bitcoin

Bitcoin je vroča tema in pogosta točka diskusij med investitorji, podjetniki in delničarji. Zato je koristno, da vsakdo, ki se vsaj malo zanima za svoje finance, ve nekaj malega o tej popularni kriptovaluti. Vabljeni, da spoznate nekatera zanimiva bitcoin dejstva.

Zanimiva bitcoin dejstva

Za začetek je morda najbolje, da vam podamo enostavno razlago Bitconov:

Bitcoin je digitalna valuta (trenutno jih obstaja že več kot 800), ki ni pod nadzorom centralne avtoritete, kot sta vlada ali banka. Ustvarjena je s strani “manjšin”, ki uporabljajo računalnike in specializirano strojno opremo za procesiranje transakcij, zavarovanje mreže valute in zbiranje bitcointov v zameno.

Podporniki te kriptovalute pravijo, da omogoča varnejše transakcije preko interneta. To gre na račun tehnologije “blockchain”, ki snema kronologijo transakcij kriptovalut in je na voljo v javni digitalni knjigi.

Bitcoin je na trgu osem let in pol in je s tem najstarejša ter najbolj cenjena kriptovaluta. V tem kratkem času je imela kontroverzno zgodovino, hkrati pa je uspela pritegniti pozornost visoko-profilnih podpornikov. V nadaljevanju predstavljamo enajst dejstev o Bitconih, zaradi katerih boste lahko sodelovali v naslednjem pogovoru o kriptovalutah.

1. Rojstvo Bitcoina

Začetki Bitcoina segajo v leto 2008, ko je njihov ustanovitelj pod psevdonimom Satoshi Nakamoto objavil koncept za Bitcoin. Ta je bil leta 2009 objavljen v mailing listi kriptovalut. Nakamoto je projekt zapustil leta 2010 in izginil, ostali razvojniki pa so nadaljevali z delom.

Rojstni dan Bitcoina je 3. januar. To je dan, ko je Nakamoto miniral prvih 50 enot Bitcoinov.

2. Neznan stvaritelj

Med zanimiva bitcoin dejstva spada informacija, da prava identiteta stvaritelja Bitcoina ni bila nikoli potrjena. Leta 2014 so sicer v reviji Newsweek trdili, da so našli stvaritelja Bitcoina, in sicer naj bi šlo za prebivalca Temple Cityja v Kaliforniji, z imenom Dorian Satoshi Nakamoto. Ta je seveda povezavo z Bitcoini trdno zanikal.

bitcoin_nakamoto
Kdo je oče Bitcoina, Satoshi Nakamoto?

Leta 2015 se je za stvaritelja Bitcoina imenoval avstralski podjetnik, Craig Wright, ki pa svoje trditve ni mogel podpreti z dokazi. Kdorkoli že Nakamoto je, gre za zelo bogato osebo, saj naj bi do sedaj po ocenah naminiral milijon bitcoinov.

3. Prva transakcija

Prva transakcija, povezana z bitcoini, je bila izvedena 22. maja 2010. Izvedel jo je programer Laszlo Hanyecz, in sicer je uspešno zamenjal 10.000 bitcoinov za pico. Samo za primerjavo: na dan 28. avgusta letos bi bilo teh 10.000 bitcoinov vrednih okoli 43 milijonov dolarjev. Fant je torej pošteno preplačal svojo pico. 🙂

4. Bitcoine lahko zapravite

Ljudje še vedno uporabljajo bitcoine za kupovanje stvari. V Sloveniji lahko z Bitcoini plačate storitve na Petrolovih črpalkah, pa tudi v nekaterih podjetjih, restavracijah in celo storitve osebnega trenerja. V nekaterih državah po svetu so uvedli že celo bitcoin bankomate.

bitcoin_plačilo
Z bitcoini si lahko ponekod plačate pivo.

5. Bitcoini v rokah ameriške vlade

Na neki točki je bila ameriška vlada eden največjih imetnikov bitcoinov. Leta 2013 je namreč FBI zaprla območje Silk Road, kjer so ljudje kupovali droge in ostale nelegalne dobrine in storitve. Ob tem so zasegli tudi 144.000 bitcoinov, ki so jih na dražbi prodali največjim ponudnikom. Zaradi velikega navala so bitcoini dosegli enormne zneske.

