karma-kaj-pomeni

Zgoraj navajamo uvodni nagovor Earla iz ameriške komične TV serije My Name is Earl. In tako nekako si predstavljamo, kaj karma pravzaprav je. Nekateri nanjo gledajo kot na usodo.

V resnici nas ima večina narobe. In napačno razumevanje karme ne pomaga nikomur izmed nas.

Ko boste spoznali, kaj karma v resnici je, jo lahko uporabite kot mogočno orodje za osebnostno rast.

Potrudili se bomo torej razložiti, kaj je karma, nato pa vam predstavili nekaj možnosti, kako lahko to filozofijo uporabite sebi v prid – da zaužijete več svobode in pridobite več nadzora nad vašim življenjem.

Budistična razlaga besede karma

Najprej razčistimo eno stvar.

Karma nima ničesar opraviti z usodo. Če storite nekaj negativnega, to še ne pomeni, da se posledično tudi vam mora storiti nekaj negativnega, da se bodo stvari poravnale.

Karma sloni na vaših dejanjih in mislih slehernega trenutka.

Poglejmo preprosto in jasno razlago karme, ki jo je zapisala Barbara O’Brien na blogu buddhism.about.com.

“Beseda karma pomeni dejanje, ne pa usoda. V budizmu je karma energija, ki jo ustvarja hotena aktivnost (akcija) preko misli, besed in dejanj. Karmo sleherni trenutek ustvarjamo vsi, prav tako pa ves čas vpliva tudi na nas. Na karmo marsikdo gleda kot na nekaj, kar so storili v prejšnjem življenju in je zapečatilo njihovo usodo v sedanjem življenju. To ni skladno z budističnem razumevanjem. Prihodnost še ni določena. Potek vašega življenja lahko spremenite v tem trenutku, če boste spremenili svoja hotena dejanja in samo-destruktivne vzorce.”

Zakaj se karma v medijih predstavlja tako napačno?

V pop kulturi karma pogosto pomeni, da ljudje vedno dobijo tisto, kar jim gre.

Kako smo prišli do takšnega pogleda?

Ker imamo napačno perspektivo, da potrebujemo nekaj zunaj nas, da bi lahko bili srečni.

Če smo zmožni opustiti takšno razumevanje sreče, lahko spoznamo, da vse, kar v resnici potrebujemo je, da živimo globoko prisotni v sedanjem trenutku. Tako lahko spoznamo svojo pravo naravo.

Karma je preprosto energija. So naša hotena dejanja in misli. Energija, ki jo ustvarjamo sedaj in v prihodnosti, bo vplivala na nas. Ničesar nima opraviti z nagrajevanjem in kaznovanjem. Karma nima svojih prepričanj in je izključno pod našim nadzorom.

Več: 7 budističnih navad, ki vam bodo spremenile življenje

Zalivajte vrtiček vašega uma: kako uporabiti karmo kot vodič?

karma negujte vaš um

Življenje vam bo dalo tisto izkušnjo, ki je v danem trenutku najprimernejša za vaš razvoj zavesti. Kako veste, da je to izkušnja, ki jo potrebujete? Ker je to izkušnja, ki jo imate v danem trenutku. – Eckhart tolle

O karmi lahko torej najbolj natančno razmišljate kot o energiji, ki jo ustvarjate sleherni trenutek. Vsako hoteno dejanje ali misel ustvarjata to energijo.

To čutimo vsak dan in ta energija ni nekje shranjena, da bi nas kasneje nagradila ali kaznovala.

Vendar pa se zavedajte tega. Če ves čas reagirate z jezo, boste vaš um navajali na jezo. Če boste na stvari reagirali z mirnostjo in spokojem, boste vaš um navajali na mir in spokoj.

Na vse te lastnosti kot so jeza, nezadovoljstvo, veselje, harmonija itd. lahko gledamo kot na cvetlice in semena, iz katerih vzklijejo.

Ko se rodimo, vse te mentalne lastnosti in čustva predstavljajo semena. Sedaj pa si predstavljate, da vsa ta semena čakajo v vrtičku vašega uma, da so bodisi negovana bodisi zanemarjena z vašimi hotenimi mislimi.

Glede na to, kaj počnete, zalivate bodisi slaba bodisi dobra semena. Ta semena lahko sčasoma zrastejo v cvetlice ali pa uvenijo in poginejo.

Pomembna stvar, katere se moramo zavedati je, da je energija, ki jo namenjamo tem cvetlicam, naša karmična energija.

Če živimo s čuječnostjo, lahko opazujemo ta karmični um, ki ga vzgajamo z našimi mislimi, nato pa lahko začnemo spreminjati naše odzive na vsakodnevne življenjske situacije.

Čuječnost nam daje sposobnost izbire, katere cvetlice bomo zalivali in katerih ne bomo. Brez čuječnosti se preprosto odzivamo na miselne vzorce, katerih smo navajeni iz preteklosti.

Da bi torej karmo uporabili za lasten osebni in duhovni razvoj in nanjo gledali kot na silo za splošno dobro, morate v vaše življenje vpeljati čuječnost. Tako boste lahko identificirali karmično energijo in začeli delati na tem, da pozdravite tisto karmično energijo, ki vas drži nazaj.

Več: Pozitivne spremembe za lepše življenje

Če povzamemo

Kako drugi ravnajo z vami, je njihova karma. Kako vi reagirate, je vaša. – Wayne Dyer

Če živimo s tem znanjem karme, lahko za sabo pustimo mentalno navlako in skrbi, za katere menimo, da so nam bile dodeljene brez našega privoljenja, namesto tega pa vzamemo usodo v svoje roke.

Seveda bodo zunanji dejavniki še vedno vplivali na vaše življenje. A če boste poglobili vaše razumevanje tega, kako je resničen mir v resnici videti, boste imeli sposobnost izkusiti polnost življenja, ne glede na to, kaj se dogaja okoli vas.

Karma kaže na to, da imamo svobodo odločanja pri tem, kaj se dogaja nam. So naša hotena dejanja in misli, ki krojijo naše življenje.

 

Če vam je bil prispevek všeč, ga prosim delite naprej. 🙂

 

Se želiš pridružiti največji družini motivirancev v Sloveniji?

VIRIdeapod
Deli
Prejšnji članekSkoraj so me prepričali, da nisem primerna za to delo
Naslednji članek5 korakov osebne rasti
Nejc Krumpačnik
Sem magister inženir medijskih komunikacij, certificiran Transolution Business Practitioner in Top Selling Professional (pri Katzengruber Human Development Group). Podjetjem in posameznikom pomagam, da s pomočjo spleta povečajo svojo prepoznavnost, najdejo nove stranke in prodajo več.