tadej grilc

Kdo je Tadej Grilc?

Tadej Grilc je 27-letni mladenič, kateremu srce močno bije za tekaški šport. Njegovi začetki športne kariere segajo v čas osnovnošolskih klopi. Prvo tekmovanje, ki se ga je udeležil, je bilo na osnovni šoli Koroški Jeklarji na Ravnah na Koroškem, kjer je zasedel 3. mesto na teku na 1000 metrov. Po športnem dogodku je bil povabljen v Koroški atletski klub s strani trenerja Robija Brezovnika. Omenjenega trenerja sem imel čast spoznati tudi sam, saj sem se za kratek čas preizkusil v atletiki.

Tadej je s pomočjo športnega mentorstva prišel do točke, kjer so opazili njegov potencial in se je že v roku enega leta v atletskem klubu prelevil iz pionirja v mlajšega člana. Sledili so predvsem treningi za specializacijo na srednje in dolge proge.

V pionirski do članski kategoriji je Tadej zastopal atletski klub in osvojil okoli 30 medalj na državnih prvenstvih. V tem obdobju je tudi šestkrat zastopal državno reprezentanco. Vsako leto se udeleži Ljubljanskega maratona in kot njegov največji uspeh na tem teku se šteje 3. mesto na polmaratonu. Tudi morje mu letos ni ušlo, saj je na Istrskem maratonu kot prvi Slovenec pritekel v cilj – zasedel je drugo mesto.

Uvod

Pozdravljen Tadej. Kako si kaj in zakaj sva si naročila bananin sadni sok? 😀

Tadej Grilc: Lep pozdrav Gašper. Kaj bo dobrega? Ja dober sok za regeneracijo je, a ne? 😀

Greva k resnejšim temam. Kaj trenutno počneš? Slišal sem, da si začel hoditi redno v službo. Kako sedaj službene obveznosti vplivajo nate, glede na to, da imaš na razpolago bistveno manj časa za treninge in ostale aktivnosti?

Tadej Grilc: Za večino športnikov v Sloveniji je neizogibno dejstvo, da morajo poleg športa hoditi tudi v službo. Trenutno sem zaposlen v podjetju SIJ Metal Ravne v oddelku kontrole kakovosti. Zaradi tega v dopoldanskem času treningi žal odpadejo. Sam pri sebi opažam tudi slabšo regeneracijo kot sem jo imel prej, saj sem pri delu konstantno na nogah.

Zagotovo imaš še kakšen hobi, ki te razveseljuje, mar ne? Kaj pa ljubezensko življenje? Katera je tista, ki ti krajša noči? Morda je ona kriva za slabšo regeneracijo. 🙂

Tadej Grilc: V prostem času zelo rad gledam razne serije, predvsem pa priljubljeno Game of Thrones. Tudi za kakšno kavico s prijatelji se vedno najde čas. Ena izmed strasti je tudi spremljanje in gledanje nogometa. Sem navijač Barcelone in Ravenskega fužinarja, kjer igra tudi moj brat Jani. Kar se pa tiče ljubezenskega razmerja, imam punco Nežo, ki je, glej ga zlomka, bodoča fizioterapevtka. Tako da mi športne masaže zagotovo ne uidejo.

Ljubezen do teka

Postal si tudi učitelj teka. Koga imaš trenutno pod svojim okriljem? Kdaj si potem vzameš čas še za svoj trening in kako pogosto ga izvajaš? Je počitek sestavni del tvojega življenja?

Tadej Grilc: Po službi se odpravim na stadion, kjer mlajšo selekcijo poučujem prvih atletskih korakov. Drugi sklop šole teka pa opravim pri rekreativni skupini v bližnjem parku, v kateri beležimo okoli 25-30 tekačic. Po opravljenem učnem procesu pa seveda sledi še moj trening. Preden sem hodil v službo, sem treniral tudi do 12-krat tedensko, sedaj pa opravim 6-7 treningov tedensko. Trenutno pretečem okoli 100-120 km/teden. Naj omenim še, da poizkušam imeti vsaj en dan na teden prost za počitek. Ostalih posebnih vaj ne izvajam, zgolj tečem.

Da se dotakneva še temne plati športa. Lahko opišeš, kakšne poškodbe so te doletele tekom tvoje kariere?

Tadej Grilc: Poškodb je bilo kar nekaj. Ob začetkih kariere sem doživel več manjših poškodb ter eno dolgotrajno na kolenu leta 2009. Nato so se stvari malo umirile, a ni bilo dolgo, ko sem doživel poškodbo, ki me je onesposobila za pet mesecev.

Najhujša poškodba, ki me je doletela, pa je bila posledica odluščenega hrustanca v kolenu. Bolečine so trajale leto dni, a sem vseeno treniral na polno. To se mi je nato maščevalo in moral sem na operacijo kolena. Prav tako sem bil operiran na očesu in sem bil od športa odsoten celo leto. Leto 2013 je bilo tako v znamenju mirovanja in rehabilitacije.

Tadej Grilc_operacija kolena
Tadej po operaciji kolena.

Bralce zagotovo zanima, kakšne so tvoje prehranske navade. Ali se prehranjuješ z vitaminom D, da si tako rjave polti? 🙂

Tadej Grilc: Zagotovo je D vitamin zelo pomemben. Brezplačno se ga dobi, če vstanete iz kavča in se sprehodite do balkonskih vrat ter jih odprete. 😀 Kar se pa tiče obrokov – imam tri na dan. Za boljšo regeneracijo uporabljam tudi dodatke po treningu. Priznam, da je prehrana moja šibka točka.

Zagotovo je D vitamin zelo pomemben. Brezplačno se ga dobi, če vstanete iz kavča in se sprehodite do balkonskih vrat ter jih odprete. 😀

Kaj šteješ za svoj največji uspeh?

Tadej Grilc: Kot prvi največji uspeh lahko štejem uvrstitev na Evropsko prvenstvo v krosu in mnogoboj reprezentanc v osrednji Evropi (nastopajoči iz držav: Avstrija, Madžarska, Slovaška, Češka, Srbija, Hrvaška …), kjer sem osvojil 4. mesto v teku na 1500 m.

Za svoj drugi največji uspeh pa lahko rečem, da sem ga doživel na Dunaju, kjer sem postavil državni rekord v maratonu (v kategoriji do 23 let) s časom 2:39 h.

Koliko tvoje hitrosti in vzdržljivosti je naravna danost in koliko stvar treninga? Zaupaj mi še, koliko je najmanj znašal tvoj srčni utrip v mirovanju in do kam se pri teku povzpe, ko si najbolj utrujen?

Tadej Grilc: Približno lahko ocenim, da je pri meni naravna danost za hitrost in vzdržljivost okoli 30 %, preostali odstotki v obliki 70 % pa bazirajo na podlagi delavnosti oz. treniranja. Nikoli se nisem pretirano oziral na svoj srčni utrip, tako da na to vprašanje lahko odgovorim v stilu, da srčni utrip zame ni nikoli igral pretirane vloge.

 

Odklikaj spodaj na 2. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članek5 stvari, ki jih je potrebno vedeti, preden zaženete svoje podjetje
Naslednji članek5 resnic o škodljivosti rdečega mesa
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.