Motivacija za tek

Predstavljamo nasvete, kako se hitro motivirati za tek in vam prikazati, kako lahko motivacija za tek postane boljša tudi dolgoročno.

Motivacija za tek

Saj poznate ta občutek. Zbudite se zgodaj zjutraj in se pripravljate na tekaško rutino. A namesto, da bi kar skočili iz postelje, poležavate in se prestavljate sem ter tja. Da končno vstanete, vam pobere ogromno energije.

Sledi pogled skozi okno. Hladno je in veter raznaša dežne kapljice. Namesto da bi šli odteči maraton, se raje prepustite objemu tople in udobne postelje.

Četudi ste nekako srečni, da ste se lahko izognili vadbi, vas notranji glas ne pusti pri miru. Zavedate se, da je potrebno premagati tisti del samega sebe, ki je slaboten in sabotira vaše tekaške načrte. Krade vam energijo in zagon, vas demotivira in priklepa na kavč, namesto da bi vam pomagal pridobiti kondicijo.

Niste edini. Celo najbolj ambiciozni tekači se spopadajo s situacijami, ko se ne počutijo motivirane. Pravzaprav se s tem morda soočajo na dnevni ravni – tako kot vi in jaz.

Nato pa jim nekako le uspe premagati to negativno spiralo, vstati in vseeno začeti s tekom. Če lahko uspeva njim, potem mora obstajati način, da lahko tudi vam. Četudi se vam trenutno zdi nemogoče, da bi postali tako ambiciozni, lahko prve korake v pozitivno smer naredite brez pretiranega truda.

Predstavljamo nekaj načinov, kako vam to lahko uspe.

Motivacijski video posnetki o teku

Če se morate hitro motivirati za tek, potem ni boljše izbire, kot da pogledate enega ali dva motivacijska video posnetka na Youtube-u. Video vas lahko navdihne in ima potencial, da v vas zaneti željo po vadbi hitreje kot karkoli drugega. Predstavljamo osebni izbor treh motivacijskih video posnetkov.

Motivacijske tekaške pesmi

O izjemnem učinku motivacijskih videov o teku ni dvoma, a imajo eno pomanjkljivost. Ne morete jih vzeti s sabo, ko se odpravljate na tek. Na srečo obstaja še eno učinkovito orodje, ki ga lahko uporabite, ko se morate hitro spraviti v primerno razpoloženje. Je skoraj tako mogočno kot vizualne slike. Govorimo seveda o motivacijskem učinku glasbe.

Pravzaprav ima lahko tako pozitivne učinke, da je prepovedana na številnih tekmovanjih. Vaše najljubše skladbe ne delujejo zgolj kot motivator, temveč vam lahko pomagajo izboljšati vzdržljivost pri teku. Možgani se namreč osredotočajo na glasbene signale in na tak način se pozornost preusmeri iz fizičnega stresa in demotivacijskih misli, ki se vam podijo po glavi sredi napornega teka.

V primeru, da želite izkoristiti moč inspiracije, ki jo ponuja glasba, lahko posežete po spodnjem kratkem seznamu motivacijskih skladb za tek. Služi kot pokazatelj, kakšna glasba je potrebna, da prebudi pozitivne občutke in poveča vaš zagon pri treningu.

Motivacijski citati za tek

Predstavili smo čudovita motivacijska učinka videa in skladbe, ki vam lahko pomagata, da se navdušite nad vadbo. Zadnje orodje je ponovno vizualno, a tokrat v obliki slik tekačev z motivacijskimi citati. Te fotografije so lahko izjemno učinkovite, če jih natisnete in nalepite po stanovanju. Morda bodo naredile tisto razliko, ki je potrebna, da se spravite iz hiše.

Predlagamo, da nam sledite na Instagramu ali Facebooku, kjer dnevno objavljamo motivacijske citate, ki so se izkazali za zelo priljubljene.

Kaj je vaš cilj?

Motivacija za tek običajno vključuje postavljanje določenih ciljev. Nekateri želijo shujšati, drugi se želijo razmigati, nekateri pa želijo zgolj umiriti svoje misli po napornem dnevu v službi. Brez dvoma, zasledovati določen cilj je odlično.

Problem je morda v tem, da vas vaši cilji ne stimulirajo dovolj. Niso vir čiste motivacije za tek, ki jo iščete. Izguba teže je lahko odličen cilj, a vas ne bo pripravil do teka v naravi, ko bo zunaj res mrzlo. Potrebujete nekaj boljšega. Mora obstajati nekakšen višji motiv.

Grški vojak Filipid, morda najbolj znan tekaški kurir stare Grčije, je imel takšen višji motiv. Legenda pravi, da je v zgolj dveh dneh pretekel približno 240 kilometrov, od Maratona do Aten, da bi dostavil pomembno sporočilo. Eno izmed teh sporočil je bila prošnja za pomoč, ko so Perzijci napadli Grčijo.

Še en primer odličnega tekača s super motivom je Dean Karnazes, ultramaratonski tekač, ki je v 50 dneh pretekel 50 maratonov, da bi zbiral donacije za njegovo dobrodelno organizacijo. Nenazadnje si lahko za zgled vzamete našega prostovoljca Mateja Markoviča.

Ti primeri dokazujejo, kaj vse je mogoče doseči, če s tekom povežemo višji motiv. Morda ne boste postali tekaški kurir, boste pa še vedno izjemno profitirali, če si zastavite motivacijski cilj, ki bo vseboval višji motiv, za katerega se bo resnično vredno potruditi.

