Prekinitev družinskih vezi in oddaljitev od določenih družinskih članov vsakomur predstavlja nekaj, kar je izredno težko. Gre za najmočnejši tip vezi, ki jih imamo v življenju. Zato nam lahko prekinitev družinskih vezi pusti globoke brazgotine. Nenazadnje je družina tista, ki naj bi nam vedno stala ob strani. To naj bi bili ljudje, za katere nikoli ne bi pričakovali, da nas bodo ranili.

Znaki, da je čas za prekinitev družinskih vezi

A včasih smo se primorani soočiti s kruto resnico, da so nekateri ljudje, čeravno družinski člani, enostavno toksični in da nam bo bolje brez njih. Sebe moramo postaviti na prvo mesto. Zgolj zaradi občutka, da moramo družinske člane tolerirati, ker so te vezi večne, ne bi smeli nikoli ogroziti svojega fizičnega, mentalnega in čustvenega dobrega počutja.

Kako ste lahko torej prepričani, da imate opravka s toksičnim družinskim članom in da je čas za prekinitev družinskih vezi? Bodite pozorni na teh 5 znakov, ki so značilni za toksične ljudi.

1. Ustvarjajo dramo

Toksični družinski člani bodo poskrbeli, da bo v njihovem, in posledično v vašem življenju, ves čas vladala drama. Bodisi bodo potencirali svoje probleme ali poglobili vaše.

Predstavljajte si, da se odločite obrniti na družinskega člana po uteho in nasvet glede vaših najglobjih strahov. Pred njim izpostavite svoje šibkosti in ste v ranljivem položaju, saj jim zaupate.

Nato pa ugotovite, da vas je ta družinski član izdal in da sedaj vsi v družini vedo za vaše skrivnosti. Gre za ultimativno izdajo, kljub temu, da je to naredil družinski član. Oseba, s katero si delite isto kri.

2. Sodijo vas

Kritika je lahko dobra in zdrava samo, kadar je konstruktivna. Nenehno poniževalno in neopravičeno kritiziranje pa lahko resno vpliva na vašo samozavest.

Družinski člani, ki vas nenehno kritizirajo in vam dajejo občutek, da nič, kar naredite ni dovolj dobro za njih, so toksični. Nujno je, da takšne ljudi odstranite iz svoje bližine.

Več: Kako odpraviti kritiziranje v zvezi?

3. Na voljo so vam samo takrat, ko nekaj potrebujejo od vas

Toksični družinski član vam bo na voljo zgolj takrat, ko bo od vas dobil nekaj, kar potrebuje ali si želi. Običajno se bodo na vas obrnili, ko bodo potrebovali nasvet ali čustveno oporo. Kakor hitro pa bodo dobili to, kar so potrebovali, se bodo ponovno oddaljili od vas.

Ko pa boste njihovo podporo in ljubezen potrebovali vi, nikoli ne bodo na voljo. Odklonili bodo vaše potrebe in uporabili vse, kar vedo o vas, da bi z vami manipulirali.

4. Nihajo med pozitivnim in negativnim pristopom

V enem trenutku bodo na vas kričali in vas žalili, spet v naslednjem trenutku pa vas bodo hvalili in podpirali. A zgolj zato, da bi vas ponovno ujeli v čustveno past. Takšni ljudje ne prenesejo vaše ignorance, zato bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi ponovno pridobili nadzor nad vami.

Te polovične pohvale in odobravanja so kratkoročna in so namenjena zgolj temu, da vas ponovno pridobijo na svojo stran. Ko boste tam, pa bodo ponovno pričeli z manipulacijami in se znašati nad vami.

Več: Znaki, ki kažejo, da imate opravka s čustvenim manipulatorjem

5. Ste žrtev »gaslightinga«

Če družinski član zagreto trdi, da nečesa ni rekel ali naredil, medtem ko vi in vsi ostali vedo, da to ni res, potem ste žrtev »gasligtinga.«

»Gaslighting« je tehnika manipuliranja, katere cilj je v žrtvi zasejati seme dvoma. Pri žrtvi to povzroči občutek nemoči in dvoma v njihovo lastno percepcijo, spomin ali celo razum. Gre za izredno močno obliko čustvene zlorabe in manipulacije, ki lahko ima za žrtev zelo uničujoče posledice.

Če v svojem družinskem članu prepoznate katerega izmed zgornjih znakov, potem gre za toksično osebo, ki je lahko nevarna za vaše mentalno zdravje. Toksična razmerja, lahko resnično vplivajo na vaš razum in dobro počutje, ne glede na to, ali so v njih vključeni vaši prijatelji ali pa družinski člani.

Kljub temu, da so družinske vezi izredno močne in vezane na tradicijo, pa morate na prvo mesto postaviti sebe in svojo srečo. Če si želite najbolje, potem je nujno, da s toksičnim družinskim članov prekinete vezi ali vsaj omejite vpliv, ki ga ima na vas.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?