narcis

Narcis je precej specifičen in težaven tip osebnosti, ki vas lahko pripravi do tega, da boste kričali od jeze, če boste kdaj imeli to (ne)srečo, da boste naleteli nanj.

Človek je bodisi narcis bodisi ni

Ne le, da je narcis izjemno obseden sam s sabo, temveč obenem ne more razumeti, da drugi njihove obsedenosti ne delijo z njiim. Z narcisi je še posebno težko imeti opravka, če so del vaše družine. Težko se je soočiti z nekom, ki vam je blizu, vendar verjemite, da se z narcisom ne želite ukvarjati dlje časa kot je to nujno potrebno. Izbrati boste morali med vami in njim.

Zberite torej pogum, spregovorite resnico in napravite načrt, kako boste opravili z narcisom enkrat za vselej. Pomagajte si s temi nasveti.

Vedite, da gre za nenehen boj

Tukaj je težava, ko se ukvarjate z narcisom: ste v poziciji, ko lahko izbirate med dvema neprijetnima alternativama.

Če se narcisu v vašem življenju ne boste zoperstavili, boste še vedno trpeli njegov konstanten bes, če pa si drznete spregovoriti, bodite pripravljeni, saj boste s tem njegov bes izzvali in ga dodatno ojačali.

Razumite, da je za vsak odnos pomembno, da govorite tako, kot v resnici mislite. Ne glede na to, ali bo vaše izraženo mnenje povzročilo probleme med vama, vedite, da ne more biti slabše kot že tako ali tako je.

Več: Čustveno izsiljevanje: Strategija, ki uničuje odnose

Vzemite mu moč

Ena izmed težjih stvari, ko se ukvarjate z narcisom je, da vam pobere ogromno moči. Morda to ni njegov pravi namen, a na žalost dovoljujemo mislim in mnenjem drugih, da nas prevzamejo in le-te lahko povzročijo, da se začnemo zaradi tega omejevati. Če želite vedeti, kako obvladati narcisa, potem ne smete dopustiti, da bi njegove besede imele moč in vpliv nad vami. Ne ravno enostavno, kajne?

Več: Iskanje potrditve je smrtonosna droga

Smejte se in pokimavajte

Če vaš trud, da bi se pogovorili z narcisom v vašem življenju, ni naletel na plodna tla, potem mu pustite, da pove, kar pač ima za povedati – včasih se zdi, da bodo takšni ljudje eksplodirali, če jim nekdo ne posveča pozornosti – vi pa se zgolj smehljajte in pokimavajte (mislite pa si seveda svoje).

Ne napajajte njegovih nesmislov in ne ponujajte mu nasvetov ali modrosti. Če mu v preteklih poskusih niste prišli do živega, potem je malo verjetno, da ste vi tisti, ki ga bo poslušal. Le smehljajte se naprej.

Ne vzemite tega osebno

Stvar je v tem, da narcisi gledajo samo nase. Če rečejo ali naredijo nekaj takega, s čimer vas prizadanejo, to zelo verjetno ni zato, ker bi vas radi prizadeli, ampak, da povzdignejo sami sebe.

Ne vzemite torej tega osebno, če boste opazili, da se nenadoma počutite užaljene in prizadete zaradi njegovih besed. Zapomnite si, da mnogi ljudje z narcisistično motnjo trpijo tudi zaradi depresije, slabe samozavesti ter neuspešno poskušajo pridobiti nadzor nad svojim življenjem na mnoge načine.

Ta neuspeh projecirajo na druge ljudi in poskušajo dajati vtis, da jim gre bolje kot komurkoli drugemu.

Če boste pogledali od blizu, boste opazili, da ti ljudje komajda shajajo, zatorej stopite korak nazaj, zadihajte in ne namenjajte temu posebne pozornosti. Ne obremenjujte se toliko s tem in se preprosto prepustite.

Kakorkoli že, če pa se boste odločili narcisu v vašem življenju zoperstaviti, potem je najbolje, da to storite takrat, ko vas užali. To je najboljši trenutek, da opazi, da s svojim obnašanjem prizadane druge ljudi.

Več: 5 razlogov, zakaj se nekateri ljudje nikoli ne opravičijo

Znebite se jih

Če ste z narcisom poskušali opraviti in vam je spodletelo, oz. niste občutili nobenega olajšanja, potem je morda čas, da se ga znebite.

Seveda se bodo na vse pretege trudili, da bi ostali v vašem življenju, a ne smete jim dopustiti, da vas bi vlekli s sabo. So hodeča govoreča vreča žalosti in slabega obnašanja in tega v vašem življenju preprosto ne potrebujete.

Morda se boste sprva počutili krivo, ker ste z narcisom pretrgali vezi, a kmalu se boste počutili lahkotneje in bolj svobodno kot ste se kadarkoli doslej. Njim bo pravzaprav vseeno. Dokler imajo nekoga, ki jim v vsakem trenutku posveča pozornost, ne boste pogrešani.

Takšna je žal realnost živeti z narcisom. Zatorej čimprej poskrbite za to, da boste z njim prekinili vezi, da boste lahko zaživeli na način, pri katerem se ne boste počutili kaotično in brez kontrole ter kot da se več dni zaporedoma pogovarjate s steno. Prihranite si težave. Odkorakajte stran.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?