Morda bo zadostovala preprosta ideja – npr. da bi zaradi teka želeli podaljšati vašo življenjsko dobo, da se boste nekega dne lahko zdravi posvečali vašim vnukom. Če pa tudi to ne bo delovalo, si še vedno lahko predstavljate, da so na delu skrivnostne črne sile, ki bodo povzročile konec sveta, če ne boste redno tekli. Tek za rešitev človeštva se zdi dovolj dobra motivacija za tek, kajne?

Upam, da vidite poanto. Poiščite nekaj, kaj vas bo tako motiviralo, da boste želeli teči, četudi so vremenske razmere neugodne. Če je vpleten še višji motiv, kot je npr. tek za dobrodelnost, še toliko bolje.

Pustite znane poti za sabo

Tek lahko postane precej monoton, če vedno uberete isto pot. Tudi tek v krogih na stadionu lahko postane dolgočasen. Če vedno uberete isto pot, ne boste nikoli videli ničesar novega.

Premešajte vašo tekaško rutino in dodajte novo pot ali dve ter tako doživite nekaj novega. Raziščite park v bližini ali pa se podajte v mesto. Če vaš reden trening postane pustolovsko potovanje, bo vaša motivacija za tek drastično narasla. Tudi tek bo precej lažji, saj ne boste toliko mislili nanj.

Partner za tek

Imate tekaškega partnerja? Tek s prijateljem ali celo v skupini je lahko odlična motivacija za tek. Partner vas bo spodbudil, ko vam bo primanjkovalo motivacije, in obratno. Tudi vi lahko “potisnete” vašega partnerja, ko boste videli, da ni dobro razpoložen.

Na tak način se ne boste več ukvarjali s vprašanjem, kako se motivirati za tek, saj boste čutili odgovornost do svojega partnerja – da se mu ob vnaprej določenem času pridružite na treningu.

Ne mislite, da mora biti vaš tekaški partner vaš prijatelj ali sorodnik. Pridružite se lahko namreč tudi obstoječi tekaški skupini ali pa se spoznate z drugimi tekači, ki jih pogosto videvate. Izkoristite družbena omrežja in poiščite primerne skupine tekačev iz vaše okolice.

Motivacija za tek je stvar percepcije

Ali ste motivirani za tek ali ne zavisi tudi od vaše percepcije. Nekateri imajo težave s tekom, ko je zunaj hladno, drugi, ko dežuje ali ko je prevroče. A ta problem izhaja iz percepcije tekača.

Morda tek v hladnem ali deževnem vremenu res ni tako udoben, a tekač, ki bo uspel negativne konotacije, ki jih povezuje s tekom v takšnem vremenu, preoblikovati v pozitivne, bo bolj zadovoljen.

Namesto da bi se torej bali dežja, lahko na situacijo pogledate iz drugačnega zornega kota. Uživajte, ker ste v naravi in kapljice padajo na vas ter vam polzijo po obrazu. Vsak tekač, ki je izkusil veselje ob teku v dežju, se dobro zaveda, kako živega se nekdo počuti med takšno vadbo.

Vstani in teči

Ta članek berete, ker želite vedeti, kako se motivirati za tek. Brez dvoma obstajajo tehnike, ki vas bodo navdušile za vadbo. Obstaja pa veliko lažji način, ki se sliši precej enostavno in morda malce dolgočasno.

Veliko jih ne prepozna potenciala v njem, ker je tako preprost. Poglejte nanj s te perspektive: ste kdaj vstali, si zavezali copate in odtekli zgolj nekaj metrov in prekinili s tekom?

Predvidevam, da se vam to nikoli ni zgodilo, razen v primerih tekaških poškodb. Iz lastnih izkušenj vam lahko povem, da se je težavno spraviti in preprosto začeti teči, a ko enkrat uspeš premagati to oviro, ne prekineš zlahka z vadbo.

To fazo lahko torej identificiramo kot kritični moment, ki ga je potrebno premagati, ne glede na vse. Zanimivo je, da ga lahko premagamo na preprost način – tako, da se spravimo k dejanjem, vstanemo in enostavno začnemo teči.

Navdih in navdušenje

Ko sem opravljal raziskavo o prednostih tuširanja s hladno vodo, sem opazil nekaj zelo zanimivega. Četudi se nisem še nikoli tuširal z mrzlo vodo, sem se nad tematiko, več kot sem vedel o njej, vedno bolj navduševal. Kar želim povedati s to točko je, da se lahko motivirate za tek tako, da se nekako navdušite nad njim.

Če si vzamete nekaj časa in se poučite o teku nasploh ter preberete nekaj zgodb uspeha, bo ta inspiracija povečala vašo željo po teku. Ni pomembno, ali to inspiracijo najdete na spletnih straneh, blogih, v knjigah ali revijah. Motivirala vas bo za tek!

Prav tako boste z veseljem pričakovali vašo naslednjo tekaško ekshibicijo. Namesto da bi vadbo preložili zaradi pomanjkanja motivacije, boste morda tako navdušeni, da boste komaj čakali, da boste lahko začeli.

Nekaj, kar zelo pomaga pri tem navdušenju je, da se s tekom dnevno zaposlite. Ni potrebno, da gre za dolge ali intenzivne ture. Morajo pa vendarle biti dovolj dolge, denimo 5 minut, toliko, da v vas ponovno prebudijo željo po teku.

Če pa želite še korak naprej, si lahko ogledate tudi film, ki vas bo motiviral za tek:

  • Chariots of Fire: film o britanskih atletih, ki se pripravljata na Olimpijske igre leta 1924.
  • Race: biografska športna drama o afroameriškem atletu Jesseju Owensu, ki je na Olimpijskih igrah v Berlinu osvojil 4 zlate medalje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?