saša in jure vetter

Kdo sta Saša in Jure Vetter?

Saša in Jure Vetter sta izredno zanimiv, zagnan in motiviran par in sta zgled sodelovanja ter opore v sreči in nesreči. Njuna zgodba je polna vzponov, še več pa padcev. Ti so ju po njunih besedah pravzaprav “odrešili” povprečnega življenja in jima odprli nove možnosti.

Po hudi prometni nesreči, ki je Jureta začasna prikovala na bolniško posteljo in kasneje še na invalidski voziček ter dolgo rehabilitacijo, sta se bila z majhnim otrokom in nosečo Sašo zaradi izgube službe obeh primorana preseliti k Juretovim staršem na Koroško. Tam se je prvič porodila želja po gostinskem lokalu v opuščenih prostorih nekdanje pošte. 

Pa je šla Saša v akcijo. Prodala sta stanovanje, avto in si nekaj denarja sposodila še pri starših. Obnovila sta prostor in kljub hudi prekoračitvi predvidenega investicijskega vložka pogumno odprla vrata prvemu burger housu na Koroškem. Lokal trenutno daje zaslužek 12 ljudem, pri nabavi sestavin pa uspešno sodelujejo pretežno z lokalnimi dobavitelji. Pravita, da se lahko njuni burgerji kosajo z najboljšimi v Sloveniji in onkraj luže. Ne verjamete? Vabljeni, da obiščete Punkt v Kotljah. 


Uvod

Kdo sta Saša in Jure v prostem času in poslovno? Kaj ju navdušuje, ob čem ju spreleti srh, kaj jima požene kri po žilah?

Saša in Jure Vetter: Saša in Jure sta čisto navaden par, ki imata rada druženje ob pivu. Saša rada raziskuje in bere kuharske knjige, Jure pa se v prostem času zanima za starine in predelave avtomobilov. Poslovno Jure skrbi za nabavo v strežbi in v pošti, Saša pa skrbi za organizacijo dela, tako v strežbi kot v kuhinji, in vodi dela v kuhinji.

Juretu požene kri po žilah kak stari avtomobil, ki je predelan, Saša pa se navdušuje nad dobro hrano. Sašo spreleti srh ob umazani in neurejeni kuhinji, Jureta pa spreleti srh, če kdo vozi čez črto na cesti.

Vajina življenjska zgodba je nadvse zanimiva in polna padcev. Najprej prometna nesreča, v kateri je bil Jure hudo poškodovan, Saša pa visoko noseča. Ob Sašini drugi nosečnosti sta oba izgubila službi in kot štiričlanska družina ste se bili zaradi finančne stiske primorani preseliti k Juretovim staršem na Koroško, kjer ste vsi skupaj bivali v Juretovi otroški sobici. Kako na te dogodke gledata sedaj, ko sta si finančno opomogla, imata stabilno življenje in ko živita svoje sanje?

Saša in Jure Vetter: Če pogledava nazaj, imava prijetne občutke. Sicer nama ni bilo lahko, saj ko si primoran iti nazaj v hišo staršev, imaš rahlo negativno mnenje o sebi, da ti ni uspelo, ampak veš pa načeloma, da so padci potrebni, da ponovno vstaneš.

Padci so potrebni, da ponovno vstaneš.

Finančno še vedno nisva na takem mestu kot bi si želela biti, saj imava v ozadju veliko finančno breme, želiva pa si, da bi s pomočjo uspešnega lokala tudi to popravila in v roku 10-ih let zaživela v svojem in ne najetem stanovanju.

Punkt

Srečen konec vajine zgodbe je, da sta ponosna lastnika lokala Punkt v Kotljah, ki je znan po vrhunskih burgerjih in odličnih butičnih pivih mikropivovarjev. V ponudbi pa imate tudi sendviče, malice in sladice, med katerimi zagotovo izstopa šmorn. Najprej nam zaupajta, od kje tako drzna ideja za burger house na Koroškem?

Saša in Jure Vetter: To je Koroška potrebovala. Zelo zanimivo je, ko spremljam Koroško s turističnega in gostinskega vidika. Imajo nekaj gostinske ponudbe, ki je zelo zastarela. Kot da ne bi hoteli stopiti v korak s časom. Koroška je dežela doživetij in škoda je, da se Korošci tega ne zavedajo v tem smislu, da bi razvijali turistične produkte.

Koroška je dežela doživetij in škoda je, da se Korošci tega ne zavedajo v tem smislu, da bi razvijali turistične produkte.

Pa ne govorim o športnem turizmu. Športni turizem je edino, kar se trudijo ponujati, pa nimajo prave strategije. Ideja ob odprtju burger hiše je bila drzna, saj res ni bilo občutka, da lahko nekaj takega stoji in uspešno deluje na Koroškem. Vendar sva s tem pokazala, da je tudi Koroška potrebna in željna razvoja na boljše.

saša in jure_ponudba sladic
Ponudba odločnih sladic v Punktu.

Sta šla v ta projekt samozavestno ali sta sprva tudi vidva dvomila v uspeh? Naj povem, da je Kotlje majhno naselje na Koroškem, ki je med Korošci znano po veselem pustovanju, sicer pa je to rodno mesto znanega slovenskega pisatelja, Lovra Kuharja (Prežihov Voranc).

Saša in Jure Vetter: Že od samega začetka sva vedela, kaj hočeva in sva vedela, da bo lokal uspešen. V bistvu nisva imela druge možnosti. Kotlje so odlična majhna vasica za uspeh. Zakaj? Ker so ravno na pol poti v Ravne in v Slovenj Gradec. Kot Ljubljančanka zelo razočarano spremljam, kako se vsaka občina drži zase in se občine med seboj zelo razdružujejo. Res je škoda, saj je Koroška majhna in bi potrebovala združevanje, če bi hotela postati nekaj več.

Res je škoda, saj je Koroška majhna in bi potrebovala združevanje, če bi hotela postati nekaj več.

Vsaka občina gleda preveč ozko, namesto da bi gledala širše in delala v dobrobit celotne Koroške, ne pa samo v dobrobit občine. Ravno zato so Kotlje idealne. So načeloma na nikogaršnji zemlji, kar pomeni, da sem prihajajo iz Slovenj Gradca in iz Raven. Pa seveda tudi od drugod, vendar imamo tekom tedna pretežno lokalne goste.

 

Odklikaj na 2. stran intervjuja…

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

1
2
3
Deli
Prejšnji članekKaj tvori navado – motivacija ali samodisciplina?
Naslednji članek5 smrtonosnih prepričanj, ki vam preprečujejo zaslužek
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.