Jezera v Sloveniji

Slovenija menda premore 1300 jezer oz. stoječih voda, če smo natančni. Koliko ti jih je že uspelo obiskati do sedaj? Do kdaj imaš v načrtu, da ti bo uspelo obiskati vse?

Manca Korelc: V knjigi Vsa slovenska jezera iz leta 2001 je zapisano, da je v Sloveniji med 900 in 1300 jezeri oz. stoječih vod. Do zdaj sem jih obiskala 141, niso še vsa objavljena na spletni strani.

Nimam časovnega načrta, saj je to čisto moj osebni projekt in sem edina, ki me preganja. Po grobi kalkulaciji mi bo vzelo približno tri leta.

Katero izmed najmanj znanih jezer te je najbolj fasciniralo in zakaj?

Manca Korelc: Najbolj me fascinirajo jezera z močno energijo. Ob vodi postanem poet, filozof. Rada jih doživljam energetsko in eno izmed takšnih je zagotovo skupina petih ribnikov pri Stari opekarni pri Vrhniki. Modra barva vode je fantastična.

Manca Korelc_Ribniki pri stari opekarni
Ribniki pri stari opekarni (Vir: Moja jezera)

V primerjavi z Avstrijci imamo Slovenci zelo slabo izkoriščena jezera (to lahko potrdimo tisti, ki živimo ob meji in se hodimo kopat na “Klopinca”). Si mnenja, da je bolje tako in da s tem ohranjamo naravo v prvotni obliki ali si mnenja, da bi morali vseeno bolj turistično izkoristiti naša jezera?

Manca Korelc: Dobro vprašanje. Menim, da je pravi odgovor nekje vmes. Jezera je smiselno izkoristiti, a vsekakor skozi prizmo trajnostnega turizma. Pri tem je glavno vodilo ohranjanje okolja in izogib masovnemu turizmu. Ni treba izkoristiti čisto vseh, nekatera jezera imajo svoj čar ravno v tem, da niso močno obiskana, so zato biser.

Jezera je smiselno izkoristiti, a vsekakor skozi prizmo trajnostnega turizma. Pri tem je glavno vodilo ohranjanje okolja in izogib masovnemu turizmu.

Lepote jezer so neusahljiv vir inspiracije

Najverjetneje je vprašanje, kako se motiviraš, da vztrajaš, nepotrebno, saj je najbrž narava sama po sebi zadostna motivacija, kajne?

Manca Korelc: Ne toliko narava kot dejstvo, da je to res velik izziv. Veste, na poti med jezeri me je včasih strah zaradi kakšnega skrivnostnega kraja, treba se je znajti med gozdnimi potmi, imeti moraš fizično kondicijo in vztrajnost. Zavedanje, da premorem vse to, in da grem zavoljo doseganja cilja tudi preko sebe, je moja največja motivacija. Lepote jezer so pa tudi seveda neusahljiv vir inspiracije.

Zavedanje, da premorem vse to, in da grem zavoljo doseganja cilja tudi preko sebe, je moja največja motivacija.

Vse več dobim tudi pozitivne energije v obliki čudovitih pohval ljudi, ki me spremljajo in pravijo, da sem zanje motivacija in inspiracija.

Kdo vse je vključen v projekt Moja jezera? Ali resnično vse počneš sama ali ti kdo pri tem pomaga? Podatkov in dela je najbrž ogromno.

Manca Korelc: Resnično počnem vse sama, od načrtovanja poti, kolesarjenja ter nazadnje opisov in objav. Dela je ogromno, skoraj ves prosti čas namenim temu. Sem na posebni misiji, zato z veseljem namenjam veliko časa za doseganje tega cilja. Uspeh je na strani tistih, ki delamo veliko, bolj kot na drugi.

Uspeh je na strani tistih, ki delamo veliko, bolj kot na drugi.

Kakšen je odziv ljudi na tvoj projekt? Si dobila kakšno ponudbo za pomoč, podporo, sodelovanje?

Manca Korelc: Ko sem lansirala spletno stran, se je sprožil plaz zelo pozitivnih odzivov znanih in neznanih ljudi. Neverjetno. Za zdaj dobivam veliko priložnosti, da projekt predstavim v intervjujih, kar mi omogoča dosegati vedno več ljubiteljev narave. Prejemam pa tudi kontaktov za sodelovanje, imam tudi že nekaj poslovnih partnerjev.

 

Odklikaj spodaj na 3. stran intervjuja…