Turizem na Koroškem

Ustanovila si turistično agencijo, ki promovira Koroško. Po tvojih besedah se vanjo vsakič znova zaljubiš kot najstnica. Imaš občutek, da Slovenija premalo pozna in ceni Koroško? Se ti zdi, da se Korošci premalo izpostavljajo? Meniš, da ima Koroška zadosten potencial, da se še bolj razvije in predstavi svetu?

Nina Knez: Menim, da Slovenija, in še posebej ustanove za razvoj turizma v Sloveniji, premalo cenijo Koroško. V novi strategiji za razvoj turizma nas je STO uvrstila med »Alpsko Slovenijo«. Tako smo vrženi v isti koš kot Gorenjska in Koroški spet ne bo namenjene dovolj pozornosti, ker bo seveda vsa podpora šla Bledu in Bohinju.

Koroška ima definitivno zadosten potencial, da se razvije v zelo zanimivo turistično destinacijo, vendar bi potrebovala pomoč države. Korošci se vedno bolj zavedamo, kaj imamo in mislim, da bodo predvsem moja generacija in generacije za nami naredile velik preobrat.

Kam najbolj pogosto peljete turiste, ki pridejo na Koroško? Kaj vse jim razkažete in kaj jih najbolj navduši? O čem govorijo še dolgo po tem, ko jo zapustijo? Skratka, kaj ima Koroška ponuditi, česar morda druge regije ne premorejo?

Nina Knez: Ena izmed glavnih atrakcij je seveda rudnik s svojo bogato ponudbo (z vlakcem v muzejski del rudnika, s kolesom po rudniškem rovu, s kanujem po podzemnem jezeru). Rudnik spada v okvir Geoparka Karavanke, ki se razteza na slovenski in avstrijski strani. Ker med njima ne vidim meja, vodim turiste tudi na avstrijski del, saj ga imam za »Koroško«.

Na avstrijski strani se lahko z gore Pece spustite po najdaljši gorsko-kolesarski poti v Evropi in obiščete prelepa jezera. Tukaj na naši strani imate še veliko umetnostnih in zgodovinskih spomenikov, kot tudi doživetij, kot je splavarjenje po reki Dravi. Koroška dodana vrednost pa so definitivno čista narava in domača kulinarika.

Od kod prihaja največ turistov? Ali pridejo tudi iz drugih držav? Je dosti takšnih, ki se radi vračajo?

Nina Knez: Turisti so zaenkrat večinoma Slovenci, veliko je tudi Avstrijcev, Nemcev, Nizozemcev, ki izvedo za nas tudi prek avstrijskih partnerjev in samopromocije turističnih ponudnikov. Nekateri se zelo radi vračajo, saj so turistični ponudniki tukaj zelo gostoljubni in tako se skozi leta med gosti in ponudniki vzpostavi skoraj domač odnos.

Kako bi ocenila trenutno stanje turizma na Koroškem? Ali imata občina in država posluh za razvoj turizma?

Nina Knez: Kot že napisano, nas STO, vsaj po mojem mnenju, še premalo podpira (tako finančno kot drugače). Na občinskem nivoju je od občine do občine odvisno, koliko ji je turizem pomemben kot gospodarski dejavnik. Nekatere vidijo v tem edino možnost, da se Koroška končno postavi spet na isto močne noge, kot je bila za časa zlatega obdobja železarne Ravne, nekatere druge pa sploh ne vlagajo v turizem.

Trenutno stanje je, kakor jaz občutim, na razcepu. Mislim, da polovica Koroške verjame, da bo turizem prinesel nov gospodarski razcvet, polovica pa bi se še vedno raje zanesla na industrijo (predvsem lesno). Jaz sem seveda na strani vernikov v turizem.

Kako pa so pripravljeni sodelovati ljudje, kmetije, društva itn.?

Nina Knez: Tudi pri ljudeh je razcep. Vedno več je društev, ki so aktivna na področju turizma, vedno več je tudi kmetij, ki se preusmerjajo v turistično dejavnost. Je pa bolj problem, ker nekateri ne vedo, kako bi se lotili zadeve in včasih napačno investirajo in obupajo na pol poti.

So Korošci dovolj povezani in si med seboj pomagajo ali tudi med njimi pregovorno slovensko vladajo zavist, razdor in obrekovanje?

Nina Knez: Ja, seveda je tudi na Koroškem veliko »favšarije«. Vendar imam tudi zelo veliko pozitivnih izkušenj. Meni so drugi veliko pomagali in mi še vedno. Mogoče tudi zaradi tega, ker sem jaz tudi vedno pripravljena pomagati.

Menim, da bodo ljudje počasi spoznali, da z obrekovanjem ter onemogočanjem drugih izgubljajo čas in da se bodo bolj povezali.

Kako je z nastanitvenimi kapacitetami?

Nina Knez: Teh imamo dovolj, čeprav je ravno ob velikih dogodkih, kot je DP v plavanju, veliko povpraševanje, potem pa spet pol leta nič. Ti dogodki bi morali biti bolj pametno razporejeni med letom in tako nastanitvene kapacitete bolje izkoriščene.

Kaj bi priporočala nekomu, ki se odloča, da bi se morda preizkusil v turizmu na Koroškem. Ali vidiš na obzorju kakšne dobre priložnosti? Česa manjka, kje se skriva priložnost za uspeh?

Nina Knez: Jaz definitivno vsakemu priporočam, da se preizkusi v turizmu. Menim, da manjka še infrastruktura (sploh za kolesarje) in specializirana turistična ponudba za določene ciljne skupine (športniki, kolesarji, foody-ji, mladi,..).

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…