motivatorji za služenje denarja

Finančna svoboda je seveda izredno pomembna v življenju vsakogar. A prepričani smo, da vsak izmed vas počne vsaj eno izmed najpogostejših napak, zakaj služiti denar. Razkrivamo, kateri so najpogostejši motivatorji za služenje denarja, ki ljudi ženejo v zamenjavo njihovega časa in energije za denar. Vsi izmed njih, razen enega, so po našem mnenju popolna norost. Spoznajte torej svojo pomanjkljivost.

1. Preživetje

Vse, kar resnično potrebujete za preživetje, je nekaj oblačil, streha nad glavo in v grobem 37 odstotkov hrane, ki je trenutno pojeste. To je vse. Da bi pridobili denar za preživetje, pravzaprat sploh ne potrebujete kakršnekoli motivacije.

Ali imate mobilni telefon? Čestitke. V primerjavi z vašimi starimi starši ste vesoljec iz druge dimenzije. Če bi lahko potovali nazaj v preteklost, da bi jih presenetili, bi najverjetneje ponoreli in vas častili, ko bi zagledali to čudno stvarco v vaših rokah.

V sodobnem svetu obilja nihče več ne živi in dela samo zato, da bi preživel. Vsaj ne tisti z dostopom do interneta, ki lahko berete ta članek.

2. Imeti veliko denarja

Obstajajo ljudje, ki so se pripravljeni za dosego denarja izčrpati, samo da bi ga imeli veliko. Niti si ne kupujejo lepih in dragih stvari ali nikamor ne gredo. Denar le štejejo. To so ljudje, ki želijo le biti bogati.

motivatorji za služenje denarja_kup denarja
Nekateri ljudje si želijo imeti kup denarja.

Kaj ni to čisto brez zveze? Saj niti ne gre za pravi denar. Gre za kose papirja, ki predstavljajo vrednost. Če bi šlo za zlato ali srebro, bi človek morda razumel. Tako pa …

Denar je sam po sebi neumen. Zakaj ne bi raje zbirali odpadnega papirja? Ta je vsaj poln barv, tiskov in lahko se ga izreže v zabavne oblike in oblikuje v čudovite figure.

3. Navdušiti druge ljudi

Ta razlog je med vsemi motivatorji za služenje denarja verjetno najbolj neumen. Ljudje, ki si resnično želijo preko bogastva navdušiti druge, so v resnici izredno nesamozavestni in jim manjka ljubezni ter pozornosti.

Če ste med njimi, vam svetujemo, da poskušate čimprej osvojiti naslednjo misel: Ne glede na to, kaj vam uspe v življenju doseči, bo vedno veliko ljudi, ob katerih vaše bogastvo in slava izgledata kot slaba šala.

motivatorji za služenje denarja_navdušiti druge
Vedno bo nekje nekdo, ki bo imel nekaj več in nekaj boljšega kot vi.

Imate Ferrarija? Uf, kakšen frajer. Naj vam nekaj zaupamo: Nekdo drug ima pet ferarijev, vsakega v drugi barvi. In še Bugattija za povrh. In zaposlene voznike. Imate veliko hišo? Definirajte, kaj je velika hiša.

Ste garali za posel in ga prodali za nekaj milijonov? Izredno. 23-letniku je, po drugi strani, Google ponudil tri milijarde za mobilno aplikacijo, ki jo je razvijal okoli pol leta.

To seveda ne pomeni, da ne smete imeti lepih avtov, hiš, jaht in drugo. Če vam jih življenje ponudi, jih le vzemite. Le ne želite si jih samo zato, ker bi vam bilo pomembno, kaj bodo na to rekli drugi. Zakaj bi sploh njihovo mnenje imelo kakršnokoli težo? Zakaj mislite, da so drugi več vredni kot vi? Niso. Vsi smo enaki, ne glede na to, kaj počnemo in kaj imamo. S kakšnim razlogom bi si jih torej želeli navdušiti?

 4. Žuranje na najvišjem možnem nivoju

Žuranje je pomemben del odraščanja. Normalno in prav je, da se mladostniki tu in tam tudi zabavajo. A bodimo iskreni: ta pot se mora enkrat končati. Če želite živeti življenje, kot ga prikazuje film Wolf of Wall Street, lahko pričakujete tudi takšen konec – razočaranost, osamljenost, bankrot in ječa.

Zabavajte se, a naj ne bo to med vašimi motivatorji za služenje denarja.

5. Moč in vpliv

Zakaj ljudje iščejo zunanjo moč? Odgovor je preprost: Ker nimajo notranje moči. Le šibki ljudje iščejo moč preko drugih ljudi.

motivatorji za služenje denarja_moč
Denar ne prinaša super moči. Če ne prihaja od znotraj, potem je ni.

Resnična moč prihaja od znotraj in ne potrebuje ničesar od nikogar. Resnična moč pomeni dajanje, ne jemanje. Tega se zavedajo številni najbogatejši ljudje na svetu, kot so Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Bill Gates in drugi, ki so pripravljeni svoje bogastvo deliti z drugimi.

6. Kupiti in imeti še več stvari

Kopičenje je ena izmed čustvenih bolezni ljudi, ki imajo pomanjkanje samozavesti, ljubezni in pozornosti. Tako kot potreba po ugajanju in odobravanju drugih. Preide lahko v primere, ko ljudje dobesedno spijo na kupih krame.

Ne glede na to, ali želite imeti poceni ali drage stvari, je norost, da bi bil sam nakup med vašimi motivatorji za služenje denarja. Pred vsakim nakupom razmislite, ali to stvar resnično potrebujete. Se še spomnite, kaj potrebuje človek za preživetje?

7. Svoboda (možnosti)

Svoboda je po našem mnenju edini smiselni motivator za grajenje bogastva. Svoboda vam daje možnost, da daste to, kar je vaš namen dati. Daje vam možnost živeti tako, kot vam je namenjeno živeti. Daje vam možnost, da greste, kamor si želite ali morate.

Z denarjem imam odlično razmerje. Uporabim ga, da si z njim kupim svobodo. ~ Gianni Versace

Svoboda pomeni primerno skrb za družino, skrb za zdravje in izgled, uživanje življenja v vsej svoji polnosti. In kar je najpomembneje: Svoboda pomeni, da se lahko obdate z lepoto. S tistim, kar vas osrečuje in izpopolnjuje.

 

Več: Motivacija in denar: Nasveti za ohranjanje motivacije pri doseganju finančnih ciljev.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRSuccess
Deli
Prejšnji članekSte vedeli, da lahko telo vsrka magnezij skozi kožo?
Naslednji članekVodič v powerlifting, 6. del: Kronične bolečine
Neža M.
Neža pravi, da so v življenju pomembne majhne stvari. Morda je prav zato magistra mikrobiologije. Rada bere, piše, ustvarja in se potepa po naravi. Zaradi nedavno odkrite celiakije vse bolj raziskuje vpliv hrane in psihe na splošno zdravje. Je glavna pomočnica in skrbnica portala Motiviran.si.