Ljubezen do športa in motivacija

Te je doletel kdaj občutek, ko si razmišljal, da bi enostavno odnehal, ali nisi videl več smisla v tem, kar delaš?

Nejc Pongrac: Zelo redko kdaj me doleti občutek, da bi popustil pri športu. Preprosto imam šport preveč rad, da v njem ne bi videl smisla. Priporočam vam, da če niste 100 % osredotočeni in motivirani za trening, ki sledi, ga raje izpustite oz. opravite lažjo verzijo. Posledica zmanjšanega fokusa pri izvajanju vaj lahko vodi tudi do samih poškodb, ki pa si jih nobeden ne želi.

Glede na to, da imaš certifikat fitnes trenerja in nutricista, predvsem pa praktične izkušnje, mi lahko zaupaš, kaj te pri svojih klientih najbolj pozitivno preseneti? Na kakšen način motiviraš in pristopiš, da oseba, ko jo treniraš, odnese čim več od tvojih nasvetov.

Nejc Pongrac: Predvsem me pri mojih varovancih pogosto preseneti njihova želja in zagnanost. Včasih celo presežejo moja pričakovanja! Motivacija z moje strani je pogosto v obliki kakšnega stavka, ki vadečega spodbudi, da pokaže več, kot misli, da je sposoben. Klasika je naprimer: ˝Ne boš se pustil, da te punca šola˝ in

Poletje se bliža in vem, da si zmožna več, saj v takem tempu ne bova dosegla želenega cilja.

Kako najdeš čas v svojem tempiranem urniku za vse aktivnosti? Uporabljaš kakšno metodo gospodarjenja s časom v pisni obliki, ali imaš vse urnike oz. planer v glavi?

Nejc Pongrac: Lahko rečem, da imam trenutno še vse v glavi, saj večino časa razmišljam o tem, kaj imam ta dan/teden v planu. Vendarle pa bom moral sčasoma poseči tudi po alternativi, da si bom določene aktivnosti moral beležiti še v pregledni elektronski obliki.

Poleg športnih dejavnosti, še obstajajo druge stvari v življenju, ki te veselijo? Te punca spodbuja pri tem, kar počneš?

Nejc Pongrac: Predvsem me veseli druženje s prijatelji. Ne branim se dati vseh štirih od sebe, kar pa me doleti zelo redko zaradi mojega natrpanega urnika. Naj omenim, da sem ljubitelj vseh športov, nekatere pa tudi redno spremljam. Občasno preberem tudi kakšen strokovni športni članek ali knjigo. Punca ima za mojo strast do športa razumevanje in me spodbuja, vsekakor pa mi je ona na prvem mestu.

Trening in prehrana

Bralce zagotovo zanima, kakšen odnos imaš do aerobne vadbe. Glede na to, da imaš zelo nizek odstotek maščobe, jo skoraj zagotovo tudi izvajaš.

Nejc Pongrac: Aerobno vadbo zame predstavljajo kar moji treningi. Kardia kot takega klasičnega iz slikanic praktično sploh ne izvajam. Dvakrat tedensko izvedem kombiniran trening, ki vključuje celo telo (tukaj se najdejo tudi šprinti, kjer zna pulz zelo poskočiti). Enkrat tedensko pa izvajam trening z lastno težo v krožni izvedbi s čim več ponovitvami (pazi: pravilna tehnika je izredno pomembna!). Kar se tiče maščobnega deleža, se mi ta vedno giblje okoli 8,2 odstotka. Predvsem je za nizek delež maščobe odvisna sama prehrana.

Si tekom svoje kariere veliko prebiral članke ali knjige o športu in prehrani? Katere dodatke k prehrani je smiselno vključiti v svoj arsenal? Kaj praviš na osnovne tri telesne tipe in metabolizem, povezan z njimi?

Nejc Pongrac: Omenim naj, da bolj kot same knjige, sem prebiral predvsem strokovne športne članke. Seveda pa sem tudi preučil nekaj knjig iz področja fitnesa in prehrane. To je bilo tudi obvezno čtivo za pridobitev naziva fitnes trenerja in prehranskega svetovalca (nutricista). Uporabo prehranskih dodatkov bom razčlenil na sledeč način:

  • Začetniki naj uporabljajo: proteine, aminokisline, omega 3 maščobne kisline ter vitamine in minerale,

  • Za naprednejše športnike pa poleg navedenih dopolnil priporočam še: glutamin, izotonični napitek, ter koencim Q10.

Kar se tiče metabolizma, lahko rečemo, da je ta prirojen. Pa naštejmo 3 telesne tipe in jih na kratko opišimo:

  • EKTOMORF: najtežje pridobiva mišično maso in ima hiter metabolizem,

  • MEZOMORF: tipična atletska postava in ni jim težko pridobiti mišične mase,

  • ENDOMORF: težko izgubi kilograme in lahko pridobiva na teži, saj je metabolizem upočasnjen (paziti mora pri vnosu OH)

Lahko rečem, da če so dovoljeni mešani tipi, sam spadam med ekto-mezomorfa.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek8 načinov za povečanje samozavesti na delovnem mestu
Naslednji članek7 stopenj Alzheimerjeve bolezni
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.