Na športni aplikaciji Strava spremljam tvoje treninge sedaj že nekaj časa. Zato me tudi zanima, ali lahko še bralcem zaupaš, koliko kilometrov prekolesariš tedensko in na letnem nivoju? Kateri odsek proge ti bolj leži: dvig ali spust, ter zakaj?

Rok Naglič: Tedensko prevozim okoli 200 kilometrov (veliko je višinskih metrov). Letno pa se nabere okoli 8-10 tisoč kilometrov. Predvsem mi ležijo strmi vzponi.

Da se dotakneva še temne plati športa, bi te vprašal še, če je kdaj prišlo do kakšne resne poškodbe in kako je potekala rehabilitacija? Koliko časa potrebuje športnik, da pride spet do nivoja, na katerem je bil pred poškodbo?

Rok Naglič: V bistvu so bile edine poškodbe, ki sem jih doživel na tekmah in treningih, modrice. To ni tako zelo hudo, saj si že po 14 dneh spet nazaj, kot da se ni kaj zgodilo.

Lahko pa vam zaupam, da resne poškodbe nisem utrpel na kolesu, ampak med tekom. Ker nisem bil vajen težkih tekaških treningov, sem na enem izmed njih utrpel poškodbo kolenske vezi, kar me je stalo dva meseca, preden sem bil povsem rehabilitiran.

Kako pomemben je psihološki vidik, fizična pripravljenost in taktiziranje, ko se ˝udarite˝ tekmovalci na sami dirki? Se kdaj verbalno bodete?

Rok Naglič: Psiha je zelo pomembna! Če si prepričan vase, da zmoreš in si pripravljen na vse, lahko to vpliva na uspeh v meri do 40 %. Ostali del pripada fizični pripravljenosti in taktiziranju.

Če si prepričan vase, da zmoreš in si pripravljen na vse, lahko to vpliva na uspeh v meri do 40 %. Ostali del pripada fizični pripravljenosti in taktiziranju.

Predvsem je pomembna strategija in dinamika tekmovanja (kdaj napasti, prehitevati, zavetrje,…). Verbalno se ne bodemo, si pa pred startom podzavestno namenimo par napadalnih pogledov.

Imaš kakšne posebne izzive in cilje za prihodnost?

Rok Naglič: Moj osebni začrtan cilj za prihodnost je, da bi se lahko s kolesarstvom ukvarjal profesionalno. Zadal sem si tudi sledeče:

  • izboljšati pozicijo na svetovnem pokalu (trenutno 23. mesto) in
  • stopničke na mednarodnih dirkah razreda C2, C1 in HC.
rok naglič_tekmovanje v Švici
Rok je na četrtem svetovnem pokalu sezone v švicarskem Lenzerheideju, kjer je osvojil 34. mesto.

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak športnik, mogoče slehern posameznik?

Rok Naglič: Kolesarjem predvsem priporočam knjigo The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France (avtorja: Tyler Hamilton in Daniel Coyle).

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Rok Naglič: Navdih črpam v bistvu od boljših tekmovalcev in seveda kolesarjev na najvišji ravni. Motivacijo pa črpam na osnovi osebnih rekordov, ki jih želim vedno znova izboljšati. Občutki ob napredovanju so res nekaj posebnega.

Občutki ob napredovanju so res nekaj posebnega.

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Rok Naglič: Meni osebno najboljši motivacijski citat se glasi: “It never gets easier, you just get faster” – Greg LeMond.

Ob zaključku intervjuja, bi se rad zahvalil svoji družini, ki me je ves čas neutrudno podpirala. Predvsem pa bi se rad zahvalil svojim trenerjem, ki me vodijo skozi vse te športne poti in vsem ostalim sponzorjem, ki me podpirajo in so del moje zgodbe.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

1
2
3
Deli
Prejšnji članekIzzivi in izbire izpopolnjujejo življenje
Naslednji članekNaučite se pogovoriti s partnerjem, ki je vedno defenziven
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.