Trening, prehrana, počitek

Lahko opišeš, kako je videti tvoj lahek in težek trening? Pravkar smo tudi na robu zimske sezone. Kako so videti tvoji treningi v zimskem času?

Rok Naglič: Moj lahek trening je videti tako, da 1-1,5 ure vrtim pedala po ravnini. Temu pravimo v kolesarskem žargonu razpeljava. Moj težek trening pa je sestavljen iz intervalov. Težki treningi lahko trajajo tudi do 5 ur.

V zimski sezoni se podam na pohod ali obiščem fitnes. Vsekakor pa mi ne uidejo treningi na obali, kjer je malo bolj milo vreme.

Kako pomembna sta prehrana in počitek pri športu? Se strinjaš s tem, da športniki premalo pazijo na prehrano, kar se pozna tudi na rezultatih? Katere dodatke vključuješ v svoj jedilnik?

Rok Naglič: Menim, da je prehrana zelo pomemben sestavni del življenja športnika. Če ne vnašaš v svoje telo pravilnih hranil, bodo tudi treningi slabi, saj ne bo energije. Najbolj pomemben del pa je vsekakor počitek. Če je športnik pretreniran, ne more napredovati in posledično stagnira ali celo nazaduje.

S trditvijo se strinjam. Dejstvo je, da vse kar delamo pravilno ali napačno, se pozna kasneje na rezultatih. V svoj jedilnik vključujem tudi sledeče dodatke: železo, C vitamin (še posebej pozimi), vitaminski kompleks, proteinske dodatke, izotonik (med treningom), energijske tablice ipd.

Dejstvo je, da vse kar delamo pravilno ali napačno, se pozna kasneje na rezultatih.

Kaj priporočaš rekreativcem, ki se želijo ukvarjati s kolesarjenjem? Lahko podaš kakšen nasvet, kako začeti in na kaj paziti, da ne bo prišlo do poškodb zaradi pretreniranosti?

Rok Naglič: Vsem rekreativnim kolesarjem priporočam, da si že na začetku kupijo solidno kolo, s katerim bodo imeli tudi nekaj dodatne motivacije. Na začetku si lahko postavijo določene dosegljive cilje v realnem časovnem okvirju ter se naj ne spuščajo v ekstreme.

Moj splošen nasvet je, da ni dobro, če začnemo kolesariti ob zelo vročih dneh, ampak prilagodimo urnik treninga ob zgodnjih ali poznejših urah, ko so temperature bolj vzdržne (predvsem poleti). Prav tako naj začetniki trenirajo z zmerno intenzivnostjo.

Ni odveč, ampak ravno nasprotno, če nasvet poiščejo pri izkušenemu osebnemu trenerju.

Kako pomembna je oprema kolesarja? Kakšna je razlika med opremo rekreativca in profesionalca?

Rok Naglič: Oprema je v bistvu zelo pomemben dejavnik. Bistveno vlogo igra sama teža kolesa ter njegove posamezne komponente (npr. obroči in kakovost gum), ki ga tvorijo. Nezanemarljivo vlogo igrajo tudi gibljivi deli, ki morajo biti čim hitrejši. Na mojem nivoju se vsa našteta oprema zelo pozna pri rezultatih.

rok naglič_gorski kolesar
Rok na tekmovanju v italijanskem Val di Sole, kjer je osvojil 48. mesto.

Ali imaš kašnega idola, ki te navdihuje? Kdo od slovenskih športnikov te najbolj impresionira? Kdo je zate vzhajajoča zvezda kolesarjenja v Sloveniji?

Rok Naglič: Navdihuje me švicarski kolesar Nino Schurter. Od slovenskih kolesarjev pa me inspirira Luka Mezgec, ki je bil najprej gorski, sedaj pa je cestni kolesar. Kot odmevno ime bi omenil tudi Petra Vesela, ki je kot edini Slovenec odpeljal Cape Epic šestkrat. Ta dirka se smatra kot ena izmed najtežjih etapnih gorskih kolesarskih tekem.

Ne morem pa mimo tega, da ne bi omenil Korošice Tine Maze. Da prideš do svetovnega merila iz tako male regije, je res fenomen in zato jo zelo cenim. Če se vrneva med kolesarje, pa lahko omenim, da vidim velik potencial v Teonu Pečniku.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…

 

1
2
3
Deli
Prejšnji članekIzzivi in izbire izpopolnjujejo življenje
Naslednji članekNaučite se pogovoriti s partnerjem, ki je vedno defenziven
Gašper se ne boji življenja in dogodivščin. Že od nekdaj se ukvarja z glasbo, tehniko in športom. V življenju si postavlja nove izzive, o katerih pa tudi rad filozofira. Lahko rečemo, da ga zanima čisto vse, še posebej pa lepote narave. Kot večni romantik pravi, da ga lahko iz tira vržejo samo simpatične punce.