Tekmovanja

Kako se pripravljaš na same tekme? Imaš kakšen trik, da se primerno soočiš s pritiskom? Kako pomembna je psiha, ko se odloča o zmagovalcih?

Tadej Grilc: Tekme zame predstavljajo isti izziv kot težji treningi. Pred začetku tekme v glavi premislim celoten potek in si vizualiziram celotno pot in njene posebnosti. Psihološki vidik je pri športnikih zelo pomemben. Predvsem ko se odloča o zmagovalcih, ne moremo mimo dejstva, da moraš najprej premagati samega sebe in bolečino, ki jo doživljaš med samim tekom.

Se tekači na tekmovanjih tudi kaj verbalno bodete med sabo ali prepustite, da o zmagovalcu odloča samo tek?

Tadej Grilc: Tekmovanja so kot živi organizem. Včasih se dogajajo čudne stvari, kjer tekači med seboj tudi verbalno obračunavajo. Sam skušam biti čim bolj čustveno inteligenten in na verbalne napade odgovarjati z mero sarkazma ali preprosto molčati. Vse skupaj je odvisno, kakšen je predmet napete razprave. Naj povem, da se na koncu iz samih rezultatov na tekmi vidi, kdo izmed tekačev je psiho-fizično najbolj pripravljen.

Tadej Grilc_maraton državnosti
Osvojeno 1. mesto na maratonu državnosti leta 2014

Prihodnost teka

Usain Bolt se je z velikih odrov poslovil z bronasto medaljo. Mnogi pravijo, da bi se moral posloviti prej, ko je bil na vrhuncu. Kako gledaš na vse skupaj?

Tadej Grilc: Mene ne moti, s katero medaljo se je upokojil. Mirne vesti lahko povem, da je Usain Bolt definitivno največji šprinter vseh časov.

Oči so zdaj uprte v Wayda van Niekerka. Edinega človeka v zgodovini, ki se je na 100 metrov spustil pod 10 sekund, na 200 metrov pod 20, na 300 metrov pod 31 in na 400 metrov pod 44. V katero smer gre po tvojem tek? Kaj sploh lahko še vidimo, česar še nismo?

Tadej Grilc: Mislim, da čas Wayda van Niekerka šele prihaja in bo dobra nadomestitev Bolta. Wade deluje zelo stabilno in skoncentrirano napram Bolt-u, ki je v veliki meri zabavljač. Usmeritev sodobnega teka na dolge proge v največji meri diktirajo Afričani (Kenijci in Etiopijci). V šprinterskih disciplinah prevladujejo Američani, tako da za nas Evropejce ostane prav malo prostora za dokazovanje. Žal nisem Orakel iz Delfi, da bi lahko predvideval, kakšna bo prihodnost tekaškega športa. Želim pa seveda, da se bo razvijal še najprej.

Kaj pa Slovenci? Je med mladimi obrazi kakšen, ki mu napoveduješ svetlo tekaško prihodnost?

Tadej Grilc: Slovenska atletika je v mlajših selekcijah zelo obetavna. Imamo kar nekaj finalistov v vseh disciplinah. Žal pa se zalomi pri prehodu iz mlajših selekcij v člansko atletiko. Razloga za to žal ne znam povsem pojasniti. Pri sebi pa si mislim, da ni dovolj finančnega posluha za posamezne atlete. Svetlo prihodnost napovedujem svojemu bratrancu Mitji Kordežu, saj je letos zasedel 8. mesto na svetovnem prvenstvu na teku na 200 m.

Slovenska atletika je v mlajših selekcijah zelo obetavna.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek5 stvari, ki jih je potrebno vedeti, preden zaženete svoje podjetje
Naslednji članek5 resnic o škodljivosti rdečega mesa
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.