čezkožni magnezij
čezkožni magnezij

Čezkožni magnezij je na voljo v obliki olja, gela, razpršila ali kopeli in je lahko izjemno učinkovit način boja proti pomanjkanju magnezija. Ker ga nanašate direktno na kožo in torej naravnost v krvni obtok, se lahko tako izognete neželenih učinkov na prebavo.

Uporabnost čezkožnega (topičnega) magnezija

S pomočjo kože lahko zaobidete prebavo in brez neželenih učinkov magnezij dostavite čezkožno (oz. topično), naravnost v krvni obrok. Čezkožni magnezij je uporaben tudi lokalno, zgolj na želenem delu telesa, kot je določeno mesto bolečine ali pogostih krčev.

Olje magnezija se lahko v obliki spreja uporablja tudi kot deodorant. V vseh primerih gre predvsem za magnezijev klorid, ki se zlahka in zelo hitro vsrka skozi kožo.

Kako in koliko?

Študije poročajo o zanesljivem zvišanju ravni celičnega magnezija že pri relativno majhnih odmerkih. Priporočen je dnevni nanos 75 mg do 400 mg magnezija – več v primeru pomanjkanja, manj za vzdrževanje zalog. To ponavadi pomeni 5 do 30 sprejev ali 2 do 4 žličke magnezijevega gela (kreme), odvisno od proizvajalca in vsebnosti magnezija v izdelku.

Magnezij se skozi kožo vsrka hitro, in sicer že v nekaj minutah. Priporočljivo je, da ga najprej v manjši količini nanesete na eno mesto, s čimer preverite svojo toleranco. Ko se prepričate, ga nanašate širše in na ostale dele telesa.

 

čezkožni magnezij_ancient minerals
Pripravki čezkožega magnezija Ancient minerals.

Nanaša se ga lahko v enem odmerku, na primer po vadbi, ali pred spanjem. Na ta način lahko prispeva k sproščanju in regeneraciji, a le v primeru, če enkratni odmerek dobro prenašate. Za vse, ki jim večji odmerki ne ustrezajo, pa je boljša alternativna strategija. V tem primeru se dnevni odmerek razdeli na več delov, ki se jih nanaša čez cel dan.

Dodatna možnost je tudi kombinacija čezkožnega vnosa in dobro razpoložljivega prehranskega dopolnila, predvsem magnezijevega glicinata. V tem primeru lahko uporabite manjše odmerke obeh (50 – 100 mg) in se ognete negativnim učinkom na prebavo, krvni pritisk, ledvice, kožo ter živčevje.

Na kaj morate biti pozorni?

Pazljivi bodite, če:

  • Imate težave z ledvicami, ki so eden izmed ključnih organov za uravnavanje ravnovesja mineralov.

  • Imate nizek krvni pritisk, saj lahko magnezij še dodatno zniža krvni tlak.

  • Uporabljate pomirjevala, ki lahko v kombinaciji z magnezijem preveč sprostijo živčni sistem.

V omenjenih primerih se pred nanašanjem magnezija posvetujte z zdravnikom!

Preberite več o magneziju:
– Magnezij za močne kosti in proti osteoporozi
– Magnezij; za koga in katero prehransko dopolnilo?

[contact-form-7 404 "Not Found"]