaši cilji oddaljeni mesece ali celo leta.

Motivacija in denar

Dva pomembna denarna nasveta, ki ju je priporočljivo upoštevati v svojih 20-ih sta: ne zadolžujte se in varčujte za pokoj. Poznavanje samega sebe je pomembna komponenta finančne motivacije. To lahko pomeni premagati samega sebe z razumevanjem svojih slabosti ali pa vzpodbujati samega sebe k akciji s poznavanjem svojih moči. Ko enkrat veste, kaj deluje za vas, lahko ustvarite načrt za dosego svojih finančnih ciljev, prilagojen vaši osebnosti. Predstavljamo vam nasvete, kako ohraniti motivacijo pri doseganju finančne neodvisnosti, ki vam bodo skupaj s predlogi za finančno svobodo zagotovili uspeh.

Vaše cilje ohranite vidne

Recimo, da je vaš cilj, da se v času pokoja preselite nekam v tople kraje. Vendar pa je celo vaš zgodnji pokoj leta ali desetletja stran. Kako lahko takšen cilj ohranite v ospredju svojih misli? Izkaže se, da obstaja za to več načinov.

Lahko na primer za ohranjevalnik zaslona ali pa za ozadje na računalniku uporabite sliko viseče mreže na plaži. Ali pa si na primer personalizirate kreditno kartico s svojim motivom, ki vas bo spomnil na to, kaj si resnično želite, kadar boste želeli zapraviti denar za kaj nepomembnega. Pomaga celo, če si svoja gesla nastavite tako, da vas spomnijo na vaš cilj – na primer: PenzijaNaKaribih2050.

Najdite načine, kako vgraditi svoj cilj in nagrado v vaš vsakdan in zagotoviti, da bosta motivacija in denar sinhrona.

Prevzemite odgovornost

Javna predstavitev vaših ciljev je lahko odlična strategija, ki vam pomaga ohranjati osredotočenost. Tako vas bodo lahko ljudje vsakič, ko bodo zaznali nevarnost, da bi zašli s svoje poti, opomnili na vaše cilje. Motivacija in denar bosta sedaj poleg v vaših, še v rokah ljudi, ki jim zaupate.

Vendar previdno – svoje cilje delite le z ljudmi, ki vas podpirajo. Drugi bi vas namreč lahko na vaše cilje opominjali v trenutkih vaše šibkosti, kar pa bi vašo motivacijo le zmanjšalo.

Spremenite strategijo

Obstaja le ena pot do bogastva: zapravite manj kot zaslužite. Poznamo dva glavna pristopa za dosego tega cilja. Lahko zmanjšate svoje izdatke ali povečate svoj prihodek. Večina ljudi se vedno nagiba bolj k eni ali drugi strategiji. Najbolj pametno pa je, da premislite o obeh straneh enačbe in ju poskusite optimizirati.

Eden izmed načinov, kako se izogniti izgubi interesa, je periodično spreminjanje vašega fokusa med tema dvema pristopoma. Morda lahko ta mesec porabite za to, da resno analizirate svoje izdatke za špecerijo in najdete načine, kako privarčevati pri nakupih, ob tem pa vseeno kvalitetno jesti. Nato pa lahko naslednji mesec pregledate svojo garderobo ali garažo in poiščete stvari, ki jih ne potrebujete več, ter jih prodate. Spet naslednji mesec lahko v službi naberete nekaj nadur. Idej je veliko, najdite najboljšo zase.

Proslavite uspeh

Pretvorba dolgoročnih ciljev v kratkoročne vam lahko da občutek nuje, ki vam pomaga ohranjati motivacijo. Na primer: odplačevati dolg v vrednosti 50.000 € se je težko, skorajda nemogoče veseliti. Tudi če vam uspe odplačati nekaj sto dodatnih evrov, nimate občutka, da bi bili kaj bliže uspehu. Recimo, da si postavite mesečni cilj odplačati vsaj eno dodatno odplačilo v vrednosti vsaj 200 €. Nenadoma imate občutek, kot da ste dejansko dosegli nekaj, ko odplačate točno takšen znesek, ki ste si ga postavili. Isti denar, drugačna perspektiva, več motivacije.

Ko enkrat dosežete svoj kratkoročni cilj meseca, lahko razmislite o nagradi. Vendar pa je pri tem pomembno, da za nagrado ne posežete po bančnem računu. Nagrada mora biti nekaj, kar je zastonj ali skoraj zastonj, pa vas kljub temu motivira. Na primer: če so vaše sanje pokoj na nekem tropskem otočku, potem je lahko vaša nagrada za kratkoročen uspeh preživljanje časa ob gledanju nepremičnin in kalkuliranje življenjskih stroškov na tej lokaciji. Lahko pa se namesto vsak mesec sproti nagradite po recimo šestih mesecih truda z nečim  posebnim.

Vzemite si odmor

Ni potrebno, da vsako minuto vsakega dne porabite za obsesijo glede svojih ciljev in financ. Včasih je najboljša nagrada, ki si jo lahko podarite, da si vzamete odmor. Recimo, da vam je uspelo šest mesecev odplačevati dodatne zneske, ki ste si jih zastavili. Vzemite si naslednji mesec odmor in dajte možgane na pavzo. Porabite denar, ki bi ga sicer porabili, da bi si nekaj kupili ali pa posežite po prihrankih. Morda lahko prost mesec pomeni, da enostavno prenehate razmišljati o prihrankih in preživite nekaj časa ob bazeni in dobri knjigi. Navsezadnje je poletje!

Včasih vam lahko odmor omogoči prostor za ovrednotenje svojih ciljev. Morda vam bo v ospredje prišel drug cilj in boste pričeli postavljati drugačne prioritete, da bi ga osvojili. Ali pa boste zaradi jeze nad pomanjkanjem napredka pri zastavljanju svojega originalnega cilja pridobili novo vnemo, ko bo odmora konec. Odmor vam lahko pomaga tudi zamenjati strategije, s tem, ko si daste čas za premislek.

 

Vir: Get Rich Slowly

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Deli
Prejšnji članekMotivacija in čustva
Naslednji članekAli obstaja netoleranca na živila in kateri testi so najboljši?
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.