6. Največje nazadovanje Bitcoina

Za toksična bitcoin dejstva je kriv dogodek, ki se je pripetil v začetku leta 2014, zaradi katerega je Bitcoin doživel uničujočo izgubo po domnevnem hekanju Mt. Goxa, japonske menjalnice, locirane v Tokiu. Ukradenih je bilo za okoli 460 milijonov ameriških dolarjev kriptovalut. Gre za največjo izgubo bitcoinov, ki je povzročila dvome glede varnosti valute.

7. Mnenja milijarderjev

Warren Buffett, verjetno najbolj znan investitor na svetu, ni bil pretirano navdušen nad Bitcoini. Na CNBC je izjavil, naj se ljudje te valute izogibajo, saj naj bi bila po njegovem mnenju fatamorgana. Po njegovem mnenju je ideja, da naj bi imel bitcoin neko veliko intrinzično vrednost zgolj šala.

Njegov kolega milijarder, Jamie Dimon, izvršni direktor podjetja JPMorgan Chase, je o bitcoinu izrazil celo še večje nestrinjanje. Dejal je, da ne moreš imeti posla, kjer bodo ljudje izumili valuto iz  tako rekoč ničesar. Po njegovem mnenju se to ne more končati dobro.

bitcoin_Jamie Dimon
Milijarder Jamie Dimon je goreč nasprotnik Bitcoina.

Niso pa vsi milijarderji proti bitcoinom. Mark Cuban je dejal, da je njegova vrednost sicer res napihnjena, a da je sam trenutno investiral v tvegani kapitalski sklad, ki podpira kriptovalute. Tudi Richard Branson je o njem govoril bolj optimistično.

8. Bogata dvojčka in pameten najstnik

Pomembna investitorja v Bitcoin sta Cameron in Tyler Winklevoss, dvojčka iz Harvarda, ki sta tožila Marka Zuckerberga in trdila, da je Facebook osnovan na njuni ideji. Leta 2013 sta v Bitcoin investirala 11 milijonov ameriških dolarjev. Takrat naj bi ta znesek predstavljal zgolj 1 % bitcoinov v obtoku.

Dvojčka sta s peticijo želela prisiliti agencijo SEC, da bi ustvarila fond za izmenjavo bitcoinov, a je agencija njuno idejo zavrnila.

bitcoin_Erik Finman
Bitcoin milijonar Erik Finman.

Drug pomemben investitor v bitcoin je podjetnik Erik Finman, ki je investiral tisoč ameriških dolarjev v Bitcoin, ko je bil star samo 14 let. Danes je milijonar.

9. Hočejo ga zvezdniki

Navdušenje nad kriptovalutami so izrazili tudi nekateri zvezdniki. Igralki in ustanoviteljici podjetja Goop, Gwyneth Paltrow svetuje podjetje Abra. Ashton Kutcher, Nas in Floyd Mayweather pa so vsi investirali v Bitcoin startupe.

10. Podpora s strani velike finančne institucije

Avgusta letos je podjetje Fidelity Investments sprejelo poslovanje z Bitcoini in drugimi kriptovalutami, kar je redkost med finančnimi institucijami. Podjetje svojim klientom dovoli uporabo spletne strani Fidelity za vpogled svojega stanja bitcoinov preko digitalne denarnice, imenovane Coinbase.

Po besedah Hadleya Sterna, senior izvršnega predsednika in upravnega direktorja Fidelity Labs, gre za eksperiment, v katerem bi se naučili, kakšna so kripto premoženja in kako si njihove stranke želijo delati z njimi.

11. Nastanek Bitcoin Casha

Prvega avgusta letos je Bitcoin imel kar nekaj težav, vključno z omejenim številom transakcij, ki jih je bilo mogoče procesirati na sekundo. Kriptovaluta se je na koncu razdelila na dvoje in nastal je Bitcoin Cash, ki omogoča večje bloke kriptovalute in več transakcij na sekundo.

Nekatera bitcoin dejstva govorijo v njegov prid, spet druga odpirajo številne polemike in dvome v njegovo veljavo. Če nimate jasno izdelanega mnenja o bitcoinu, je naš najboljši nasvet: vprašajte strokovnjaka!

Deli
Prejšnji članekBabica, skolioza, telovadba … v tem vrstnem redu
Naslednji članekIzzivi in izbire izpopolnjujejo življenje
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.