nazaj v šolo
nazaj v šolo

Poletne aktivnosti se umirjajo, dnevi se krajšajo in jesenska oblačila počasi zopet dobivajo mesto v garderobnih omarah. Bliža se september in čas, ko bo potrebno nazaj v šolo. Čas, ko se prične novo šolsko leto.

Nazaj v šolo

Večina otrok je navdušenih nad pričetkom novega šolskega leta, saj se veselijo vnovičnega srečanja s sošolci in prijatelji, spoznavanja novih ljudi ter učenja novih stvari. Pri nekaterih otrocih pa ravno ta čas prinese v njihovo življenje anksioznost in stres.

Ne glede na to, kako vaš otrok dojema prehod nazaj v šolo, je tukaj nekaj koristnih nasvetov, kako ga uspešno pripraviti na novo šolsko leto.

Znova uvedite urnik

Počitnice so za otroke pogosto v znamenju poznih noči, lenih juter in nestrukturiranega časa. To je sicer res odličen način za okrevanje od stresa, ki ga prinaša šola, a je lahko za otroke prehod nazaj na zgodnje vstajanje in stukturiran urnik naporen in predstavlja velik izziv.

V pomoč vam bo, če svojega otroka pričnete navajati na šolski urnik že teden ali dva preden se prične šola. Na primer: če gre vaš otrok med šolskim letom običajno v posteljo okoli 21. ure, ga pričnite teden pred koncem počitnic zopet navajati na to uro. Zjutraj sicer ni potrebe, da ga zbudite prezgodaj, a poskrbite, da ne bo spal dlje, kot do 8. ure. Uvedba spalne rutine teden pred pričetkom šole jim bo pomagala, da se njihovo telo naravna nazaj na biološko spalno uro. Tako bodo njihova, predvsem pa vaša jutra s pričetkom šole manj naporna.

Peljite otroke “nazaj v šolo” nakupih

Da bi se izognili tipičnim družinskim prepirom v avtu in v trgovinah, gneči in ostalim neprijetnostim, povezanim z nakupovanjem, se večina staršev kar sama odpravi po šolske potrebščine za svojega otroka. A če otroka vzamete s seboj, ima to številne prednosti.

  1. Otroci so del izbire šolskih potrebščin. Izberejo lahko tiste, ki so jim resnično všeč. Tako boste zagotovili, da bo otrok ta pripomoček z veseljem tudi uporabljal in zanj skrbel tekom šolskega leta.

  2. Otroci spoznavajo različne šolske potrebščine. Z vašo pomočjo bodo lažje razumeli, kaj vse potrebujejo, da bi bili v šoli uspešni. Morda jih bodo zanimale tudi potrebščine, primerne za višje razrede in boste v njih zanetili motivacijo, da se jih čimprej naučijo uporabljati.

Pazite, da ne boste otroku kupili vsega, kar si zamisli. Takšno vedenje mu le preprečuje uspeh.

Z otroki se pogovorite o pričakovanjih

Novo šolsko leto prinaša nova navdušenja in nove izzive. V pomoč vam bo, če se s svojim otrokom usedeta in pogovorita o uspehu lanskega šolskega leta in o pričakovanjih za novo. Pogovor lahko vključuje teme, kot so čas za spanje, jutranja rutina, akademski cilji, vedenje v šoli in šolskih obveznostih izven pouka.

Namesto, da bi razlagali samo svoja pričakovanja, otroka vzpodbujajte, naj bo del pogovora, naj poda svoje mnenje in svoja pričakovanja. Gre za čustveno vzgojo, ki otroku pomaga pri razvoju neodvisnosti, sposobnosti sprejemanja odločitev in reševanja težav. Seveda boste imeli kot starš zadnjo besedo, a  tako otroku omogočite, da je del pogovora in da ima svoj glas.

Pripravite se za izzive

Ne glede na to, ali ste se pred kratkim preselili, ali pa se vaš otrok le prestavlja v drugo šolo, se pripravite na izzive. Vprašajte svoje otroka, če želi na obhod po novi šoli ali se srečati s šolskim svetovalcem oz. pedagogom. To lahko otroku pomaga pri zmanjševanju anksioznosti zaradi neznanega.

Kolikor je še ostalo prostih dni, lahko otroka tudi vzpodbujate, naj se vključi v družabne aktivnosti s svojimi (novimi) sošolci.

 

Vir: Good Therapy

[contact-form-7 404 "Not Found"]