Začetki

Vrniva se h koreninam. Začeli ste dobesedno na dnu – v pritličju poslovne stavbe. Danes vas je v Optiweb ekipi čez 35. Kje se boste ustavili? Pogledujete tudi čez meje?

Miha Lavtar: Čez meje sigurno, radi bi dobili še več mednarodnih poslov.

Glede rasti pa ne bi komentiral, ker še nikoli nisem pravilno napovedal. 😀 Bomo videli sproti. 🙂

miha-lavtar-palacinke
Miha med peko palačink v službi.

Kdaj in kako pa si se sam srečal s svetom podjetništva? V njem so spremembe stalnica. Danes so nam na voljo vsi resursi, hkrati pa se je težko prebiti iz množice. Kaj lahko svetuješ mladim, ki imajo dobre ideje, kako jih uresničiti? Na kaj paziti pri stopanju na samostojno pot?

Miha Lavtar: Res je, spremembe so vedno hitrejše in večje. Že samo, če pogledam moje začetke pred osmimi leti in sedaj, gre precej hitreje in zna biti, da bo vedno težje, ker je trg vse bolj zasičen. Vseeno pa se da, brez dvoma. Na prvem mestu pa so po mojem mnenju mehke veščine in vztrajnost. Z mehkimi veščinami smo premalo suvereni, čeprav so osnova čisto pri vsem, tudi pri iskanju zaposlitve. Materiala je tudi za to področje na spletu, kolikor hočeš, tako da akcija. 😉

Paretovo načelo trdi, da kar 80 odstotkov koristi prinese zgolj 20 odstotkov naših aktivnosti. Kakšne naloge spadajo v tistih 20 odstotkov, s katerimi se mora ukvarjati mladi podjetnik, da bi lahko uspešno konkuriral na trgu? Postavljanje prioritet je namreč lahko precej težavno in hitro se zgodi, da preveč časa namenimo malenkostim, ki ne prinesejo rezultata, ki bi bil vreden vložene energije.

Miha Lavtar: Res je, ponavadi se na začetku ukvarjamo z brezveznimi malenkostmi, namesto da bi šli na teren in prodajali.

Res je, ponavadi se na začetku ukvarjamo z brezveznimi malenkostmi, namesto da bi šli na teren in prodajali.

Kot prvo je potrebno potrditi ali opustiti idejo. Kajti mogoče se nam na začetku zdi res dobra, vendar trg pokaže, da temu ni tako. In škoda je, če ogromno časa vložiš v nekaj, kar potem ne pije vode. Povratne informacije so tukaj ključnega pomena in naj nas ne bo strah spraševati po “feedbacku”. Sicer pa je proces testiranje in izboljšave (agilnost) itak pomemben ves čas, ko si v poslu.

Zaključek

Splet in “digital” prevzemata vse vidike naših življenj. Kam gremo? Kako se prebiti pred druge? Ali vidiš na obzorju kakšne odlične priložnosti? Kdo bo torej v prihodnosti profitiral najbolj? Ena priložnost je definitvno tudi video. To si že zagrabil in ustanovil še eno uspešno podjetje Videa. Katero bo tretje?

Miha Lavtar: Vprašanje za milijon €. 🙂 Trenutno je edini odgovor ta, da bi rad šel v produkte in ne storitve. Mogoče kakšne produkte povezane s kriptovalutami, ki zna biti, da bodo res naslednji hit, ki se bo obdržal.

Od kod črpaš navdih? Kdo ali kaj predstavlja tvoj vir motivacije?

Miha Lavtar: Pogovor z ljudmi, predvsem tistimi, ki imajo že nekaj za seboj in jih zato spoštujem. Zelo me motivira tudi, ko slišim tako pohvalo kot tudi kritiko. Mogoče še najbolj kritike, ki jih slišim posredno, od drugih, torej mogoče od koga, ki mi ne privošči ali pa samo ne verjame vame. To me zelo podžge, v pozitivnem smislu, saj želim dokazati nasprotno.

No, prava inspiracija pa so tudi naše Kave z direktorjem, kjer od sodelavcev, ki jih spoštujem in cenim, velikokrat izvem ogromno stvari in mi dajo ogromen zagon.

In pa narava, pozitivnost moje super punce Tine itd.. 🙂

Priporočaj mi knjigo, ki bi jo moral prebrati vsak, ki želi voditi svoje podjetje?

Miha Lavtar: Žal, knjige niso moje področje. 🙂 Sam precej bolj prakticiram pogovore s somišljeniki in pa kratke članke na spletu. Imam preveč knjig na todo-ju. 🙂

Ali obstaja kakšen motivacijski citat, po katerem živiš? Imaš svojega najljubšega? Morda še zaključna misel?

Miha Lavtar: Če si prišel do konca in prebral čisto cel intervju, si zelo vztrajen in si zaslužiš nogavice. Najdi moj kontakt in mi piši, pa jih dobiš. 😀

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?